Едиције

Новосадски манускрипт

Преводи

Завичај

.

Каталог Завичајне збирке

Издања Библиотеке

ilustracija

Издања Градске библиотеке у Новом Саду

У својој богатој, век и по дугој историји Српска читаоница - Градска библиотека у Новом Саду била је лучоноша српске културе. Читаоница се у својој културној мисији просвећивања народа трудила да иде у корак са Европом а по угледу на европске читаонице у својим просторијама организовала је многе беседе, села и предавања. Запажена предавања су држали истакнути култуни радници Новог Сада, тако да су уредници новосадских листова у наставцима објављивали предавања одржана у Читаоници.

Нека од тих предавања су као посебне књиге објављивале чувене новосадске штампарије. Тако је 1884. године штампарија др Светозара Милетића објавила књигу Антонија Хаџића Српкиња девојка : јавно предавање Антонија Хаџића, 1 децембра 1884. у Српској читаоници . Ђорђе Ивковић је 1902. године објавио књигу професора Петра Марковића Досељавање странаца у вези са нашим слободним множењем : предавање одржано у Српској читаоници . Сама Српска читаоница је 1905. године објавила књигу Јована Живојиновића О Крашованима , а 1906. године је у Лајпцигу штампала Албум композиција за гласовир Исидора Бајића.

Желећи да обнови културну мисију свог славног претка, Народна библиотека у Новом Саду је седамдесетих година XX века покренула едицију Благо завичаја у којој су објављене песме Бранка Радичевића, Јована Јовановића Змаја, Лазе Костића и Јована Грчића Миленка, као и књига 150 година новосадске штампе . У едицији Баштиник Градска библиотека такође објављује завичајну литературу, сва она дела која граде културну атмосферу у Новом Саду.

Данас се Градска библиотека руководи истим вредностима у својој издавачкој делатности, објављујући дела која првенствено афирмишу завичај и завичајне културне вредности и реафирмишу стваралаштво значајних личности из културне историје Новог Сада.