lab unilib rs 150x125

euteka

website2

DBB2018A

RSS

ТЕМАТСКЕ ЕДУКАТИВНЕ РАДИОНИЦЕ

„Мислим о себи, а не на себе

 

 

Током зимског распуста 2017/18, у оквиру секције „Дружење у библиотеци”, започет је тематски циклус едукативних радионица „Мислим о себи, а не на себе”. Радионице су биле инспирисане филозофским темама обрађеним у романима за децу и младе. Прву радионицу отворио је дијалог из романа „Риба на дрвету” Линдe Малали Хант: – Буди то што јеси. То ти стално говоре. – Па? – пита Кејша. – Дакле – почиње Алберт – шта ако не знаш ко си?, на основу којег су девојчице улазиле у улоге родитеља, школског психолога и пријатељица. Препознале су друштвени феномен и сјајно га формулисале: „Сви покушавају да буду другачији на исти начин, желећи да сазнају КО су”.

У наставку, учеснице радионице упознале су се с уверењима Џерија Реноа, главног јунака романа „Чоколадни рат” Роберта Кормијера: – Зар сваки човек није другачији? Зар човек нема избора? – Желим да учиним нешто, да будем неко. Али шта? Али шта? – Тако једноставно бити као остали (...) – ... Сви на овом свету морају да раде ствари које не желе. – Ја нисам борац (...) – Ту руљу тамо он је хтео да импресионира? Да се докаже самом себи?.

Зато што „Ми мислимо о себи, а не на себе”, на основу цитата поставили смо низ питања: Да ли имамо избора у животу, на основу чега правимо изборе и када? Постоји ли пут до тога да „будемо неко” и план за остваривање тог пута? Да ли желимо да „будемо неко” због себе, или да би други били задовољни нама? Шта значи бити другачији од других? Зашто желимо да будемо другачији? Ко је борац у животу? Како се доказујемо себи? Неке од одговора погледајте у галерији, уживајући у атмосфери с радионице.

 

Још нешто! Шта ВАС мотивише да поставите себи питање: „Ко сам ја?”

1
 
Detail Download
2
 
Detail Download
3
 
Detail Download
4
 
Detail Download
5
 
Detail Download
6
 
Detail Download
 
 
Powered by Phoca Gallery

    "Књиге, као и пријатељи, требају бити малобројни и добро одабрани. Попут пријатеља, требамо им се увек изнова враћати, а оне нас, попут верних пријатеља, никада неће изневерити, никада престати водити."   

shadow line

РЕЈ БРЕДБЕРИ

Joomla 3.0 Templates - by Joomlage.com