lab unilib rs 150x125

euteka

website2

RSS

ЗНАМ, БИРАМ, ОДЛУЧУЈЕМ – ЧЕТИРИ ИСКУСТВА

 

„Знам, бирам, одлучујем” је део секције „Дружење у библиотеци” где учеснице причају о свом важном, занимљивом или необичном животном искуству.

 

Елена, Сара, Анђела и Хана поделиле су с девојчицама на секцији шта су сазнале, затим одабрале и одлучиле.

shadow line 

Лепа к’о шаргарепа је Елена Тадић, студенткиња Природно-математичког факултета у Новом Саду, чланица Европског парламента младих, друштвена активисткиња. Елена је причала како већ као срењошколци можемо друштвено да се ангажујемо и да је Европски парламент младих идеално место да утичемо на промене у свету. Стицање вештина, попут аргументовања, дебатовања и преговарања, као и путовање и дружење с вршњацима, део су процеса учења који оснажује младу особу да паметно бира и одлучује на основу онога што зна јер имати могућност да утичеш са собом носи велику одговорност. Девојчице су добиле и препоруку од Елене да се пријаве за Петницу, као одличну могућност да се развијају у областима које их интересују.

 

Лепа к’о шаргарепа је Сара Кецман, која је причала о свом искуству уписа на Музичку академију у Словенији и потом о животној одлуци која ју је вратила кући, у Нови Сад. Бити искрен према себи најважнија је одлука на основу које знамо, бирамо и одлучујемо у корист свог живота, али је исто тако важно да узмемо у обзир и људе на које ће утицати наше одлуке и дела.

 

Лепа к’о шаргарепа је Анђела Зрнић – ученица и рокерка по музичком опредељењу духовито је испричала своје искуство учествовања на првом Рок кампу за девојчице. Информисала нас је како се пријавила и колико је тамо боравила, а причала је и о пробама и дружењу. Камп је привукао пажњу девојчица, а Анђела се потрудила да исприча све што зна. Верујемо да је утицала на поједине девојчице да ове године одаберу камп и одлуче да се пријаве на конкурс.

 

Лепа к’о шаргарепа је Хана Гилањи, ученица (и сигурно будућа лидерка) петог разреда ОШ „Иво Лола Рибар”. Они су више од разреда, реч је о тиму. Повод за Ханин боравак с нама су одељенске новине чији садржај чине различите корисне вршњачке препоруке, занимљивости из градива (наравно, којих нема у уџбеницима), али и место где дефинишу и решавају заједно своје проблеме. Хана је дала и своје мишљење на питање како им полази за руком да се слажу. „У нашем разреду сви смо различити, али нико не истиче своју посебност – једнаки смо у школи. Свађамо се, али конфликте решавамо заједно. Исто тако, нико не оговара неког само зато што се дружи с неким, а с неким не.”

 shadow line

Пуно хвала на изузетно информативним и инспиративним искуствима.

Мада је било и очекивано, јер су све Лепе к’о шаргарепе!

01
 
Detail Download
02
 
Detail Download
03
 
Detail Download
 
 
Powered by Phoca Gallery

    "Твоја нас речима књига учи много чему новом и истинитом, само кад би истинито било ново и кад би ново било истинито."   

shadow line

ХАЈНРИХ ВОС

Joomla 3.0 Templates - by Joomlage.com