О ГРАДСКОЈ БИБЛИОТЕЦИ
Градска библиотека у Новом Саду је најстарија установа културе основана у Граду. Матична је библиотека за Јужнобачки округ и друга по величини јавна библиотека у Републици Србији. Располаже богатим фондом библиотечке грађе који чине преко 500.000 књига, око 100 наслова периодике и значајна количина некњижне грађе.
МРЕЖА ОГРАНАКА
Библиотека ради у мрежи 26 огранака у Граду и насељеним местима градског подручја. У централном објекту у Дунавској улици налазе се: највеће одељење за одрасле кориснике „Ђура Даничић“, издвојено Дечје одељење и Информационо-реферални центар са Читаоницом. У непосредној близини је Огранак „Аница Савић Ребац“, са библиотечком грађом на 12 светских језика.
КУТАК ЗА ДЕЦУ
Дечје одељење је најатрактивније и најживље одељење Библиотеке, са богатим фондом књига и часописа намењених деци и младима до 14 година. Специфично је по разноврсним програмским активностима, интерактивном раду са децом и успешној сарадњи са бројним институцијама културе и образовања.
ИЗДАВАЧКА ДЕЛАТНОСТ
Градска библиотека објављује дела која афирмишу културне вредности завичаја и културну историју Новог Сада. Најзначајније едиције су БЛАГО ЗАВИЧАЈА, БАШТИНИК, ЗАВИЧАЈ, ПРЕВОДИ и НОВОСАДСКИ МАНУСКРИПТ. Библиотека је издавач легата – необјављене грађе Стевана Пешића. Такође, објављује часопис за децу и младе БИБЛИОТЕЧКИ ПУТОКАЗ, информативно гласило МОЗАИК и, као саиздавач са Новосадским клубом, СВЕСКЕ ЗА ИСТОРИЈУ НОВОГ САДА.
ПРОГРАМСКЕ АКТИВНОСТИ
Градска библиотека се по квалитету и квантитету програмских садржаја издваја и препознаје у библиотечко-информативном систему Србије. Заступљени су традиционални програми – књижевни сусрети и промоције, али и бројне друге активности, манифестације, пројекти. Издвајамо: МЕМОРИЈАЛ „СТЕВАН ПЕШИЋ“, БИБЛИОТЕКА НА ШТРАНДУ, ЛЕТЊИ МАСКЕНБАЛ ЗА ДЕЦУ, ДИГИТАЛИЗАЦИЈА ЗАВИЧАЈНЕ ЗБИРКЕ, стручни скуп „ДАНИ БИБЛИОТЕКА И БИБЛИОТЕКАРА“, ЗАВИЧАЈНИ КУТАК СТЕПАНОВИЋЕВА, достава књига на кућну адресу …
НАШИ КОРИСНИЦИ
Преко 26.000 различитих корисника доприносе да Градска библиотека има запажено место у култури Новог Сада. У узајамној, доброј комуникацији, Библиотека настоји да одговори на потребе и захтеве својих читалаца и буде на услузи свим суграђанима.
пон уто сре чет пет суб нед
1
3
4
5
10
11
15
16
17
18
19
22
23
24
25
26
27

lab unilib rs 150x125

RSS

ОБЕЛЕЖЕН ЈУБИЛЕЈ ГРАДСКЕ БИБЛИОТЕКЕ У НОВОМ САДУ
1845 - 2015

 shadow line

Свечаном академијом у Српском народном позоришту, 23. септембра, обележено је 170 година постојања и рада Градске библиотеке у Новом Саду, установе која ради на традицији Српске читаонице новосадске и 60 година од оснивања Дечјег одељења.
У холу Сцене „Пера Добиновић“, тим поводом, отворена је изложба „Традиција која обавезује“ посвећана овим јубилејима.
Свечану академију отворио је Вања Вученовић, члан Градског већа за културу. У пригодној беседи, Драган Којић, директор Градске библиотеке у Новом Саду говорио је о најзначајнијим периодима у раду Библиотеке.
Потом су уручене повеље Оснивачу и установама заслужним за рад Библиотеке (Град Нови Сад, Матица српска, Српско народно позориште, Гимназија „Јован Јовановић Змај“, Библиотека Матице српске, Народна библиотека Србије и Новосадски сајам).
У уметничком делу програма учествовали су: хор и оркестар Гимназије „Јован Јовановић Змај“, Дечји уметнички ансамбл Удружења Флориарт „Лимански бећари“, Драмска секција Гимназија „Светозар Марковић“, деца из ПУ „Радосно детињство“ и плесни студио „Алегро“.
Дан Библиотеке обележен је пригодним програмима на Одељењу „Ђура Даничић“ и у библиотечким огранцима „Коста Трифковић“ на Детелинари и „Данило Киш“ на Лиману.

shadow line

 

01
 
Detail Download
02
 
Detail Download
03
 
Detail Download
04
 
Detail Download
05
 
Detail Download
06
 
Detail Download
07
 
Detail Download
08
 
Detail Download
09
 
Detail Download
10
 
Detail Download
11
 
Detail Download
 
 
Powered by Phoca Gallery

    "Твоја нас речима књига учи много чему новом и истинитом, само кад би истинито било ново и кад би ново било истинито."   

shadow line

ХАЈНРИХ ВОС

Joomla 3.0 Templates - by Joomlage.com