О ГРАДСКОЈ БИБЛИОТЕЦИ
Градска библиотека у Новом Саду је најстарија установа културе основана у Граду. Матична је библиотека за Јужнобачки округ и друга по величини јавна библиотека у Републици Србији. Располаже богатим фондом библиотечке грађе који чине преко 500.000 књига, око 100 наслова периодике и значајна количина некњижне грађе.
МРЕЖА ОГРАНАКА
Библиотека ради у мрежи 26 огранака у Граду и насељеним местима градског подручја. У централном објекту у Дунавској улици налазе се: највеће одељење за одрасле кориснике „Ђура Даничић“, издвојено Дечје одељење и Информационо-реферални центар са Читаоницом. У непосредној близини је Огранак „Аница Савић Ребац“, са библиотечком грађом на 12 светских језика.
КУТАК ЗА ДЕЦУ
Дечје одељење је најатрактивније и најживље одељење Библиотеке, са богатим фондом књига и часописа намењених деци и младима до 14 година. Специфично је по разноврсним програмским активностима, интерактивном раду са децом и успешној сарадњи са бројним институцијама културе и образовања.
ИЗДАВАЧКА ДЕЛАТНОСТ
Градска библиотека објављује дела која афирмишу културне вредности завичаја и културну историју Новог Сада. Најзначајније едиције су БЛАГО ЗАВИЧАЈА, БАШТИНИК, ЗАВИЧАЈ, ПРЕВОДИ и НОВОСАДСКИ МАНУСКРИПТ. Библиотека је издавач легата – необјављене грађе Стевана Пешића. Такође, објављује часопис за децу и младе БИБЛИОТЕЧКИ ПУТОКАЗ, информативно гласило МОЗАИК и, као саиздавач са Новосадским клубом, СВЕСКЕ ЗА ИСТОРИЈУ НОВОГ САДА.
ПРОГРАМСКЕ АКТИВНОСТИ
Градска библиотека се по квалитету и квантитету програмских садржаја издваја и препознаје у библиотечко-информативном систему Србије. Заступљени су традиционални програми – књижевни сусрети и промоције, али и бројне друге активности, манифестације, пројекти. Издвајамо: МЕМОРИЈАЛ „СТЕВАН ПЕШИЋ“, БИБЛИОТЕКА НА ШТРАНДУ, ЛЕТЊИ МАСКЕНБАЛ ЗА ДЕЦУ, ДИГИТАЛИЗАЦИЈА ЗАВИЧАЈНЕ ЗБИРКЕ, стручни скуп „ДАНИ БИБЛИОТЕКА И БИБЛИОТЕКАРА“, ЗАВИЧАЈНИ КУТАК СТЕПАНОВИЋЕВА, достава књига на кућну адресу …
НАШИ КОРИСНИЦИ
Преко 26.000 различитих корисника доприносе да Градска библиотека има запажено место у култури Новог Сада. У узајамној, доброј комуникацији, Библиотека настоји да одговори на потребе и захтеве својих читалаца и буде на услузи свим суграђанима.
пон уто сре чет пет суб нед
3
4
5
7
8
11
12
15
18
19
21
25
26
27
28
29
30

lab unilib rs 150x125

RSS

ОБЕЛЕЖЕН ДАН БИБЛИОТЕКЕ


У петак, 22. септембра, са почетком у 12 часова, у Читаоници Градске библиотеке у Новом Саду (Дунавска 1), свечаним програмом обележено је 172 године постојања и рада ове установе.
Програм је био посвећен двестогодишњици рођења др Јована Суботића. Уводну реч дао је директор Драган Којић, а о Јовану Суботићу говорио је Миодраг Милановић, заслужни уметник опере СНП.
У музичком делу програма учествовале су Памела Киш Игњатов (сопран) и Александра Ракић (клавир).


Поводом овог дана, у Библиотеци је постављено више изложби:
„Вук Стефановић Караџић (1787–1864): 230 година од рођења”
изложба о Јовану Суботићу (1817–1866)
 изложба посвећена Илариону Руварцу (1832–1905)На Одељењу „Ђура Даничић” (Дунавска 1), у 18 часова, одржан је састанак Читалачког клуба, на тему: „О бајкама, боговима и библиотекама – разговор о Нилу Гејмену (Зашто писмени људи читају фикцију?)”. Водитељ сусрета био је мр Милош Јоцић, асистент на Одсеку за српску књижевност и језик Филозофског факултета у Новом Саду.


Истога дана, Библиотека је у централном објекту и мрежи огранака у Граду и насељеним местима омогућила упис нових чланова уз попуст од 50%.

01-citaonica-program1
 
Detail Download
02-citaonica-program2
 
Detail Download
03-citaonica-program3
 
Detail Download
04-citaonica-program4
 
Detail Download
05-citaonica-program5
 
Detail Download
06-citaonica-program
 
Detail Download
07-izdavacka-delatnost
 
Detail Download
08-izlozba-VSK1
 
Detail Download
09-izlozba-VSK2
 
Detail Download
10-izlozba-JS
 
Detail Download
11-citalacki-klub1
 
Detail Download
12-citalacki-klub2
 
Detail Download
 
 
Powered by Phoca Gallery

    "Ствари које желим да знам су у књигама. Мој најбољи пријатељ је онај ко ми донесе књигу коју још нисам прочитао."   

shadow line

МАРК ТВЕН

Joomla 3.0 Templates - by Joomlage.com