О ГРАДСКОЈ БИБЛИОТЕЦИ
Градска библиотека у Новом Саду је најстарија установа културе основана у Граду. Матична је библиотека за Јужнобачки округ и друга по величини јавна библиотека у Републици Србији. Располаже богатим фондом библиотечке грађе који чине преко 500.000 књига, око 100 наслова периодике и значајна количина некњижне грађе.
МРЕЖА ОГРАНАКА
Библиотека ради у мрежи 26 огранака у Граду и насељеним местима градског подручја. У централном објекту у Дунавској улици налазе се: највеће одељење за одрасле кориснике „Ђура Даничић“, издвојено Дечје одељење и Информационо-реферални центар са Читаоницом. У непосредној близини је Огранак „Аница Савић Ребац“, са библиотечком грађом на 12 светских језика.
КУТАК ЗА ДЕЦУ
Дечје одељење је најатрактивније и најживље одељење Библиотеке, са богатим фондом књига и часописа намењених деци и младима до 14 година. Специфично је по разноврсним програмским активностима, интерактивном раду са децом и успешној сарадњи са бројним институцијама културе и образовања.
ИЗДАВАЧКА ДЕЛАТНОСТ
Градска библиотека објављује дела која афирмишу културне вредности завичаја и културну историју Новог Сада. Најзначајније едиције су БЛАГО ЗАВИЧАЈА, БАШТИНИК, ЗАВИЧАЈ, ПРЕВОДИ и НОВОСАДСКИ МАНУСКРИПТ. Библиотека је издавач легата – необјављене грађе Стевана Пешића. Такође, објављује часопис за децу и младе БИБЛИОТЕЧКИ ПУТОКАЗ, информативно гласило МОЗАИК и, као саиздавач са Новосадским клубом, СВЕСКЕ ЗА ИСТОРИЈУ НОВОГ САДА.
ПРОГРАМСКЕ АКТИВНОСТИ
Градска библиотека се по квалитету и квантитету програмских садржаја издваја и препознаје у библиотечко-информативном систему Србије. Заступљени су традиционални програми – књижевни сусрети и промоције, али и бројне друге активности, манифестације, пројекти. Издвајамо: МЕМОРИЈАЛ „СТЕВАН ПЕШИЋ“, БИБЛИОТЕКА НА ШТРАНДУ, ЛЕТЊИ МАСКЕНБАЛ ЗА ДЕЦУ, ДИГИТАЛИЗАЦИЈА ЗАВИЧАЈНЕ ЗБИРКЕ, стручни скуп „ДАНИ БИБЛИОТЕКА И БИБЛИОТЕКАРА“, ЗАВИЧАЈНИ КУТАК СТЕПАНОВИЋЕВА, достава књига на кућну адресу …
НАШИ КОРИСНИЦИ
Преко 26.000 различитих корисника доприносе да Градска библиотека има запажено место у култури Новог Сада. У узајамној, доброј комуникацији, Библиотека настоји да одговори на потребе и захтеве својих читалаца и буде на услузи свим суграђанима.
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
1
2
RSS

ДЕЧЈЕ ОДЕЉЕЊЕ ГРАДСКЕ БИБЛИОТЕКЕ УЧЕСТВОВАЛО У МАНИФЕСТАЦИЈИ „МУЗЕЈИ СРБИЈЕ, ДЕСЕТ ДАНА ОД 10 ДО 10”

У сарадњи са Спомен-збирком Павла Бељанског, Градска библиотека у Новом Саду прикључила се трећу годину заредом манифестацији „Музеји Србије, десет дана од 10 до 10”, којом музејска заједница слави 18. мај, Међународни дан музеја, Недељу музеја и 13. Европску ноћ музеја.

У Спомен-збирци Павла Бељанског, од 11 до 12.30 часова, одржана је креативна литерарно-ликовна радионица на тему „Шта то чита девојка са слике?”. Занимљиве идеје најмлађи су добили слушајући приче о делима из колекције Павла Бељанског, као и у музејским сликовницама и издањима за децу у оквиру „Читаонице у музеју”. Посебно пажљиво слушали су причу о девојци са слике, Даници Станковић, коју им је испричала кустоскиња Драгана Бошковић из библиотеке Спомен-збирке Павла Бељанског. Предшколци из вртића „Чигра”, група „Сунцокрети”, са васпитачицама Тањом Никић и Александром Жунић, „измаштали” су шта то чита девојка на слици „Девојка са књигом” Јована Бијелића (1929), а потом заједнички направили уникатну књигу.

Радионицу је реализовала библиотекарка и руководилац Дечјег одељења Градске библиотеке у Новом Саду, Катарина Новаковић, у сарадњи са стручним тимом Спомен-збирке Павла Бељанског.

2
 
Detail Download
DecaizCigresaDtaganom8
 
Detail Download
DecaizCigresaTanjom1
 
Detail Download
grupna
 
Detail Download
jauzbirci
 
Detail Download
poza
 
Detail Download
rad
 
Detail Download
Radionica8
 
Detail Download
rad_1
 
Detail Download
 
 
Powered by Phoca Gallery

    "Можда нема дана нашег детињства које смо тако испуњено живели од оних које смо провели са омиљеном књигом."   

shadow line

МАРСЕЛ ПРУСТ

Joomla 3.0 Templates - by Joomlage.com