О ГРАДСКОЈ БИБЛИОТЕЦИ
Градска библиотека у Новом Саду је најстарија установа културе основана у Граду. Матична је библиотека за Јужнобачки округ и друга по величини јавна библиотека у Републици Србији. Располаже богатим фондом библиотечке грађе који чине преко 500.000 књига, око 100 наслова периодике и значајна количина некњижне грађе.
МРЕЖА ОГРАНАКА
Библиотека ради у мрежи 26 огранака у Граду и насељеним местима градског подручја. У централном објекту у Дунавској улици налазе се: највеће одељење за одрасле кориснике „Ђура Даничић“, издвојено Дечје одељење и Информационо-реферални центар са Читаоницом. У непосредној близини је Огранак „Аница Савић Ребац“, са библиотечком грађом на 12 светских језика.
КУТАК ЗА ДЕЦУ
Дечје одељење је најатрактивније и најживље одељење Библиотеке, са богатим фондом књига и часописа намењених деци и младима до 14 година. Специфично је по разноврсним програмским активностима, интерактивном раду са децом и успешној сарадњи са бројним институцијама културе и образовања.
ИЗДАВАЧКА ДЕЛАТНОСТ
Градска библиотека објављује дела која афирмишу културне вредности завичаја и културну историју Новог Сада. Најзначајније едиције су БЛАГО ЗАВИЧАЈА, БАШТИНИК, ЗАВИЧАЈ, ПРЕВОДИ и НОВОСАДСКИ МАНУСКРИПТ. Библиотека је издавач легата – необјављене грађе Стевана Пешића. Такође, објављује часопис за децу и младе БИБЛИОТЕЧКИ ПУТОКАЗ, информативно гласило МОЗАИК и, као саиздавач са Новосадским клубом, СВЕСКЕ ЗА ИСТОРИЈУ НОВОГ САДА.
ПРОГРАМСКЕ АКТИВНОСТИ
Градска библиотека се по квалитету и квантитету програмских садржаја издваја и препознаје у библиотечко-информативном систему Србије. Заступљени су традиционални програми – књижевни сусрети и промоције, али и бројне друге активности, манифестације, пројекти. Издвајамо: МЕМОРИЈАЛ „СТЕВАН ПЕШИЋ“, БИБЛИОТЕКА НА ШТРАНДУ, ЛЕТЊИ МАСКЕНБАЛ ЗА ДЕЦУ, ДИГИТАЛИЗАЦИЈА ЗАВИЧАЈНЕ ЗБИРКЕ, стручни скуп „ДАНИ БИБЛИОТЕКА И БИБЛИОТЕКАРА“, ЗАВИЧАЈНИ КУТАК СТЕПАНОВИЋЕВА, достава књига на кућну адресу …
НАШИ КОРИСНИЦИ
Преко 26.000 различитих корисника доприносе да Градска библиотека има запажено место у култури Новог Сада. У узајамној, доброј комуникацији, Библиотека настоји да одговори на потребе и захтеве својих читалаца и буде на услузи свим суграђанима.
пон уто сре чет пет суб нед
1
3
4
5
10
11
15
16
17
18
19
22
23
24
25
26
27

lab unilib rs 150x125

RSS

ДЕЧЈЕ ОДЕЉЕЊЕ ГРАДСКЕ БИБЛИОТЕКЕ УЧЕСТВОВАЛО У МАНИФЕСТАЦИЈИ „МУЗЕЈИ СРБИЈЕ, ДЕСЕТ ДАНА ОД 10 ДО 10”

У сарадњи са Спомен-збирком Павла Бељанског, Градска библиотека у Новом Саду прикључила се трећу годину заредом манифестацији „Музеји Србије, десет дана од 10 до 10”, којом музејска заједница слави 18. мај, Међународни дан музеја, Недељу музеја и 13. Европску ноћ музеја.

У Спомен-збирци Павла Бељанског, од 11 до 12.30 часова, одржана је креативна литерарно-ликовна радионица на тему „Шта то чита девојка са слике?”. Занимљиве идеје најмлађи су добили слушајући приче о делима из колекције Павла Бељанског, као и у музејским сликовницама и издањима за децу у оквиру „Читаонице у музеју”. Посебно пажљиво слушали су причу о девојци са слике, Даници Станковић, коју им је испричала кустоскиња Драгана Бошковић из библиотеке Спомен-збирке Павла Бељанског. Предшколци из вртића „Чигра”, група „Сунцокрети”, са васпитачицама Тањом Никић и Александром Жунић, „измаштали” су шта то чита девојка на слици „Девојка са књигом” Јована Бијелића (1929), а потом заједнички направили уникатну књигу.

Радионицу је реализовала библиотекарка и руководилац Дечјег одељења Градске библиотеке у Новом Саду, Катарина Новаковић, у сарадњи са стручним тимом Спомен-збирке Павла Бељанског.

2
 
Detail Download
DecaizCigresaDtaganom8
 
Detail Download
DecaizCigresaTanjom1
 
Detail Download
grupna
 
Detail Download
jauzbirci
 
Detail Download
poza
 
Detail Download
rad
 
Detail Download
Radionica8
 
Detail Download
rad_1
 
Detail Download
 
 
Powered by Phoca Gallery

    "Твоја нас речима књига учи много чему новом и истинитом, само кад би истинито било ново и кад би ново било истинито."   

shadow line

ХАЈНРИХ ВОС

Joomla 3.0 Templates - by Joomlage.com