О ГРАДСКОЈ БИБЛИОТЕЦИ
Градска библиотека у Новом Саду је најстарија установа културе основана у Граду. Матична је библиотека за Јужнобачки округ и друга по величини јавна библиотека у Републици Србији. Располаже богатим фондом библиотечке грађе који чине преко 500.000 књига, око 100 наслова периодике и значајна количина некњижне грађе.
МРЕЖА ОГРАНАКА
Библиотека ради у мрежи 26 огранака у Граду и насељеним местима градског подручја. У централном објекту у Дунавској улици налазе се: највеће одељење за одрасле кориснике „Ђура Даничић“, издвојено Дечје одељење и Информационо-реферални центар са Читаоницом. У непосредној близини је Огранак „Аница Савић Ребац“, са библиотечком грађом на 12 светских језика.
КУТАК ЗА ДЕЦУ
Дечје одељење је најатрактивније и најживље одељење Библиотеке, са богатим фондом књига и часописа намењених деци и младима до 14 година. Специфично је по разноврсним програмским активностима, интерактивном раду са децом и успешној сарадњи са бројним институцијама културе и образовања.
ИЗДАВАЧКА ДЕЛАТНОСТ
Градска библиотека објављује дела која афирмишу културне вредности завичаја и културну историју Новог Сада. Најзначајније едиције су БЛАГО ЗАВИЧАЈА, БАШТИНИК, ЗАВИЧАЈ, ПРЕВОДИ и НОВОСАДСКИ МАНУСКРИПТ. Библиотека је издавач легата – необјављене грађе Стевана Пешића. Такође, објављује часопис за децу и младе БИБЛИОТЕЧКИ ПУТОКАЗ, информативно гласило МОЗАИК и, као саиздавач са Новосадским клубом, СВЕСКЕ ЗА ИСТОРИЈУ НОВОГ САДА.
ПРОГРАМСКЕ АКТИВНОСТИ
Градска библиотека се по квалитету и квантитету програмских садржаја издваја и препознаје у библиотечко-информативном систему Србије. Заступљени су традиционални програми – књижевни сусрети и промоције, али и бројне друге активности, манифестације, пројекти. Издвајамо: МЕМОРИЈАЛ „СТЕВАН ПЕШИЋ“, БИБЛИОТЕКА НА ШТРАНДУ, ЛЕТЊИ МАСКЕНБАЛ ЗА ДЕЦУ, ДИГИТАЛИЗАЦИЈА ЗАВИЧАЈНЕ ЗБИРКЕ, стручни скуп „ДАНИ БИБЛИОТЕКА И БИБЛИОТЕКАРА“, ЗАВИЧАЈНИ КУТАК СТЕПАНОВИЋЕВА, достава књига на кућну адресу …
НАШИ КОРИСНИЦИ
Преко 26.000 различитих корисника доприносе да Градска библиотека има запажено место у култури Новог Сада. У узајамној, доброј комуникацији, Библиотека настоји да одговори на потребе и захтеве својих читалаца и буде на услузи свим суграђанима.
пон уто сре чет пет суб нед
1
3
4
5
10
11
15
16
17
18
19
22
23
24
25
26
27

lab unilib rs 150x125

RSS

„НОЋ МУЗЕЈА У ГРАДСКОЈ БИБЛИОТЕЦИ”


У суботу, 20. маја, Градска библиотека се придружила обележавању Ноћи музеја 2017. године.

У холу Библиотеке постављена је изложба под називом „Изгубљено–нађено”, где су били изложени разни предмети пронађени у враћеним књигама. Заборављене ствари у књигама сведоче о тренутку када су читаоци били посвећени књизи. Библиотекари који проналазе предмете, нехотице остављене међу страницама књига, неретко на основу њих покушавају да осете атмосферу и доживљај док се књига читала.

На Дечјем одељењу приређена је изложба сувенира у облику кибицфенстера, које израђује породица Несторовић.

На Одељењу „Ђура Даничић”, од 18 до 19.30 часова, одржан је јавни час, са темом: „Дизајн текстила инспирисан пиротским ћилимом”. Ученици Средње техничке школе „Милева Марић Ајнштајн”, смер техничар дизајна одеће и техничар дизајна производа од коже, предвођени проф. Јованом Деспић, приредили су и изложбу под називом „Ћилим”, на којој су приказали своје радове, настале рециклажом џемпера.


Од 20 до 21 час, одржан је музички део програма, у којем су учествовале Сања Богдановић (хармоника) и Исидора Стојић (саксофон), ученице 3. и 4. године Средње музичке школе „Исидор Бајић”.


Колико спористи читају, пишу и воле књиге, показали су нам атлетичари, ученици Медицинске школе из Шапца, који су заузели прво место у Србији у штафетном полумаратону 2015, 2016. и 2017. године: Гојко Мушицки, Иван Ђукић, Матија Лазаревић, Иван Планко и Лука Арсеновић.

01
 
Detail Download
02
 
Detail Download
03
 
Detail Download
04
 
Detail Download
05
 
Detail Download
06
 
Detail Download
07
 
Detail Download
08
 
Detail Download
09
 
Detail Download
10
 
Detail Download
11
 
Detail Download
12
 
Detail Download
13
 
Detail Download
14
 
Detail Download
15
 
Detail Download
16
 
Detail Download
17
 
Detail Download
18
 
Detail Download
19
 
Detail Download
20
 
Detail Download
 
 
Powered by Phoca Gallery

    "Твоја нас речима књига учи много чему новом и истинитом, само кад би истинито било ново и кад би ново било истинито."   

shadow line

ХАЈНРИХ ВОС

Joomla 3.0 Templates - by Joomlage.com