О ГРАДСКОЈ БИБЛИОТЕЦИ
Градска библиотека у Новом Саду је најстарија установа културе основана у Граду. Матична је библиотека за Јужнобачки округ и друга по величини јавна библиотека у Републици Србији. Располаже богатим фондом библиотечке грађе који чине преко 500.000 књига, око 100 наслова периодике и значајна количина некњижне грађе.
МРЕЖА ОГРАНАКА
Библиотека ради у мрежи 26 огранака у Граду и насељеним местима градског подручја. У централном објекту у Дунавској улици налазе се: највеће одељење за одрасле кориснике „Ђура Даничић“, издвојено Дечје одељење и Информационо-реферални центар са Читаоницом. У непосредној близини је Огранак „Аница Савић Ребац“, са библиотечком грађом на 12 светских језика.
КУТАК ЗА ДЕЦУ
Дечје одељење је најатрактивније и најживље одељење Библиотеке, са богатим фондом књига и часописа намењених деци и младима до 14 година. Специфично је по разноврсним програмским активностима, интерактивном раду са децом и успешној сарадњи са бројним институцијама културе и образовања.
ИЗДАВАЧКА ДЕЛАТНОСТ
Градска библиотека објављује дела која афирмишу културне вредности завичаја и културну историју Новог Сада. Најзначајније едиције су БЛАГО ЗАВИЧАЈА, БАШТИНИК, ЗАВИЧАЈ, ПРЕВОДИ и НОВОСАДСКИ МАНУСКРИПТ. Библиотека је издавач легата – необјављене грађе Стевана Пешића. Такође, објављује часопис за децу и младе БИБЛИОТЕЧКИ ПУТОКАЗ, информативно гласило МОЗАИК и, као саиздавач са Новосадским клубом, СВЕСКЕ ЗА ИСТОРИЈУ НОВОГ САДА.
ПРОГРАМСКЕ АКТИВНОСТИ
Градска библиотека се по квалитету и квантитету програмских садржаја издваја и препознаје у библиотечко-информативном систему Србије. Заступљени су традиционални програми – књижевни сусрети и промоције, али и бројне друге активности, манифестације, пројекти. Издвајамо: МЕМОРИЈАЛ „СТЕВАН ПЕШИЋ“, БИБЛИОТЕКА НА ШТРАНДУ, ЛЕТЊИ МАСКЕНБАЛ ЗА ДЕЦУ, ДИГИТАЛИЗАЦИЈА ЗАВИЧАЈНЕ ЗБИРКЕ, стручни скуп „ДАНИ БИБЛИОТЕКА И БИБЛИОТЕКАРА“, ЗАВИЧАЈНИ КУТАК СТЕПАНОВИЋЕВА, достава књига на кућну адресу …
НАШИ КОРИСНИЦИ
Преко 26.000 различитих корисника доприносе да Градска библиотека има запажено место у култури Новог Сада. У узајамној, доброј комуникацији, Библиотека настоји да одговори на потребе и захтеве својих читалаца и буде на услузи свим суграђанима.
пон уто сре чет пет суб нед
1
3
4
5
10
11
15
16
17
18
19
22
23
24
25
26
27

lab unilib rs 150x125

RSS

ДАНИ БИБЛИОТЕКА И БИБЛИОТЕКАРА - 2016

shadow line

 У оквиру Новосадског Салона књига, који је трајао од 12. до 18. априла, Градска библиотека у Новом Саду и Новосадски сајам су реализовали манифестацију ДАНИ БИБЛИОТЕКА И БИБЛИОТЕКАРА, у сарадњи са Библиотеком Матице српске и Народном библиотеком Србије.

Од 2016. године, програм је проширен одржавањем конференције и Форума Библиотекарског друштва Србије, и трајао је од 12. до 15. априла.

Првог дана манифестације, 12. априла, одржан је Форум Библиотекарског друштва Србије.
У среду, 13. априла, одржана је конференција на тему “Очување културно-историјског наслеђа у циљу заштите културног и националног идентитета”.
Учесници панел-дискусије трећег дана манифестације, 14. априла, су били др Адам Софронијевић, Драгана Типсаревић, Драгица Радетић, библиотекари Народне библиотеке Крушевац и представници из области образовања а тема је била „Садашњост и будућност књиге као темеља културе и образовања, и неговање читалачких навика“.
У петак, 15. априла, организована су два акредитована семинара за библиотекаре: „Linked Open Data у Bibframe: нови облици организовања метаподатака у библиотекарству“ (предавачи су биле Наташа Дакић и Јелена Андоновски из Универзитетске библиотеке „Светозар Марковић“) и „Управљање конфликтима у библиотекама – у сусрет стварању ефикасног радног окружења“ (предавач је била Јелена Јовин из Библиотеке Матице српске).

shadow line

as1
 
Detail Download
as2
 
Detail Download
as3
 
Detail Download
as4
 
Detail Download
k1
 
Detail Download
k2
 
Detail Download
k3
 
Detail Download
k4
 
Detail Download
k5
 
Detail Download
k6
 
Detail Download
k7
 
Detail Download
k8
 
Detail Download
k9
 
Detail Download
k10
 
Detail Download
 
 
Powered by Phoca Gallery

    "Твоја нас речима књига учи много чему новом и истинитом, само кад би истинито било ново и кад би ново било истинито."   

shadow line

ХАЈНРИХ ВОС

Joomla 3.0 Templates - by Joomlage.com