О ГРАДСКОЈ БИБЛИОТЕЦИ
Градска библиотека у Новом Саду је најстарија установа културе основана у Граду. Матична је библиотека за Јужнобачки округ и друга по величини јавна библиотека у Републици Србији. Располаже богатим фондом библиотечке грађе који чине преко 500.000 књига, око 100 наслова периодике и значајна количина некњижне грађе.
МРЕЖА ОГРАНАКА
Библиотека ради у мрежи 26 огранака у Граду и насељеним местима градског подручја. У централном објекту у Дунавској улици налазе се: највеће одељење за одрасле кориснике „Ђура Даничић“, издвојено Дечје одељење и Информационо-реферални центар са Читаоницом. У непосредној близини је Огранак „Аница Савић Ребац“, са библиотечком грађом на 12 светских језика.
КУТАК ЗА ДЕЦУ
Дечје одељење је најатрактивније и најживље одељење Библиотеке, са богатим фондом књига и часописа намењених деци и младима до 14 година. Специфично је по разноврсним програмским активностима, интерактивном раду са децом и успешној сарадњи са бројним институцијама културе и образовања.
ИЗДАВАЧКА ДЕЛАТНОСТ
Градска библиотека објављује дела која афирмишу културне вредности завичаја и културну историју Новог Сада. Најзначајније едиције су БЛАГО ЗАВИЧАЈА, БАШТИНИК, ЗАВИЧАЈ, ПРЕВОДИ и НОВОСАДСКИ МАНУСКРИПТ. Библиотека је издавач легата – необјављене грађе Стевана Пешића. Такође, објављује часопис за децу и младе БИБЛИОТЕЧКИ ПУТОКАЗ, информативно гласило МОЗАИК и, као саиздавач са Новосадским клубом, СВЕСКЕ ЗА ИСТОРИЈУ НОВОГ САДА.
ПРОГРАМСКЕ АКТИВНОСТИ
Градска библиотека се по квалитету и квантитету програмских садржаја издваја и препознаје у библиотечко-информативном систему Србије. Заступљени су традиционални програми – књижевни сусрети и промоције, али и бројне друге активности, манифестације, пројекти. Издвајамо: МЕМОРИЈАЛ „СТЕВАН ПЕШИЋ“, БИБЛИОТЕКА НА ШТРАНДУ, ЛЕТЊИ МАСКЕНБАЛ ЗА ДЕЦУ, ДИГИТАЛИЗАЦИЈА ЗАВИЧАЈНЕ ЗБИРКЕ, стручни скуп „ДАНИ БИБЛИОТЕКА И БИБЛИОТЕКАРА“, ЗАВИЧАЈНИ КУТАК СТЕПАНОВИЋЕВА, достава књига на кућну адресу …
НАШИ КОРИСНИЦИ
Преко 26.000 различитих корисника доприносе да Градска библиотека има запажено место у култури Новог Сада. У узајамној, доброј комуникацији, Библиотека настоји да одговори на потребе и захтеве својих читалаца и буде на услузи свим суграђанима.
пон уто сре чет пет суб нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

lab unilib rs 150x125

ЗМАЈЕВЕ ДЕЧЈЕ ИГРЕ 2017.

Категорија
ПРОГРАМИ
Датум
петак, 09 јун 11:00
Место одржавања
Градска библиотека у Новом Саду (Дунавска 1)

ЗМАЈЕВЕ ДЕЧЈЕ ИГРЕ 2017.

Jубиларни 60. Јунски програми Змајевих дечјих игара одржаће се у Новом Саду и околним местима од 7. до 11. јуна под окриљем Змајевог стиха: ДЕЦО МОЈА СВЕКОЛИКА, ПОЧУВАЈТЕ СВОГ ЈЕЗИКА.

На седници одржаној 11. маја 2017. године, Управни одбор Међународног центра књижевности за децу „Змајеве дечје игре” донео је одлуку да се ове године Повеља Змајевих дечјих игара за изузетан допринос стваралаштву за децу, безграничну оданост свету детињства и најплеменитијим људским тежњама додели књижевници Мирјани Стефановић; Награда за изузетан стваралачки допринос савременом изразу у књижевности за децу Владислави Војновић, књижевници из Београда, а Награда за популарисање књижевности за децу Меланији Римар, књижевници из Новог Сада.

Змајев песнички штап и част да отвори 60. Змајеве дечје игре припашће краљевачком књижевнику Дејану Алексићу.

Свечано отварање 60. јунских програма Змајевих дечјих игара одржаће се у Спомен збирци „Јован Јовановић Змај” у Сремској Каменици, у 11 часова, када ће бити уручена овогодишња признања Змајевих игара.

ПРОГРАМ ИГАРА У ГРАДСКОЈ БИБЛИОТЕЦИ У НОВОМ САДУ


У сарадњи Градске библиотеке у Новом Саду и Змајевих дечјих игара, овогодишњи програми биће одржани на Дечјем одељењу и у огранцима Градске библиотеке у Новом Саду по следећем распореду:

Среда, 7. јун
„Чувари лепих речи” – програм листа за децу „Машталица”. Програм води Весна Пантић, уредница листа, а учествују ученици ОМШ „Исидор Бајић”, професорка Јудит Нидер-Холцер Јосифовски и малишани из новосадских вртића „Веверица” и „Плави зец” са васпитачицама (Дечје одељење Градске библиотеке или атријум, Дунавска 1, у 10 часова).

Истог дана, у сарадњи са ГНБ „Жарко Зрењанин”, Зрењанин, у оквиру Змајевих игара одржаће се радионичарска представа „Од картона цела васиона”, за децу предшколског и млађег школског узраста. Аутор и извођач је глумац–луткар Јован Царан (Дечје одељење Градске библиотеке или атријум, Дунавска, у 17 часова).

Четвртак, 8. јун
„Децо моја најмилија” – гостовања дечјих писаца у градским и приградским огранцима Градске библиотеке у Новом Саду (Детелинара, Слана бара, Ново насеље, Каћ, Будисава, Ковиљ) и новосадским основним школама. Програм почиње у 10 часова у библиотечком огранку на Детелинари, а потом редом, у наведеним огранцима.

Петак, 9. јун
„Књижевни матине” – представљање домаћих стваралаца за децу (присутних на Игарама). У програму учествују гости Змајевих дечјих игара, наши најпознатији писци за децу, који ће присутнима у кратким сегментима представити своје стваралаштво и најновија издања.
(Дечје одељење или атријум, Дунавска 1, у 11 часова).

Контакт: Дечје одељење Градске библиотеке у Новом Саду, Дунавска 1 (021/661-00-81).

 
 

Сви датуми

  • петак, 09 јун 11:00
  • четвртак, 08 јун 10:00
  • среда, 07 јун 10:00

Powered by iCagenda

    "Књиге, као и пријатељи, требају бити малобројни и добро одабрани. Попут пријатеља, требамо им се увек изнова враћати, а оне нас, попут верних пријатеља, никада неће изневерити, никада престати водити."   

shadow line

РЕЈ БРЕДБЕРИ

Joomla 3.0 Templates - by Joomlage.com