О ГРАДСКОЈ БИБЛИОТЕЦИ
Градска библиотека у Новом Саду је најстарија установа културе основана у Граду. Матична је библиотека за Јужнобачки округ и друга по величини јавна библиотека у Републици Србији. Располаже богатим фондом библиотечке грађе који чине преко 500.000 књига, око 100 наслова периодике и значајна количина некњижне грађе.
МРЕЖА ОГРАНАКА
Библиотека ради у мрежи 26 огранака у Граду и насељеним местима градског подручја. У централном објекту у Дунавској улици налазе се: највеће одељење за одрасле кориснике „Ђура Даничић“, издвојено Дечје одељење и Информационо-реферални центар са Читаоницом. У непосредној близини је Огранак „Аница Савић Ребац“, са библиотечком грађом на 12 светских језика.
КУТАК ЗА ДЕЦУ
Дечје одељење је најатрактивније и најживље одељење Библиотеке, са богатим фондом књига и часописа намењених деци и младима до 14 година. Специфично је по разноврсним програмским активностима, интерактивном раду са децом и успешној сарадњи са бројним институцијама културе и образовања.
ИЗДАВАЧКА ДЕЛАТНОСТ
Градска библиотека објављује дела која афирмишу културне вредности завичаја и културну историју Новог Сада. Најзначајније едиције су БЛАГО ЗАВИЧАЈА, БАШТИНИК, ЗАВИЧАЈ, ПРЕВОДИ и НОВОСАДСКИ МАНУСКРИПТ. Библиотека је издавач легата – необјављене грађе Стевана Пешића. Такође, објављује часопис за децу и младе БИБЛИОТЕЧКИ ПУТОКАЗ, информативно гласило МОЗАИК и, као саиздавач са Новосадским клубом, СВЕСКЕ ЗА ИСТОРИЈУ НОВОГ САДА.
ПРОГРАМСКЕ АКТИВНОСТИ
Градска библиотека се по квалитету и квантитету програмских садржаја издваја и препознаје у библиотечко-информативном систему Србије. Заступљени су традиционални програми – књижевни сусрети и промоције, али и бројне друге активности, манифестације, пројекти. Издвајамо: МЕМОРИЈАЛ „СТЕВАН ПЕШИЋ“, БИБЛИОТЕКА НА ШТРАНДУ, ЛЕТЊИ МАСКЕНБАЛ ЗА ДЕЦУ, ДИГИТАЛИЗАЦИЈА ЗАВИЧАЈНЕ ЗБИРКЕ, стручни скуп „ДАНИ БИБЛИОТЕКА И БИБЛИОТЕКАРА“, ЗАВИЧАЈНИ КУТАК СТЕПАНОВИЋЕВА, достава књига на кућну адресу …
НАШИ КОРИСНИЦИ
Преко 26.000 различитих корисника доприносе да Градска библиотека има запажено место у култури Новог Сада. У узајамној, доброј комуникацији, Библиотека настоји да одговори на потребе и захтеве својих читалаца и буде на услузи свим суграђанима.
пон уто сре чет пет суб нед
2
4
10
11
13
17
18
19
20
24
25
28
30
31

lab unilib rs 150x125

ДАНИ БИБЛИОТЕКА И БИБЛИОТЕКАРА 2018

Категорија
ПРОГРАМИ
Датум
четвртак, 08 март 12:00
Место одржавања
Новосадски сајам (Хајдук Вељкова 11)

У оквиру Новосадског Сајма књига, Градска библиотека у Новом Саду и Новосадски сајам реализују, већ осму годину, манифестацију

ДАНИ БИБЛИОТЕКА И БИБЛИОТЕКАРА
(Конгресни центар Мастер, Новосадски сајам, 8, 9. март 2018. године).


Ове године биће одржани: Форум Библиотекарског друштва Србије, један акредитован семинар и предавања предавача по позиву.

 

ЧЕТВРТАК, 8. МАРТ 2018.
(Велика сала Конгресног центра Мастер)

12 часова - ФОРУМ Библиотекарског друштва Србије
Тема: Нова систематизација радних места у библиотекама

14 часова - Предавачи по позиву:
1. Предавање: Библиотеке у 21. веку (др Мирјана Брковић, Централна библиотека Универзитета у Новом Саду)
2. Развој програма БИСИС 5 „У облаку“ (проф. др Бранко Милосављевић, Факултет техничких наука, Универзитет у Новом Саду)

ПЕТАК, 9. МАРТ 2018.
(Велика сала Конгресног центра Мастер)

11 часова – акредитовани семинар:
Акредитовани семинар: „Алатке у руке – креирање и анимација прича уз помоћ ИКТ мајстор(иј)а“ (Виолета Ђорђевић, Јасна Бркић – Библиотека града Београда)

 

Истовремено вас позивамо да обиђете излагаче на Сајму књига и погледате изложбу „Стефан Првовенчани у књижевности и историографији“ (Данка Спасојевић, Ивана Хренко, Народна библиотека „Стефан Првовенчани“ Краљево).

 

Молимо да се за похађање семинара пријавите електронском поштом на адресу: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели., најкасније до 5. марта 2018. године, са назнаком „пријава за семинар“.
За датаљније информације можете се обратити мр Милици Кирћански (тел. 021/66-100- 80, 064/8834-332), или Александру Јокановићу (тел. 021/529-415, 064/8834-331).

 
 

Сви датуми

  • петак, 09 март 11:00
  • четвртак, 08 март 12:00

Powered by iCagenda

    "Књиге, као и пријатељи, требају бити малобројни и добро одабрани. Попут пријатеља, требамо им се увек изнова враћати, а оне нас, попут верних пријатеља, никада неће изневерити, никада престати водити."   

shadow line

РЕЈ БРЕДБЕРИ

Joomla 3.0 Templates - by Joomlage.com