О ГРАДСКОЈ БИБЛИОТЕЦИ
Градска библиотека у Новом Саду је најстарија установа културе основана у Граду. Матична је библиотека за Јужнобачки округ и друга по величини јавна библиотека у Републици Србији. Располаже богатим фондом библиотечке грађе који чине преко 500.000 књига, око 100 наслова периодике и значајна количина некњижне грађе.
МРЕЖА ОГРАНАКА
Библиотека ради у мрежи 26 огранака у Граду и насељеним местима градског подручја. У централном објекту у Дунавској улици налазе се: највеће одељење за одрасле кориснике „Ђура Даничић“, издвојено Дечје одељење и Информационо-реферални центар са Читаоницом. У непосредној близини је Огранак „Аница Савић Ребац“, са библиотечком грађом на 12 светских језика.
КУТАК ЗА ДЕЦУ
Дечје одељење је најатрактивније и најживље одељење Библиотеке, са богатим фондом књига и часописа намењених деци и младима до 14 година. Специфично је по разноврсним програмским активностима, интерактивном раду са децом и успешној сарадњи са бројним институцијама културе и образовања.
ИЗДАВАЧКА ДЕЛАТНОСТ
Градска библиотека објављује дела која афирмишу културне вредности завичаја и културну историју Новог Сада. Најзначајније едиције су БЛАГО ЗАВИЧАЈА, БАШТИНИК, ЗАВИЧАЈ, ПРЕВОДИ и НОВОСАДСКИ МАНУСКРИПТ. Библиотека је издавач легата – необјављене грађе Стевана Пешића. Такође, објављује часопис за децу и младе БИБЛИОТЕЧКИ ПУТОКАЗ, информативно гласило МОЗАИК и, као саиздавач са Новосадским клубом, СВЕСКЕ ЗА ИСТОРИЈУ НОВОГ САДА.
ПРОГРАМСКЕ АКТИВНОСТИ
Градска библиотека се по квалитету и квантитету програмских садржаја издваја и препознаје у библиотечко-информативном систему Србије. Заступљени су традиционални програми – књижевни сусрети и промоције, али и бројне друге активности, манифестације, пројекти. Издвајамо: МЕМОРИЈАЛ „СТЕВАН ПЕШИЋ“, БИБЛИОТЕКА НА ШТРАНДУ, ЛЕТЊИ МАСКЕНБАЛ ЗА ДЕЦУ, ДИГИТАЛИЗАЦИЈА ЗАВИЧАЈНЕ ЗБИРКЕ, стручни скуп „ДАНИ БИБЛИОТЕКА И БИБЛИОТЕКАРА“, ЗАВИЧАЈНИ КУТАК СТЕПАНОВИЋЕВА, достава књига на кућну адресу …
НАШИ КОРИСНИЦИ
Преко 26.000 различитих корисника доприносе да Градска библиотека има запажено место у култури Новог Сада. У узајамној, доброј комуникацији, Библиотека настоји да одговори на потребе и захтеве својих читалаца и буде на услузи свим суграђанима.
пон уто сре чет пет суб нед
2
4
10
11
13
17
18
19
20
24
25
26
27
28
29
30
31

lab unilib rs 150x125

Циклус трибина СУСРЕТ С ПРОМЕНОМ

Категорија
ПРЕДАВАЊА / ТРИБИНЕ
Датум
среда, 14 фебруар 18:00
Место одржавања
Библиотечки огранак "Аница Савић Ребац" (Трг републике 2, Нови Сад)

СУСРЕТ С ПРОМЕНОМ
циклус трибина

Овогодишњу сезону културних програма у Библиотечком огранку „Аница Савић Ребац” започињемо циклусом трибина о савременој немачкој књижевности. Имаћемо част да о наведеним темама слушамо излагања врсних познавалаца ове области. Позивамо германисте и љубитеље књижевности уопште да нам се придруже средом од 18 часова, на Тргу Републике 2. Верујемо да ће многи посетиоци након ових вечери бити инспирисани за нека нова читања и пожелети да се мало боље упознају са делима савремених немачких аутора.

Прва у циклусу трибина биће одржана у среду 14. фебруара од 18 часова.

О теми: „ГЛОБАЛИЗАЦИЈА, КРИЗА, ОТУЂЕЊЕ: Врли нови свет у огледалу савремене немачке књижевности” говориће Мирољуб Стојановић и Јелена Костић-Томовић.

Учесници друге трибине која ће бити одржана у среду, 21. фебруара од 18 часова биће Николина Зобеница и Паул Грубер, професори на Одсеку за германистику Филозофског факултета у Новом Саду. Говориће о мотиву смрти у романима аустријских књижевника Кристофа Рансмајера и Јозефа Винклера.

 
 

Сви датуми

  • среда, 28 фебруар 18:00
  • среда, 21 фебруар 18:00
  • среда, 14 фебруар 18:00

Powered by iCagenda

    "Књиге, као и пријатељи, требају бити малобројни и добро одабрани. Попут пријатеља, требамо им се увек изнова враћати, а оне нас, попут верних пријатеља, никада неће изневерити, никада престати водити."   

shadow line

РЕЈ БРЕДБЕРИ

Joomla 3.0 Templates - by Joomlage.com