ПЕТАР Т. БАНОВИЋ

 

Petar Banovic

Братова књига : (роман о рату и љубави) / Петар Т. Бановић. - Нови Сад : Градска библиотека, 2015 (Челарево : Графоофсет) . - 174 стр. ; 21 cm.

 

 „Приповедање Петра Бановића у роману ’Братова књига’ не долази из ауторове намере да приповеда, већ из намере самог приповедања да приповеда. То значи да је роман лишен јефтиног конструктивизма и да је заснован на дубоком логосу приче да се нешто каже и искаже. Другим речима, ово приповедање тече само од себе, па се отуда, с те своје природности и непосредности, чини као да је реч о самом животу. Али, по оној магичности коју носи у себи и по оној лепоти коју еманира из себе, то је и нешто више од живота. То више знак је да је реч о уметности. А за Петра Бановића то је и највише.”
Проф. др Никола Страјнић

Петар Т. Бановић рођен је у Скендер Вакуфу (Босна). Дипломирао је новинарство на Универзитету у Љубљани, похађао Edith Cowan University (Перт, Аустралија) и студирао Academic and Proffesional English (Faculty of Arts). Досад је објавио романе: „Вук Давид” (1990), „Други човек” (1994), „Сиви круг” (1996), „Евина јабука” (1997), „Боја мириса” (1998), „Живот на линији за претицање” (1999), „Сташа” (2000), „Кун лун” (2007), „Балада за Ђурђију” (2009), „С ким је бака данас уживала” (2010) и књиге поезије: „Док анђели спавају” (1996) и „Southern Cross” (1997). Заступљен је у неколико антологија поезије, у Србији и у другим републикама бивше СФРЈ. Књиге су му превођене на енглески и словеначки језик. Члан је Друштва књижевника Војводине и Australian Writers Union. Члан је аустралијског ПЕН-а. Живи у Новом Саду.

ДАНИЦА ВУЈКОВ

Danica Vujkov OstvarenostОствареност надрастање света / Даница Вујков. - [1. изд.]. - Нови Сад : Градска библиотека, 2014 (Петроварадин : Алфаграф) . - 220 стр. : илустр. ; 23 cm.

 
„Прикази, огледи, беседе и разговори Данице Вујков печате четири минуле деценије (уз коју годину више) мало ли је? У књизи се јасно види полицентричност нашег језика и стварања; умност не трпи граничне усуде, али вредносно царини оно што је мудро и ваљано.
Кроз текстове се провлачи свилена нит хришћанског духа у спознаји делотворних идеја уз маркиране опаске о гресима и заблудама времена садашњег. ’Истина није биће и биће није истина. Истина је живот, постојање постојећег’, записао је Берђајев, а мудре исказе овог руског филозофа повремено цитира и следи у бележењу мисаоног поретка чињеница и аутор ове књиге.
Застаје Вујкова пред чудесним световима Јована Бикицког, разлиставајући стихове сликарке Милене Павловић Барили, застаје да ослухне меланхолију дијалога Милоша Црњанског и Јована Солдатовића. Има пуно драгоцених рукаваца натопљених животом и понуђеним рукописним реалијама.
Даница Вујков је радознало упутни трагач, попут Милана Богдановића, кога именом и презименом не заобилази, са разлогом. Већ сами наслови, појединачно, упечатљиво микрофилмују и упућују на секвенце о вертикалама 19. и 20. века, да не мимоиђемо време садашње. Удубљује се Вујкова у суштаственост бића, не либећи се да наведе и замерене факте једном Скерлићу.”
Милутин Ж. Павлов 


vujkov
Небеска шума / Даница Вујков ; [приредио Никола Страјнић]. - Нови Сад : Градска библиотека, 2011 (Петроварадин : Алфаграф) . - 163 стр. ; 21 cm.

 

 „У својој прози Даница Вујков у поетском сећању обнавља изгубљени свет детињства и младости, одсањавши, још једном оно, што је било проживљено. Поетско у том штиву, при том, нас не удаљава од онога што не препознајемо, као добро погођену реалност и атмосферу, у помало затамњеном колориту потонулих и изгубљених војвођанских простора.
Тематика ове прозе, зато и нису ’недогађања’ којима нас је заробило детињство, релације Отац–Мајка–Брат, које наглашавају осећање нашег дефинитивног одласка, у даљине које су у нама. Књига Данице Вујков занимљив је покушај да се забележи сан о једном поднебљу, на начин да оно, што није никакво ’дешавање’, него стање, буде препознато као притајени вид интензивног доживљаја.”
Јасна Мелвингер
Даница Вујков рођена је у Деспотову 1948. године. Учитељску школу завршила је у Сремским Карловцима, Филозофски факултет у Новом Саду. У редакцији информативног програма Телевизије Нови Сад радила је као новинар–уредник (1974–2000). Била је председник Књижевних сусрета „Милици у походе” (1990–2001), када манифестација добија нове садржаје и почиње издавачку делатност. Пише прозу, поезију, књижевну и ликовну критику. Бави се научно-истраживачким радом. Објавила је велики број ауторских и приређених књига, а добитник је и великог броја награда.

 

БАТРИЋ ЋАЛОВИЋ

 

Batric Calovic Zlatno drvo JevandjeljaЗлатно дрво Јеванђеља : [приповетке] / Батрић Ћаловић. - Петроварадин : Алфаграф ; Нови Сад : Градска библиотека, 2013 (Петроварадин : Алфаграф) . - 91 стр. ; 21 cm.


 „Рукопис Батрића Ћаловића ’Златно дрво Јеванђеља’ насловом најављује вредности о којима говори. Тринаест приповести изатканих најфинијим језиком, разумљивим и приступачним сваком добронамерном читаоцу, отвара врата прошлости да се кроз њих угледа светлост будућег века које се Јеванђељем проповеда. Кроз различите животне приче, смештене у прохујале векове иза нас, са потком историје, Аутор вешто ниже догађаје из којих читалац извлачи поуке древне хришћанске мудрости. Историјски моменти и личности у овим причама су жива слика времена који непрестано круже, незаустављиви, непоновљиви, али препознатљиви искуством које казују. Аутор ликове тражи међу обичним светом, међу владарима, царевима и царицама, краљевима и краљицама, међу узвишеним умовима српског народа, међу духовницима, светитељима и монасима. Тако се кроз Ћаловићеву причу провлаче имена патријарха Чарнојевића, пуковника Рајевског, цара Душана и царице Јелене, краљице Јелене Анжујске, Стефана Немање и хумског кнеза Мирослава, који су оживљени у историјској линији у којој приповеда. Међу личностима појављује се и велики ум Никола Тесла, коме је посвећена прича ’Тесла у будимпештанском парку’, као и владика Лонгин са својим животним искуством. У великом временском распону сви они на различит начин преживљавају и испредају приповест, а говоре о једном – Христовом путу и Царству небеском.”
Павле Б. Орбовић

Батрић Ћаловић је рођен 1969. године у Сомбору. Завршио је Карловачку гимназију. На Филозофском факултету у Новом Саду дипломирао је на смеру Српски језик и књижевност. Предаје у Средњој машинској школи у Новом Саду. Седам година је по благослову владике бачког Иринеја предавао верску наставу – православни катихизис – у средњој школи.
До сада је објавио четири књиге у Издавачкој кући „Школска књига” из Новог Сада: „Светлосни чувари нашег дома” (2007), „Светитељи православља” (2009), „Српска средњовековна књижевност” (2009) и „Књижевност старог века – јеврејска и хришћанска књижевност” (2011).
На сајту „Све у причама бива – Богољупче”, објављена му је збирка песама за децу „Дечији азбучник у стиховима” (2012).
Живи у Новом Саду.

 

 

    "Ствари које желим да знам су у књигама. Мој најбољи пријатељ је онај ко ми донесе књигу коју још нисам прочитао."   

shadow line

МАРК ТВЕН

Joomla 3.0 Templates - by Joomlage.com