ЗОРАН БОСНИЋ

bosnic neznani junaci

"Растући из књиге у књигу песник је свој песнички сензибилитет изоштравао, поетску вокацију преиспитивао и продубљивао, чинећи је личнијом, ауторски изразитијом и - што не речи - на тај начин модернизовао песничку визију. Јунак нашег доба није сувишни човек, како нас традиција учи, већ је анонимни незнани јунак - безимен али не и безазлен у ономе што је његов поглед на свет. То је један сасвим нов и свеж тон у поезији Зорана Боснића који овог песника посве удаљава од анахроног певања гурајући га у најживљи ток савремене српске поезије."

 

Миљурко Вукадиновић

МИЛОЈЕ ДОНЧИЋ

doncic trpeza usamljenika
"У песмама овог необичног песника наш стварни живот, уметност, филозофија, наука, сваки успон, сваки подвиг, све се то претвара у пораз и пад, све иде у прах и пепео уз невероватно циничан, надмоћан осмех. То је бол и очајање. Милоје Дончић је однегован и узвишен циник, надмоћно свестан узалудности сваког нашег напора у колу охолих и силних, с обзиром на карте које су нам додељене.........Његове песничке речи су сложене у стихове апартном, изненађујућом логиком какву још нисмо имали од Момчила Настасијевића."


Милан Ненадић

ДРАГИЦА СТАНОЈЛОВИЋ

 

STANOJLOVIC nesaniceДрагица Станојловић  НЕСАНИЦЕ (Градска библиотека у Новом Саду, 2016)

Збирка песама „Несаницe” је шеста песничка књига Драгице Станојловић. Пре ње су настале збирке „Јанусов осмех” (2008), „Urbs aeterna” (2009), „Четири годишња доба” (2011), „Жртвеник времена” (2013) и „Отисци” (2015). Осим књига песама, ауторка је написала три стручне књиге из области медицине. Била је сарадник часописа „Република”. Живи и ради у Вршцу.
„Певајући у Вршцу, где су нeкада сликали и певали Паја Јовановић и Султана Цијук, и стварајући у аури славних књижевних предака: Стерије, Попе, Крдуа, а данас Радомира Путника, Душана Белче или Дејана Мака, Драгица Станојловић показује како културно наслеђе и клима духа утичу и на њене стваралачке импулсе, чиме се потврђује антрополошка веза између урођеног, стеченог и наученог.”
(из рецензије др Милоша Ђорђевића)

МИЛОШ ГАЛЕТИН

galetin
Теби / Милош Галетин. - [1. изд.]. - Нови Сад : Градска библиотека : Тиски цвет, 2014 (Нови Сад : ЛитоСтудио 1) . - 90 стр. : илустр. ; 20 cm.


„Прозни запис који отвара књигу завршава се речима: ’... Дечак се сећа прве љубави. Дечак се сећа.’ Као што се филм ’Огледало’ Андреја Тарковског отвара реченицом: ’Ја говорим’, коју изговара наизглед неми младић на крају сеансе код логопеда, тако у Галетиновој књизи све почиње речима: ’Дечак се сећа’ и једнако одређује дискурс у коме треба читати ову књигу.”
Мирослав Алексић

Песник је рођен у Зрењанину 1976. године. Живи крај Тисе, у граду који је некада био лука, имена Нови Бечеј. Дипломирао је на катедри за српски језик и књижевност при Филозофском факултету у Новом Саду. Ради као професор матерњег језика. До сада је објавио своје књиге поезије: „Морнар” (2000, као победник Фестивала југословенске поезије младих у Врбасу), „Делфин, горки стихови и лирика” (2005, „Слово”, Врбас), „Јабука гори” (2011, „Тиски цвет”, Нови Сад). Објављивао је препеве савремених словачких, мађарских, енглеских и бугарских песника. Једна песма Милоша Галетина ушла је у антологију светске поезије „Теби песме љубави” („Јабучка гора” и „Прометеј”, Нови Сад, 2005). 

 

ПРЕДРАГ БАЊЕГЛАВ

 

let bez krila
Лет без крила / Предраг Бањеглав ; [фотографије скулптура Предраг Бањеглав]. - Нови Сад : Градска библиотека, 2011 (Нови Сад : Арт) . - 100 стр., [8] стр. с таблама у бојама ; 21 cm.

 
„Лет без крила” је песнички дневник, друга књига поезија овог аутора. Књижевник и културни радник из Нових Карловаца Предраг Бањеглав аутор је песничке збирке „Молитва је твоје име” (2000), четири романа: „Горчина младости” (2000), „Тајновита гора” (2002), „Ујед живота” (2003) и „Сремске сене” (2008) и једне књиге приповедака – „Завичајно царство” (2005). Његов шаренолики књижевни опус резултат је интересовања и истраживања различитих тема из ближе и даље прошлости.


 

СПАСЕНИЈА СЛАДОЈЕВ

 

trag
Траг : триптих о завичају / Спасенија Сладојев. - Нови Сад : Градска библиотека, 2011 (Петроварадин : Алфаграф) . - 162 стр. ; 20 cm.

„Несумњиво је да својим триптихом ’Траг’ песникиња Спасенија Цана Сладојев крунише досадашње стваралаштво остављајући дубоки траг у светлу војвођанске поезије. Њен песнички израз је потпуно сазрео, сасвим проживљен и домишљен, а свака слика обојена снагом сублимисане емоције. Она као да је прошла један трновити пут спознаје пораза и победа, доживела своју личну катарзу и уздигла се на пиједестал, не као жртва, већ као античка хероина оплемењена мудрим поимањем лепоте живота у његовој једноставности и човековој потреби да живи у хармонији са светом и природом која га окружује јер то је најплеменитији начин да се неприметно стопи са њом и постане нераскидиви део космичке целине.”
Дубравка Јованова Миљојковић

Спасенија Сладојев (рођена Комаров) родила се 1938. године у Жабљу. Објавила је десет књига поезије: „Тишина у мислима” (1983), „У прозор ударају капи” (1983), „Јутро беле равнице” (1990), „Госпођо ноћ” (1994), „Писма мајци” (1995), „Удвојено сама” (1998), „Азбука мучења за патњу одабраних” (2001), „Она” (2003), „Грех једанаести” (2005), „Изнад земаљске дуге” (2007). Песме су јој превођене на бугарски, македонски и румунски језик. За свој рад добитник је више признања. Члан је Друштва књижевника Војводине и Удружења српских књижевника у отаџбини и расејању.

 

ЈОВАН ДУНЂИН

DUNDJIN u tamnilu pesme

 

 

У тамнилу песме / Јован Дунђин. - Нови Сад : Градска библиотека : Тиски цвет, 2009 (Нови Сад : ЛитоСтудио) . - 110 стр. ; 19 cm.

 

 

Јован Дунђин (1925), један од оснивача Музеја Војводине, Змајеви дечјих игара, аутор бројних изложби и књига поезије, песник је особеног песничког израза. Његова поезија је сачињена од сећања, осећања и предосећања. Поенте у његовим песмама не налазе се увек на крају. Поезија говори о тамним и светлим тренуцима, он претаче живот у песме, а песме у живот. Слике се смењују у поезији и души - живот и смрт, горчина и срећа, мрак и светлост.

ВЕСНА ЕГЕРИЋ

 
EGERIC svetlost srcaСветлост срца / Весна Егерић. - Нови Сад : Градска библиотека, 2009 (Нови Сад : Скан Студио) . - 155 стр. : слика аутора ; 17 cm.

Књига песама „Светлост срца“ новосадске књижевнице Весне Егерић доноси поезију зрелог, потврђеног песника. Песме са различитим темама, подељене у седам поглавља, изражавају духовно трагање песникиње за божанским и жељу досезања апсолутног. У свему што је окружује, она тражи и проналази смисао живота, бића и битисања. Било да казују о Црњанском, Дучићу, Тесли, о љубави, растанку, младости, срећи, завичају, детињству, усамљености, ружи или локвању, све су песме отисак душе у времену.

 


 


 

 

 

МИЛЕНКО ФРЖОВИЋ

FRZOVIC cujuse icvrcak
Чују се и цврчак и тишина : 108 хаику песама / Миленко Фржовић ; [акварели Миленко Фржовић]. - Нови Сад : Градска
библиотека, 2009 (Нови Сад : Пипери) . - 58 стр. : илустр. ; 17 cm.

 

 

 Новосађанин Миленко Фржовић (1954), књижевник и сликар, у песничкој збирци „Чују се цврчак и тишина“, говорећи о природи и човеку у њој, кроз тростих без наслова и риме, урања у предмет своје песме. Његов доживљај у песми има поетску вредност којом се издиже изнад било каквог доживљаја без посебног значења. Лепота хаику поезије је у њеној истинитости, непосредности, а посебно у исказивању новог, или већ познатог, доживљеног на нов начин. Хаику поезија Миленка Фржовића говори о љубави, природи и лепотама које га окружују.

 

 

 

 

 

 

 

 

FRZOVIC dorucakДоручак под ластама : [лепе љубавне песме] / Миленко Фржовић. - Нови Сад : Градска библиотека, 2008 (Нови Сад : Пипери) . - 73 стр. ; 21 cm.

 

„Доручак под ластама“ је збирка љубавних песама у којима Миленко Фржовић пева о љубави која је за њега основни разлог живљења и стварања. Настала из песничког доживљаја, представља израз најтананијих осећања. Његове песме, написане у славу љубави, плене једноставношћу језика. Све песме у збирци посвећене су једној девојци, те збирка личи на лирски љубавни дневник, написан да љубав сачува за сва времена.

 

 

 

 

ЈАША ТОМИЋ

 

jasa tomicЈАША Томић : 1856-1922-2006 / [приређивач Хаџи Зоран Лазин]. - Нови Сад : Градска библиотека, 2006 (Нови Сад : Гигант) . - 33 стр. : илустр. ; 21 cm.

 

Зборник „Јаша Томић 1856-1922-2006“ објављен је у част јубилеја сто педесет година од рођења ове контроверзне личности српске културе друге половине XИX и почетка XX века, песника, романописца, публицисте и народног трибуна.

Јаша Томић (1856-1922) - у младости један од највећих вршачких социјалиста, а у зрелим годинама уредник „Заставе“ и вођа Радикалне странке у Војводини - писао је песме, приповетке, критичке и драмске списе, од којих су многи до данас необјављени, расути по разним часописима.

Овом књигом је приређивач указао на књижевно, односно песничко стваралаштво Јаше Томића, желећи „да исправи неправду која му се непрестано чини“, илуструјући то неким његовим текстовима који и данас имају антологијску вредност.

 

 

СТАНИСЛАВ ПРЕПРЕКPREPREK predtminamaПред тминама : сабрана поезија / Станислав Препрек ; [приредио Иван Белановић ; предговор Драшко Ређеп ; поговор Ђуро Рајковић ; цртежи Станислава Препрека]. - Нови Сад : Градска библиотека, [2004] (Петроварадин : Алфаграф) . - 335 стр. : илустр. ; 21 цм.

 

Станислав Препрек (1900-1982), учитељ, књижевник, композитор, оргуљаш, диригент, преводилац, библиотекар - као аутор недовољно познат и признат, скроман и ненаметљив - био је свестрана и оригинална личност. Он је писац радозналог духа, широких видика и сјајне маште, који је у потпуности овладао музичким и песничким говором. Препрек је створио бројна дела високе уметничке вредности која су настајала из његовог унутрашњег доживљаја, природно се обликујући у заокружену целину.

Збирка песама „Пред тминама“ открива Препрека као плодног лирског и дубоко мисаоног песника. На теме старења и неуништиве природе, исписао је лирске песме које су недвосмислено обогатиле савремену хрватску лирику и војвођанску културу.

ПАВЛЕ ЖИВАНОВ


orfejeve
ОРФЕЈЕВЕ двојнице : самоизабрани цветник савремене српске поезије / приредио и поговор написао Павле Живанов ; [цртежи Милан Петров]. - Нови Сад : Градска библиотека : "Прометеј", [2001] (Нови Сад : "Прометеј") . - 290 стр. : илустр. ; 24 cm.

Као што сам поднаслов ове књиге наговештава, она нема намеру да буде антологија. Она је, напросто, избор песама

самих песника, њихов цветник и можда самоогледало. Како је сам аутор истакао, Орфејеве двојнице су књига његове дубоке оданости поезији и песницима.

Књигу су, дакле, саставили сами песници у избору приређивача одабравши сами своје две кључне песме из песничког дела, одговарајући на његово питање да се определе за најдражу и условно речено најбољу песму и да уз њих дају свој коментар.

Павле Живанов је ову књигу, заправо, припремио док је радио у библиотеци Матице српске и Народној библиотеци у Новом Саду.

 

РЕНАТО ВУЈАКОВИЋ

svetlost nevidela

Светлост, невидела / Ренато Вујаковић. - Нови Сад : Градска библиотека, 2001(Нови Сад : Будућност). - 63 стр. ; 20 cm.

ДЕСАНКА МАКСИМОВИЋ

cudesansvet

Чудесан свет / Десанка Максимовић ; избор и предговор Слободан Ж. Марковић. - Сремска Митровица : Библиотека "Глигорије Возаревић" ; Вршац : Градска библиотека ; Нови Сад : Градска библиотека : "Прометеј" : Културно-просветна заједница Војводине ; Рума : Градска библиотека ; Суботица : Градска библиотека ; Беочин : Библиотека "Јован Грчић Миленко" ; Житиште : Народна библиотека ; Кула : Народна библиотека ; Неготин : Народна библиотека ; Смедерево : Народна библиотека ; Инђија : Народна библиотека "Ђорђе Натошевић" ; Стара Пазова : Народна библиотека "Доситеј Обрадовић" ; Ћуприја : Народна библиотека "Душан Матић" ; Сомбор : Народна библиотека "Карло Бијелицки" ; Ниш : Народна библиотека "Стеван Сремац" ; Кикинда : Народна библиотека "Јован Поповић", 1996 (Нови Сад : Мала књига) . - 156 стр. ; 20 cm. - (Библиотека Читалачка значка)

 

 

    "Књиге, као и пријатељи, требају бити малобројни и добро одабрани. Попут пријатеља, требамо им се увек изнова враћати, а оне нас, попут верних пријатеља, никада неће изневерити, никада престати водити."   

shadow line

РЕЈ БРЕДБЕРИ

Joomla 3.0 Templates - by Joomlage.com