ДОПИСИВАЊЕ СА БОГОМ

 

dopisivanje sa bogomДописивање са Богом / Стеван Пешић. - [1. Деретино изд.]. - Београд : Дерета ; Нови Сад : Градска библиотека, 2013 (Београд : Дерета) . - 262 стр. ; 21 cm. - (Библиотека Изабрана дела Стевана Пешића / [Дерета, Београд])

 
„И са књигом приповедака ’Дописивање са Богом’, као и са путописом ’Катманду’, Стеван Пешић нас уверава да упоредо са нашом свакодневицом и на овим просторима, непосредно поред нас, постоји и друга стварност које нисмо свесни – реалност стваралаштва и мита. У Пешићевом свету, над догађајима и људима лебди снажна аура, свакодневица је саткана од сукоба и неспоразума, а иронија и стваралаштво постају могућности да се исправе такозване творчеве грешке.
Стваралаштво је моћ, али и казна, а песничка фантастика једина права стварност. Ово су приповетке о несвакидашњим песничким судбинама и ониричким световима између Стражилова и Индије, неба и пакла, људи и богова. У тој ’новој’ стварности за Мирабеј и Хелдерлина, Петефија и Кодера, Лазу Костића и Ленку Дунђерски, Војислава Илића, Ђуру Јакшића, Ј. Ј. Змаја и друге, знане и незнане, поезија је додир вечности и могућност дописивања и са самим Богом...”
Зоран Богнар

СВЕТЛО ОСТРВО

pesic svetlo ostrvoСветло острво / Стеван Пешић. - [1. Деретино изд.]. - Београд : Дерета ; Нови Сад : Градска библиотека, 2012 (Београд : Дерета) . - 244 стр. ; 21 cm. - (Библиотека Изабрана дела Стевана Пешића / [Дерета, Београд])

 

„У ’Светлом острву’ Пешић исписује монументалне странице путописне прозе у којој истине о свету тражи у његовој савремености и природи. Пешић је створио унутрашње континуитете и један заводљив, лични увид у суштину човековог постојања. У том смислу, готово свака страница ове узбудљиве књиге долази као свест о преображају изазваном ходочашћем по светлом острву Сри Ланка. То је главна компонента у стваралаштву Стевана Пешића који од света узима његово искуство, страсти и снове, зебње и страхове. Ипак, да би створио дело, за њега је најбитније лично искуство, што значи да му литературу одређују они слојеви бића који из непознатог стварају познато, из неверице веру, из емотивног треперења велике страсти...”
Зоран Богнар

 

 


 

САРАТ И ВИПУЛИ

 

pesic sarat vipuliСарат и Випули / Стеван Пешић. - Београд : Дерета ; Нови Сад : Градска библиотека, 2011 (Београд : Дерета) . - 163 стр. ; 21 cm. - (Библиотека Изабрана дела Стевана Пешића)

 

„Роман ’Сарат и Випули’ је предиван омаж Шри Ланки и Индији, завичају и отаџбини; али пре свега, ово је једна грандиозна апотеоза космичкој љубави и верности, пријатељству и оданости, пожртвовању и одрицању... Љубав, тај узвишени пети елемент, готово да исијава из сваке странице овог романа снажног експресионистичког концентрата.
Ово је сага о структури идентитета, о авантури и преплитању елемената и сазвежђа људског бића и Света, простора и времена, у којој Пешић изражава страсну луцидност, дајући исповестима и бурним поткожним догађајима димензије и кардиналност олуја и катаклизми. Упркос повратку идентитета у исконске знакове, спрам свих белега о предестинацији биографије, земно-небесној игри и лавиринтима, између Другости и присебности, замки и чула, речи и тишине, оргазма и смрти, љубави и злочина, стида и провиђења, присиле и слободе, оданости и неиспуњења, исписана је ова узбудљива проза...”
Зоран Богнар

 

Књижевник Стеван Пешић рођен је у Доњем Ковиљу, 8. јула 1936, а умро је у Београду, 7. јула 1994. године. Основну школу и прогимназију завршио је у Ковиљу, а затим је прешао у четврти разред Карловачке потпуне гимназије. Школу није завршио него је отишао у Београд да би се посветио књижевном раду, путујући потом по разним европским земљама и радећи најразличитије послове. Касније је живео као слободни уметник од прихода од својих дела.Враћајући се повремено у домовину, Пешић је деценије провео путујући и живећи у Азији, највише у Индији, Непалу, Цејлону и другим земљама, трагајући за вечитим тајнама о животу и смрти.


 

КАТМАНДУ

 

katmanduКатманду / Стеван Пешић. - Београд : Дерета ; Нови Сад : Градска библиотека, 2010 (Београд : Дерета). 373 стр.; 21 cm. - (Библиотека Изабрана дела Стевана Пешића / [Дерета])„Катманду“ је књига којом нас Стеван Пешић уверава да, упоредо са нашом свакодневицом, поред нас постоји и друга стварност које нисмо ни свесни – реалност стваралаштва и мита. Ова књига представља једну од најбољих књига Стевана Пешића и, вероватно, најбољу књигу путописне прозе у историји српске књижевности. „Катманду“ је култна књига осамдесетих у којој се непрестано, али готово невидљиво, смењују реални и надреални светови препуни езотерије, меланхолије и мудрости.
„Катманду“ је прича о деци која живе у кућама у облику великих белих лала, о супи од анђеоског перја, о пастрмки која говори немачки, о славујима који излећу из чаше вина, о човеку који мислима топи снег, о вештачком рају...

 

ТИБЕТАНЦИ

tibetanci

 

Тибетанци / Стеван Пешић. - 1. Деретино изд. - Београд : Дерета ; Нови Сад : Градска билиотека, 2010 (Београд : Дерета). - 450 стр. ; 21 cm. - (Библиотека Изабрана дела Стевана Пешића / [Дерета]).


Роман „Тибетанци“ Стевана Пешића, као и његове претходне књиге, говори о егзотичном свету који није ни наш ни савремен, него универзалан и свевремен. Кроз ову књигу се сазнаје да човек има два завичаја: Небо и Земљу - места где је свет почео и где се никада неће завршити. Ту су људи, онакви какви би по Пешићу и требало да буду - пуни слободе и маште, радости и ведрине, страсти и смеха, вере и љубави.

„Тибетанци“ су репрезентативни узорак Пешићеве маште и, можда, пионирски подухват такозване српске фантастичне књижевности. Иронија, којом је књига прожета, није иронија сатиричара коме смех служи за шта и ловцу стрела; то је иронија смехотворца, човека који уме да се радује и да слави живот у сваком погледу.

 

ВЕЛИКА КЊИГА. Књ. 1 - КЊИГА О ШАНЦУ

 

pesicВелика књига. [Књ. 1], Књига о шанцу / Стеван Пешић. - Нови Сад : Градска библиотека ; Ковиљ : Месна заједница, 2002 (Нови Сад : Футура публикације) . - VI, 344 стр. ; 24 cm.

 

У првом роману Велике књиге, „Књизи о шанцу“ - богатом вишеслојном делу прожетом фантастичним и библијским мотивима - аутор је испричао фантастичну причу о стварању света и Божјим провиђењима, са циљем да покаже пут којим су дошли његови Ковиљчани и прикаже настанак Ковиља. Ова књига је истовремено историја једне земље, породични роман, збирка прича, расправа о уметности и хроника ратова.
У потпуности поштујући језик и правопис којим се аутор служио, једино интервенишући на уједначавању и уносу свих измена које Стеван Пешић није успео да унесе из оригинала на копију, уређивачки одбор је успео да сачува чудесну атмосферу дела.


 


 

 

 

ВЕЛИКА КЊИГА. Књ. 2 - КЊИГА О ШАНЧАНИМА

pesic 2

 

Велика књига. [Књ. 2], Књига о Шанчанима / Стеван Пешић.-Нови Сад : Градска библиотека ; Ковиљ : Месна заједница, [2004] (Петроварадин : Алфаграф). - VIII, 193 стр. : слика аутора ; 24 cm.

 

 

У другој Великој књизи, која представља повест о великој моћи љубави према завичају, Стеван Пешић прича о Шанчанима, свом пореклу, својим прецима и себи, као писцу. У Великој књизи Стевана Пешића ништа није коначно и у томе је њена драж. За Стевана Пешића не постоји смрт као дефинитивно окончање живота; смрт је само прелазни облик, одмор од живота, боравак у вечитом кругу и бесконачном понављању.

 

 

ВЕЛИКА КЊИГА. Књ. 3 - КЊИГА О МУРШИ И МУРШИНИЦИ

pesic 3

 

Велика књига. [Књ. 3], Књига о Мурши и Муршиници / Стеван Пешић. - Нови Сад : Градска библиотека ; Ковиљ : Месна заједница, [2005] (Петроварадин : Алфаграф) . - XI, 287 стр. : слика аутора ; 24 cm.

 

Стеван Пешић је говорио да има два завичаја: Небо и Земљу, а заправо је увек мислио на Ковиљ. Кроз лик главног јунака Мурше и лик његове жене Муршинице, који су читавог живота желели да пронађу вечност, дата је слика вечите човекове тежње да продужи живот, истовремено се плашећи смрти. Муршине необичне моћи, чудесни догађаји, место где нестварно постаје стварно, а немогуће се чини могућим, приповедача Пешића су сврстале у сам врх фантастичне литературе. Бајковита прича о сталном трагању за сродном душом, о реинкарнацији и радости.

ВЕЛИКА КЊИГА. Књ. 4 - КЊИГА О МУРШИНИМ РАТОВИМА И СТВАРАЊУ КОВИЉСКОГ ЦАРСТВА

velikaknjiga4

 

Велика књига. [Књ. 4], Књига о Муршиним ратовима и стварању ковиљског царства / Стеван Пешић. - Нови Сад : Градска библиотека ; Ковиљ : Месна заједница, 2007(Петроварадин : Алфа Граф) . - XIV, 214 стр. ; 24 cm.

Четврта књига „Велике књиге“, коју Стеван Пешић није стигао да заврши, односно, у којој је остало много недоречености на појединим страницама, прича је о Муршиним ратовима и стварању великог ковиљског царства. За разлику од претходних књига, ова није била у целости ни прекуцана.
Мурша, надалеко чувени владар, живео је срећно на двору, са својом женом Муршиницом. Раскалашне гозбе на двору допринеле су да дође до сукоба, са пет околних земаља. Окосницу приче у овој књизи чини рат, који је узрок за порезе, свађе, глобе, свечарења и заваде, браколомства и пријатељства. Након дугих међусуседских ратова, вешти ратник Мурша склапа мир у Манастиру, са свим зараћеним земљама.

ВЕЛИКА КЊИГА. Књ. 5 - ВЕЛИКИ РАТ СА ГАРДИНОВЦИМА

velikaknjiga5

 

Велика књига. Књ. 5, Велики рат са Гардиновцима / Стеван Пешић.- Нови Сад : Градска библиотека ; Ковиљ : Месна заједница, 2008(Петроварадин : Алфа Граф) . - X, 208 стр.; 24 cm.

Главна тема пете Велике књиге Стевана Пешића је рат између Ковиља и Гардиноваца. У њој је аутор предвидео рат који се, годинама потом, догодио на нашем подручју. До тада срећне породице из мешовитих бракова, у Великој књизи сада постају трагичне. Пешић се иронично поиграва причом о војсци, њеној моћи и немоћи, системима одбране, где су, на пример, ковиљски трубачи имали пресудну улогу у појединим биткама. Пешић са иронијом прича о војсци, њеној моћи и немоћи, односно, о бесмислу свих ратова. 

ВЕЛИКА КЊИГА. Књ. 6 - КАЛИ - ЈУГА

velikaknjiga6

 

Велика књига. Књ. 6, Кали-југа / Стеван Пешић. - Нови Сад : Градска библиотека ; Ковиљ : Месна заједница, 2010 (Петроварадин : Алфа Граф).- 2008 стр. ; 24 cm.

Према староиндијским традиционалним веровањима, Кали југа је мрачно доба које карактеришу пад моралих вредности, ментална нечистоћа, егоизам, насиље и ратови. Верује се да ово се доба завршава неизбежним уништењем, али, после сваког тоталног уништења долази неминовно Сати југа – Златно доба, период напретка и препорода.
Последња, шеста књига Велике књиге Стевана Пешића започиње реченицама које охрабрују, а чије је значење да ће, после свих ратова, у Ковиљу завладати мир и благостање. У овој последњој књизи аутор врши својеврсно резимирање Велике књиге, тако да кроз њу изнова дефилује читава плејада ликова из свих претходних књига.

ВЕЛИКА КЊИГА. Књ. 7 - КЊИГА ЗАКОНА

knjiga zakona

 

Велика књига. Књ. 7, Књига закона / Стеван Пешић. - Нови Сад : Градска библиотека ; Ковиљ : Месна заједница, 2011 (Петроварадин : Алфаграф) . - IX, 188 стр. : портрет аутора; 23 cm.

„Рукопис последње књиге Стевана Пешића накнадно је пронађен и уврштен у ’Велику књигу’. Оставштина се чува у Завичајној библиотеци у Новом Саду. Овим опусом завршена је ’Велика Историја Ковиља’, исписана на неколико хиљада страница. Своју љубав према завичају, према мајци, суграђанима, свом пореклу, аутор је одужио на најбољи могући начин. До последњег дана носио је рукопис са собом, често на путу од Београда до Ковиља, пажљиво га стављао у велику торбу, никад не знајући када ће наћи прилику да нешто још забележи, исправи и – коначно заврши. Није дочекао да види своје ’животно дело’.”
Радмила Гикић Петровић

 

 

 

    "Књиге, као и пријатељи, требају бити малобројни и добро одабрани. Попут пријатеља, требамо им се увек изнова враћати, а оне нас, попут верних пријатеља, никада неће изневерити, никада престати водити."   

shadow line

РЕЈ БРЕДБЕРИ

Joomla 3.0 Templates - by Joomlage.com