ТРИВА МИЛИТАР

 

 

MILITAR novisadНови Сад на раскрсници минулог и садањег века / по изворима, забелешкама и сећању Трива Милитара ; приредио Живко Марковић. - Нови Сад : Градска библиотека, 2000 (Нови Сад : Будућност) . - 469 стр. : фотогр. ; 21 cm.

 

 У жељи да овом књигом као покретним спомеником културе чува успомену на Триву Милитара, истакнутог великана, а поводом обележавања 155 година постојања и рада Библиотеке, издавач је одлучио да одужи дуг према овој изузетној фигури и маркантној личности новосадске културе, великом родољубу и патриоти.

Сматрајући да најлепшу и највернију слику старог Новог Сада могу дати они који су свој век провели у њему, али уједно верујући да ће Нови Сад у следећих пола века још брже и још више да измени, не само свој спољашњи него и унутрашњи изглед, Трива Милитар је написао значајно историографско дело засновано на провереним историјским чињеницама.

Милитарева прича, или казивање о Новом Саду, почиње од Римских шанчева, који су, у неку руку, полазна тачка новосадске прошлости.

Сврха је, баш ових редова, да према расположивим изворима из разних књига, часописа, новина, а исто тако и на основу личних белешки и сећања прикажу Нови Сад на раскрсници минулог и садашњег века и његов културно-просветни, друштвени, политички и привредни живот пре више од шест деценија.

 

 

 

 

    "Ствари које желим да знам су у књигама. Мој најбољи пријатељ је онај ко ми донесе књигу коју још нисам прочитао."   

shadow line

МАРК ТВЕН

Joomla 3.0 Templates - by Joomlage.com