ТРИВА МИЛИТАР

 

 

MILITAR novisadНови Сад на раскрсници минулог и садањег века / по изворима, забелешкама и сећању Трива Милитара ; приредио Живко Марковић. - Нови Сад : Градска библиотека, 2000 (Нови Сад : Будућност) . - 469 стр. : фотогр. ; 21 cm.

 

 У жељи да овом књигом као покретним спомеником културе чува успомену на Триву Милитара, истакнутог великана, а поводом обележавања 155 година постојања и рада Библиотеке, издавач је одлучио да одужи дуг према овој изузетној фигури и маркантној личности новосадске културе, великом родољубу и патриоти.

Сматрајући да најлепшу и највернију слику старог Новог Сада могу дати они који су свој век провели у њему, али уједно верујући да ће Нови Сад у следећих пола века још брже и још више да измени, не само свој спољашњи него и унутрашњи изглед, Трива Милитар је написао значајно историографско дело засновано на провереним историјским чињеницама.

Милитарева прича, или казивање о Новом Саду, почиње од Римских шанчева, који су, у неку руку, полазна тачка новосадске прошлости.

Сврха је, баш ових редова, да према расположивим изворима из разних књига, часописа, новина, а исто тако и на основу личних белешки и сећања прикажу Нови Сад на раскрсници минулог и садашњег века и његов културно-просветни, друштвени, политички и привредни живот пре више од шест деценија.

 

 

 

 

    "Можда нема дана нашег детињства које смо тако испуњено живели од оних које смо провели са омиљеном књигом."   

shadow line

МАРСЕЛ ПРУСТ

Joomla 3.0 Templates - by Joomlage.com