О ГРАДСКОЈ БИБЛИОТЕЦИ
Градска библиотека у Новом Саду је најстарија установа културе основана у Граду. Матична је библиотека за Јужнобачки округ и друга по величини јавна библиотека у Републици Србији. Располаже богатим фондом библиотечке грађе који чине преко 500.000 књига, око 100 наслова периодике и значајна количина некњижне грађе.
МРЕЖА ОГРАНАКА
Библиотека ради у мрежи 26 огранака у Граду и насељеним местима градског подручја. У централном објекту у Дунавској улици налазе се: највеће одељење за одрасле кориснике „Ђура Даничић“, издвојено Дечје одељење и Информационо-реферални центар са Читаоницом. У непосредној близини је Огранак „Аница Савић Ребац“, са библиотечком грађом на 12 светских језика.
КУТАК ЗА ДЕЦУ
Дечје одељење је најатрактивније и најживље одељење Библиотеке, са богатим фондом књига и часописа намењених деци и младима до 14 година. Специфично је по разноврсним програмским активностима, интерактивном раду са децом и успешној сарадњи са бројним институцијама културе и образовања.
ИЗДАВАЧКА ДЕЛАТНОСТ
Градска библиотека објављује дела која афирмишу културне вредности завичаја и културну историју Новог Сада. Најзначајније едиције су БЛАГО ЗАВИЧАЈА, БАШТИНИК, ЗАВИЧАЈ, ПРЕВОДИ и НОВОСАДСКИ МАНУСКРИПТ. Библиотека је издавач легата – необјављене грађе Стевана Пешића. Такође, објављује часопис за децу и младе БИБЛИОТЕЧКИ ПУТОКАЗ, информативно гласило МОЗАИК и, као саиздавач са Новосадским клубом, СВЕСКЕ ЗА ИСТОРИЈУ НОВОГ САДА.
ПРОГРАМСКЕ АКТИВНОСТИ
Градска библиотека се по квалитету и квантитету програмских садржаја издваја и препознаје у библиотечко-информативном систему Србије. Заступљени су традиционални програми – књижевни сусрети и промоције, али и бројне друге активности, манифестације, пројекти. Издвајамо: МЕМОРИЈАЛ „СТЕВАН ПЕШИЋ“, БИБЛИОТЕКА НА ШТРАНДУ, ЛЕТЊИ МАСКЕНБАЛ ЗА ДЕЦУ, ДИГИТАЛИЗАЦИЈА ЗАВИЧАЈНЕ ЗБИРКЕ, стручни скуп „ДАНИ БИБЛИОТЕКА И БИБЛИОТЕКАРА“, ЗАВИЧАЈНИ КУТАК СТЕПАНОВИЋЕВА, достава књига на кућну адресу …
НАШИ КОРИСНИЦИ
Преко 26.000 различитих корисника доприносе да Градска библиотека има запажено место у култури Новог Сада. У узајамној, доброј комуникацији, Библиотека настоји да одговори на потребе и захтеве својих читалаца и буде на услузи свим суграђанима.
пон уто сре чет пет суб нед
2
4
10
11
13
17
18
19
20
24
25
26
27
28
29
30
31

lab unilib rs 150x125

Градска библиотека у Новом Саду је најстарија установа културе у Граду и једна од највећих јавних библиотека у Србији. Смештена је у старом језгру Града, у Дунавској улици број 1, у задужбини Анке и Арсе Пајевића, књижара, издавача и добротвора српског народа. Матична је библиотека за Јужнобачки округ која пројектује, прати и унапређује развој библиотечке делатности у мрежи од 250 библиотека и библиотечких јединица.


ИСТОРИЈАТ green circle 16 ОРГАНИЗАЦИЈА green circle 16 НАГРАДЕ


shadow line
zgrada nova staraПоседује фонд од преко пола милиона монографских публикација, а редовно набавља близу 70 наслова периодике - стручних часописа из свих области, више од 20 наслова недељне, полумесечне и месечне и 6 наслова дневне штампе. У оквиру мреже од 26 градских и приградских огранака и одељења, у Библиотеку се годишње учлани преко 25.000 корисника. У Библиотеци ради осамдесет осам запослених.

Осим основних библиотечких функција које обавља, Библиотека нуди и веома богат и разноврстан културни програм: књижевне вечери, трибине, предавања, изложбе, промоције књига, креативне радионице, фестивале и разне друге манифестације. Учесник је новосадског Салона књига и као излагач и као организатор стручног скупа Дани библиотека и библиотекара. Настављач је Меморијала - књижевне награде „Стеван Пешић”, која се од 1995. године традиционално додељује најбољем новообјављеном књижевном делу на српском језику, у жанровима и духу које је заступао овај писац.
У оквиру развијене издавачке делатности претежно објављује публикације о личностима и догађајима који су обележили њену прошлост, као и дела из културне историје Новог Сада и завичајно стваралаштво.
У последњих десет година Библиотека је реализовала више значајних пројеката. Део грађе Завичајне збирке сврстан је у дигиталну библиотеку и доступан је путем интернета.

Своју, у основи, хуманистичку мисију да служи људима, Библиотека заснива на поштовању традиције и трајних вредности, а у складу са захтевима нове генерације корисника и актуелног времена.

Пратећи токове савременог библиотекарства у свету, сопствену визију Библиотека темељи на задацима јавних библиотека, односно даљем развоју установе  као кључног културног, информативног и образовног сервиса локалне заједнице.

shadow line

ГРАДСКА БИБЛИОТЕКА У НОВОМ САДУ на ВИКИПЕДИЈИ   Wikipedia logo1   

 

    "Књиге, као и пријатељи, требају бити малобројни и добро одабрани. Попут пријатеља, требамо им се увек изнова враћати, а оне нас, попут верних пријатеља, никада неће изневерити, никада престати водити."   

shadow line

РЕЈ БРЕДБЕРИ

Joomla 3.0 Templates - by Joomlage.com