О ГРАДСКОЈ БИБЛИОТЕЦИ
Градска библиотека у Новом Саду је најстарија установа културе основана у Граду. Матична је библиотека за Јужнобачки округ и друга по величини јавна библиотека у Републици Србији. Располаже богатим фондом библиотечке грађе који чине преко 500.000 књига, око 100 наслова периодике и значајна количина некњижне грађе.
МРЕЖА ОГРАНАКА
Библиотека ради у мрежи 26 огранака у Граду и насељеним местима градског подручја. У централном објекту у Дунавској улици налазе се: највеће одељење за одрасле кориснике „Ђура Даничић“, издвојено Дечје одељење и Информационо-реферални центар са Читаоницом. У непосредној близини је Огранак „Аница Савић Ребац“, са библиотечком грађом на 12 светских језика.
КУТАК ЗА ДЕЦУ
Дечје одељење је најатрактивније и најживље одељење Библиотеке, са богатим фондом књига и часописа намењених деци и младима до 14 година. Специфично је по разноврсним програмским активностима, интерактивном раду са децом и успешној сарадњи са бројним институцијама културе и образовања.
ИЗДАВАЧКА ДЕЛАТНОСТ
Градска библиотека објављује дела која афирмишу културне вредности завичаја и културну историју Новог Сада. Најзначајније едиције су БЛАГО ЗАВИЧАЈА, БАШТИНИК, ЗАВИЧАЈ, ПРЕВОДИ и НОВОСАДСКИ МАНУСКРИПТ. Библиотека је издавач легата – необјављене грађе Стевана Пешића. Такође, објављује часопис за децу и младе БИБЛИОТЕЧКИ ПУТОКАЗ, информативно гласило МОЗАИК и, као саиздавач са Новосадским клубом, СВЕСКЕ ЗА ИСТОРИЈУ НОВОГ САДА.
ПРОГРАМСКЕ АКТИВНОСТИ
Градска библиотека се по квалитету и квантитету програмских садржаја издваја и препознаје у библиотечко-информативном систему Србије. Заступљени су традиционални програми – књижевни сусрети и промоције, али и бројне друге активности, манифестације, пројекти. Издвајамо: МЕМОРИЈАЛ „СТЕВАН ПЕШИЋ“, БИБЛИОТЕКА НА ШТРАНДУ, ЛЕТЊИ МАСКЕНБАЛ ЗА ДЕЦУ, ДИГИТАЛИЗАЦИЈА ЗАВИЧАЈНЕ ЗБИРКЕ, стручни скуп „ДАНИ БИБЛИОТЕКА И БИБЛИОТЕКАРА“, ЗАВИЧАЈНИ КУТАК СТЕПАНОВИЋЕВА, достава књига на кућну адресу …
НАШИ КОРИСНИЦИ
Преко 26.000 различитих корисника доприносе да Градска библиотека има запажено место у култури Новог Сада. У узајамној, доброј комуникацији, Библиотека настоји да одговори на потребе и захтеве својих читалаца и буде на услузи свим суграђанима.
пон уто сре чет пет суб нед
2
4
10
11
13
17
18
19
20
24
25
28
30
31

lab unilib rs 150x125

Одељење за обраду и библиографска истраживања

ПОНЕДЕЉАК - ПЕТАК 07.30 -15.00 часова  green circle 16  Дунавска 1  green circle 16  021/451-166  green circle 16  Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.  green circle 16  РУКОВОДИЛАЦ Оливера Топалов

 shadow line

Одељење је стручна служба Библиотеке у којем се обавља аутоматизована и централизована обрада библиотечког материјала за 26 огранка. Записи се раде у програмском пакету БИСИС, у UNIMARC формату. Обрађује се сва врста библиотечког материјала из текућег прилива на свим језицима (монографске публикације, серијске, електронски извори...), ради се аналитика серијских публикација, библиографска обрада и стручна класификација.

obradaСвака приновљена публикација обради се према прописаним међународним и домаћим стандардима за јединствену обраду библиотечког материјала и врло брзо се ставља на увид нашим корисницима. Сталним унапређивањем знања и залагањима наших библиотекара, корисници добијају тачне и прецизне податке о публикацијама.

Води се монографски, предметни и стручни каталог који је доступан у електронском облику. На сајту Библиотеке доступан је он-лине каталог целокупног фонда. Каталог се одржава континуираним уносом нових публикација, редакцијом, класификацијом и рекаталогизацијом постојећих записа.

Библиотекари овог Одељења учествују у ревизијама и расходима фондова библиотечких огранака, сарађују и пружају стручну помоћ запосленима у одељењима и огранцима и библиотекарима других библиотека којима је наша библиотека матична.

 

shadow line

    "Књиге, као и пријатељи, требају бити малобројни и добро одабрани. Попут пријатеља, требамо им се увек изнова враћати, а оне нас, попут верних пријатеља, никада неће изневерити, никада престати водити."   

shadow line

РЕЈ БРЕДБЕРИ

Joomla 3.0 Templates - by Joomlage.com