О БИБЛИОТЕКАРСТВУ...

stevanov

О библиотекарству и још понечем / Владимир Стеванов. - Нови Сад : Градска библиотека, 2012 (Петроварадин : Алгаграф) . - 31 стр. ; 14 цм. - (Мала завичајна свеска / [Градска библиотека, Нови Сад] ; 1)

 

„Књижица која читаоцу нуди изванредан есејистички увид у библиотекарство, његово настајање, развијање и претварање у начин живота, у начин на који библиотекари ’не раде’ него ’живе’ свој посао, доживљавајући га као сакрални чин. Илустрација таквог приступа књизи и њиховом труду око ње је предано, страствено трагање два библиотекара Завичајне збирке Градске библиотеке у Новом Саду за, у њој недостајућим, а за проучаваоца књиге важним, подацима. За аутора, све је то више него важно, јер: ’све је то књига’, а она је, ни мање ни више, него ’неочекивано нађена вечност’.
Нико, ваљда, осим Хамваша, није о библиотекарству и библиотекарима писао тако топло и чиста срца. Есеј који би, мирне душе, могао да носи наслов ’Слово љубве библиотекарству’.”
Сава Бабић

 

 

Владимир Стеванов (рођен у Кањижи 1946) дипломирао је 1976. југословенске књижевности на Филозофском факултету у Новом Саду. Био је запослен у новосадском „Дневнику”, а потом као библиотекар у Завичајној збирци Градске библиотеке у Новом Саду, одакле је пензионисан. У оквиру издаваштва Градске библиотеке уређивао је едицију „Завичај”. Од 1964. пише поезију, прозу и есеје. Дела су му превођена на мађарски и енглески језик.

    "Књиге, као и пријатељи, требају бити малобројни и добро одабрани. Попут пријатеља, требамо им се увек изнова враћати, а оне нас, попут верних пријатеља, никада неће изневерити, никада престати водити."   

shadow line

РЕЈ БРЕДБЕРИ

Joomla 3.0 Templates - by Joomlage.com