СВЕТОЗАР БОРАК

sa srpskih oplaza

 

Са српских оплаза / Светозар Борак. - Нови Сад : Градска библиотека : СД [тј.] Српско друштво "Јован Рашковић", 2005 (Нови Сад : Абм економик) . - 142 стр. ; 20 cm.

 

 

Прилози у овој књизи су настали као успутне белешке о назначеном проблему или појави, из круга српске књижевне и културне историје. Наслов „Са српских оплаза“, сведочи да је реч о настојању да се дâ најскромнији прилог нашем књижевном, језичком и културном искуству, за које аутор сматра да није било у довољној мери доступно српској читалачкој јавности.

Пишући о православној традицији у лирици Јована Дучића, о Мирку Королији, Владану Десници, Мажуранићу и другим темама, Борак је усмерио пажњу читалаца и научне јавности на теме које предуго нису научно расветљене.

 


dalmacija

Далмација, Лика и Горски Котар : у старим српским записима и натписима / приредио Светозар Борак. - Нови Сад : Градска библиотека : Српско друштво"Др. Јован Рашковић", 2002 (Нови Сад : Будућност) . - 135 стр. ; 25 cm. - (Библиотека Завичај)

 

Приређивач Светозар Борак о овој књизи пише: „Пред нама је једна врста збирке старих српских записа и натписа који се односе на Далмацију, Лику и Горски Котар. То је тек иверје из живота једног народа, вијаног кроз разна ,љута и скрбна времена', по туђим царствима и краљевствима“.

Записи говоре о стварима које су везане за српску православну цркву, али нам у исто време откривају историјске околности у којима је живео српски народ. На први поглед неповезани и разбацани без смисла, ови записи и натписи су у потпуности испунили свој циљ, њима су Срби сачували непомућену свест о себи као православном хришћанском народу, као и свест о својој традицији. Они не покрећу размишљања само о питањима из српске прошлости и садашњости, већ нам нуде да завиримо у нашу људску свакодневицу, у разним временима и приликама.
Записи су презентовани у изворном облику, онако како су штампани у Стојановићевој збирци, упоредо са варијантом на савременом српском језику.
Ова књига је сведочанство о вековном прогону српског народа на тим просторима.

 

ЈОВАН РАШКОВИЋ

luda zemlja

 

Луда земља / Јован Рашковић. - Нови Сад : Градска библиотека : Српско друштво "Др Јован Рашковић", 2004 (Нови Сад : Будућност) . - 295 стр., [39] стр. с таблама (фотогр.) ; 25 cm. - (Библиотека "Завичај")

 

 

Књига „Луда земља“, први пут објављена 1990. године, осликава политички кредо Јована Рашковића. Тема овог дела су Срби у Хрватској и политичке прилике у Југославији, последњих деценија XX века. Ова књига представља историјски документ, анализу стања српског духа и политике, начин за боље разумевање прошлости, разумевање и прихватање садашњости, путоказ за будућност.
Политика Јована Рашковића је била миротворство, хуманистички демократизам изречен новим политичким језиком. У своју политику Јован Рашковић је унео душу, у националну идеологију хуманизам, а у хрватско-српски раскол дух споразума.

 

ЗБОРНИК О ЈОВАНУ РАШКОВИЋУ

zbornik

 

ЗБОРНИК о Јовану Рашковићу / [уредништво Светозар Борак, Драган Којић, Петар Самарџија]. - Нови Сад : Градска библиотека ; Београд : Српско друштво"Др. Јован Рашковић", 2002 (Нови Сад : Будућност) . - 263 стр. : слика Ј. Рашковића, граф. прикази ; 25 cm. - (Библиотека Завичај)

 

Српско друштво „Др Јован Рашковић“ овим зборником обележава десету годишњицу смрти академика Јована Рашковића (1929-1992), психијатра и оснивача Српске демократске странке у Хрватској, једног од најзачајнијих Срба с краја XX века, чија се политичка судбина поистоветила са судбином српског народа у Хрватској.

Књига је настала углавном од радова изречених на Симпозијуму одржаном у Сремским Карловцима 2. и 3. маја 1998, у организацији Светске српске заједнице и знатно учешће чланова Српског друштва „Др Јован Рашковић“. Политика Јована Рашковића није била идеолошка и партијска, ни политика освајања и очувања власти; то је била политика за опстанак и слободу, за очување сопственог идентитета, за основна људска права и достојанство народа и човека.

    "Књиге, као и пријатељи, требају бити малобројни и добро одабрани. Попут пријатеља, требамо им се увек изнова враћати, а оне нас, попут верних пријатеља, никада неће изневерити, никада престати водити."   

shadow line

РЕЈ БРЕДБЕРИ

Joomla 3.0 Templates - by Joomlage.com