ВЕЛИМИР ВУКМАНОВИЋ

VUKMANOVIC splav


Сплав / Велимир Вукмановић. - Нови Сад : Градска библиотека, 2002 (Нови Сад : "Прометеј") . - 43 стр. :
илустр. ; 19 cm. - (Библиотека Баштиник. Посебна издања ;књ. 6)

 

 

 

Најстарији сплавови потичу из старе ере. Верује се да је сплав настао кад и насељена места поред река. Како изгледа сплав, од чега је прављен, како се користио и у које сврхе, кад су се употребљавали сплавови на Дунаву код Новог Сада, шта су они значили за људе, привреду, саобраћај, и још много занимљивих података о сплавовима налази се у овој књизи.

 

 

 

 

 

 

VUKMANOVIC pricaobiciklu

 

Прича о бициклу / Велимир Вукмановић. - Нови Сад : Градска библиотека, 2000 (Нови Сад : Идеал) . - 75 стр. : илустр. ; 19 cm. - (Библиотека Баштиник. Посебна издања ; књ. 5)

 


Књига је настала у циљу обележавања 115 година од појаве првог бицикла у Новом Саду, годишњице оснивања првог бициклистичког клуба и прве бициклистичке стазе у нашем Граду, а са жељом да се подстакне употреба бицикла.
Аутор сматра да због свих предности које има вожња бицикла по здравље, али и еколошких разлога, није чудно што је бицикл „освојио свет“.

 

 

 

 

 

 

 

 

VUKMANOVIC prva skela

 

Прва скела и први понтонски мостови / Велимир Вукмановић. - Нови Сад : Градска библиотека, 2000 (Нови Сад : Идеал) . - 62 стр. : илустр. ; 19 cm. - (Библиотека Баштиник. Посебна издања ; књ. 4)

 

 


Прича о првој скели и понтонским мостовима досеже у далеку прошлост, у време владавине Римског царства и Турске царевине – две силе које су освојиле ове просторе. Ако се каже да „мостови спајају људе“, онда је јасно, колики су значај имали скела и понтонски мостови у далекој 1694. године.

У овој занимљивој књижици аутор пише ко и кад је изградио прву скелу и први понтонски мост на подручју садашњег Новог Сада, од каквог значаја су они били за ондашње становнике, за развој Града и читавог региона.

 

 

 

 

 

 

VUKMANOVIC novisad1914

 

Нови Сад : 1914-1918 / Велимир Вукмановић. - [1. изд.]. - Нови Сад : Градска библиотека, 1998 (Нови Сад : ИНГ) . - 109 стр. : фотогр. ; 19 cm. - (Библиотека Баштиник. Посебна издања ; књ. 2)

 

 

 

Књига је објављена у част два велика јубилеја: осамдесет година од пробоја Солунског фронта и победе у Првом светском рату, као и осамдесете јубиларне годишњице ослобођења Новог Сада од вишевековне туђинске власти.

У првом поглављу аутор даје осврт на Први светски рат, кратко, сажето, на основу архивске грађе и поузданих историјских извора; у другом говори о Новом Саду у току ратних година, у трећем и четвртом о данима његовог ослобођења 1918. године, док њен пети део чине илустрације.

ЛЕПОСАВА КЉАИЋ

kljaic leposava bosko brzic

 

Бошко Брзић / Лепосава Кљаић. - [1. изд.]. - Нови Сад : Градска библиотека, 2008 (Будисава : КриМел) . - 59 стр. : фотогр. ; 24 cm. - (Библиотека Баштиник. Посебна издања ; књ. 7)

 

 

Скромна по обиму, али богато документована, књига о Бошку Брзићу, вредном просветном, културном и друштвеном раднику, историчару завичаја, публицисти и књижевном ствараоцу, који је највећи траг оставио у Будисави, али и у свом родном Ковиљу, представља ретко занимљиву и разноврсну биографију.

БОШКО БРЗИЋ

BRZIC biblioteke u budisavi

 

Библиотеке и читаонице у Будисави / Бошко Брзић. - [1. изд.]. - Нови Сад : Градска библиотека, 2000 (Будисава : КриМел) . - 33 стр. : илустр. ; 19 cm. - (Библиотека Баштиник. Посебна издања ; књ. 3)

 

 

Пишући о библиотекама и читаоницама у Будисави, њеном историјском, културном социјалном, демографском и сваком другом развитку, о значајним људима из прошлости и садашњости, Брзић је осветлио прошлост и сачувао је од заборава, за нека садашња и будућа покољења. Улога библиотека и читаоница у Будисави била је пресудна за развој културе, традиције, просвете и привреде.
Ова књига Бошка Брзића представља допринос историји библиотека и културној историји Будисаве.

    "Књиге, као и пријатељи, требају бити малобројни и добро одабрани. Попут пријатеља, требамо им се увек изнова враћати, а оне нас, попут верних пријатеља, никада неће изневерити, никада престати водити."   

shadow line

РЕЈ БРЕДБЕРИ

Joomla 3.0 Templates - by Joomlage.com