ЛАЗАР БОЈАНОВИЋ

bojanovic

 

Светла и помрачине / Лазар Бојановић ; приредио Владимир Стеванов. - Нови Сад : Градска библиотека, 2012(Петроварадин : Алфаграф) . - 186 стр. ; 19 cm. - (Завичај / [Градска библиотека, Нови Сад] ; 8)

 

 

 

„Свет који је у својим причама оформио Лазар Бојановић, свет у којима јунаци, у пар страница ситуираног живота, од рођења па до смрти, све са прпошним унучићима и керама које, можда, лају на Месец, свет са својим селима и рекама, погрешно заљубљеним миражџикама и голобрадим, сиротињским ђувегијама које баш и не краси нека посебна срећа јесте утемељени, нови континуум какве су, у беспрекорној историји светске књижевности, утемељавали и Маркес са својим Макондом или Фокнер са имагинарном провинцијом Јокнапата.
Свет бајковито-поетичких хроника са душама што лију сузе покајнице свет је нашег малог Балкана у коме обитавамо чекајући неминовни судњи час, опоменуо нас је, на време, наш пријатељ Лазар Бојановић.”
Ђорђе Писарев

Лазар Бојановић, књижевник и новинар, рођен је 1946. године у Новом Саду. Објавио је пет књига прозе: „Комуњара” (1977), „Страшне приче са Салајке” (1994), „Водене приче” (1996), „Чимбура – новосадске приче” (1996) и „Времеплов душе” (2001). Аутор је више радио, позоришних и телевизијских драма. Текстови су му превођени на руски, немачки, француски, мађарски, словеначки, македонски, румунски, словачки и русински језик. Упокојио се 2004. године у Новом Саду.

ГОРДАНА ДИВЉАК АРОК

divljak arok

 

Прилози за аутобиографију / Гордана Дивљак Арок ; приредио Владимир Стеванов. - Нови Сад : Градска библиотека,
2011 (Петроварадин : Алфаграф) . - 174 стр. ; 17 cm. -(Завичај / [Градска библиотека, Нови Сад] ; 7)

 

 

Збирка приповедака „Прилози за аутобиографију” састоји се из две прозне целине, заокружене прологом и епилогом.

Гордана Дивљак Арок, књижевница и новинарка, рођена је 1934. године у Старој Пазови. После рата са породицом прелази у Нови Сад. Матурирала је у Змај Јовиној гимназији. Након завршених студија књижевности у Београду, више од двадесет година радила је у новосадском „Дневнику” као новинар, углавном у културној рубрици. Након тога, преко двадесет година живела је и радила у Аустралији, но везе са Новим Садом никада није прекидала, па се у свој град и вратила.

Објавила је књиге прозе: „Можда Аустралија” (1990), „Дивље бајке и питоме приче” (2004) и „Госпођа на лопати” (2007).БОШКО ИВКОВ
IVKOV visokazemlja


Висока земља / Бошко Ивков ; у сарадњи с аутором, приредио Владимир Стеванов. - Нови Сад : Градска библиотека,
2009 (Петроварадин : Алфаграф) . - 287 стр. ; 19 cm. - (Завичај / [Градска библиотека, Нови Сад] ; 6)

 

 

У лирским есејима Бошка Ивкова (1942-2010), књижевника, главног уредника „Летописа“, који у Новом Саду живи и ради од 1961. године, а који је од 2006. године дописни члан Војвођанске академије наука и уметности, писца познатог по описима војвођанске равнице, доминира неговани лиризам. Лирски идиом у његовом језику је неретко срезан до огољености, његов је ауторски израз често натопљен меланхолијом, истинским осећањем и промишљањем болних и горких страна живота.

Говорећи о видљивом - о земљи у времену и простору, о свету који лагано ишчезава - аутор проналази спокој, стамену постојаност и испуњење.

 

 МИЛУТИН Ж. ПАВЛОВ

PAVLOV dobosarije
Добошарије / Милутин Ж. Павлов ; приредио Владимир Стеванов. - Нови Сад : Градска библиотека, 2008 (Петроварадин : Алфаграф) . - 199 стр. ; 19 cm. - (Завичај ; 5)

 

 

Збирка кратких прича Милутина Ж. Павлова (1943) књижевника, глумца и новинара, садржи сликовите, духовите, кратке записе смештене у банатску равницу. Приповедач изузетне вештине приповедања дочарава језик и обичаје средине у којој су се, од куће до куће, вести шириле великом брзином.

 

Приповетке из збирке „Добошарије“ написане су са пуно љубави, оживљавају живот, обичаје, менталитет, језик и дух банатског села и сељака, буде носталгију и љубав према прошлим временима.

МИЛЕНА ШУРЈАНОВИЋ
surjanovicЈеданаеста заповест / Милена Шурјановић ; приредио Владимир Стеванов. - Нови Сад : Градска библиотека, 2008 (Петроварадин : Алфаграф) . - 158 стр. ; 19 cm. - (Завичај ; 4)

 

 

Збирка кратких прича Милене Шурјановић (1931) су сећања на ратом прекинуто детињство проведено на салашу. Чине је приповести о губицима који су јој заувек променили живот, новинама које је донело савремено доба. Испричане са пуно емоција, приче говоре и о једном времену које је прошло, о новом које је избрисало све из прошлости, о судбини њене и многих других породица.

Иако по садржини кратке, ове приче, смештене у србобранско поднебље и заточене у времену садашњем, илуструју умеће Милене Шурјановић да са мало речи продре у срж проблематике коју тематизује, али и да свакој од тема приступи са ведрином која се заразно шири и на читаоце.

 

 

ЂОРЂЕ РАНДЕЉ


RANDELJ selomojemalo

 

Село моје мало / Ђорђе Рандељ ; приредио Владимир Степанов. - Нови Сад : Градска библиотека, 2005 (Нови Сад : Арт принт) . - 179 стр. ; 18 cm. - (Завичај ; 3)

 


Смех у приповеткама Ђорђа Рандеља (1954) је особен, осветљава детињство у пуном сјају, док меланхолија прожима, у мањој или већој мери, сваки од њених дванаест сегмената, посебно њихове закључне реченице.

Приповедачко разликовање „ја“ које прича од „ја“ о коме се прича, као и времена причања од времена приче, у Рандељевом случају истовремено означава и раздаљину између меланхолије и хумора. Књигу „Село моје мало“ читамо као живу и непосредну исповест, испричану с лакоћом, непретенциозно, у једном даху.

МИЛИЦА МИЋИЋ-ДИМОВСКА

MICIC DIMOVSKA zarucnice

 

Заручнице / Милица Мићић-Димовска ; приредио Владимир Стеванов. - Нови Сад : Градска библиотека, 2003 (Нови Сад : Арт принт) . - 125 стр. ; 19 cm. - (Завичај ; 2)

 

 

 

У четири приче и два дневничка записа, Милица Мићић-Димовска (1947), књижевница позната по слободним калемљењима згода и незгода својих савременика, снажно је уронила у скривени живот својих јунака, желећи да буде прецизна и веродостојна.

Са јурсенаровском снагом, коју проноси лако и без великих скрупула, спуштајући све на земљу и излажући најскривеније унутрашње трептаје пропитивању, са непоткупивих и најрањивијих нивоа, причу држи чврсто. Према својим јунацима зна да буде окрутна и тако испуњава своје ауторске дужности - бележи оно што осећа. У златном руднику овог избора нашле су се приче попут “Житије Преподобне великомученице Јустине“, „Психа за Богородицу“, „In pace“, „Скривена смрт“ и друге.

 

 

ДРАГОМИР ПОПНОВАКОВ

POPNOVAKOV dobri ljudi

 

Добри људи / Драгомир Попноваков ; приредио Владимир Стеванов. - Нови Сад : Градска библиотека, 2002 (Нови Сад : Литостудио) . - 191 стр. ; 19 cm. - (Завичај ; 1)


 

Драгомир Попноваков (1938-2005), књижевник и библиотекар, у збирци кратких прича чији је избор мотивисан жељом да се Попноваков представи као песник ведрине, говори о појавама људским и друштвеним, давно несталим, бележећи тренутке толико емотивно бистре и недвосмислене да нам од њих у устима остаје укус домаћег хлеба.

У овој књизи, сачињеној од већ објављених текстова и фрагмената, умешношћу великог мајстора, Попоноваков нам открива све предности и лепоте кратке прозне форме.

 

[

    "Књиге, као и пријатељи, требају бити малобројни и добро одабрани. Попут пријатеља, требамо им се увек изнова враћати, а оне нас, попут верних пријатеља, никада неће изневерити, никада престати водити."   

shadow line

РЕЈ БРЕДБЕРИ

Joomla 3.0 Templates - by Joomlage.com