О ГРАДСКОЈ БИБЛИОТЕЦИ
Градска библиотека у Новом Саду је најстарија установа културе основана у Граду. Матична је библиотека за Јужнобачки округ и друга по величини јавна библиотека у Републици Србији. Располаже богатим фондом библиотечке грађе који чине преко 500.000 књига, око 100 наслова периодике и значајна количина некњижне грађе.
МРЕЖА ОГРАНАКА
Библиотека ради у мрежи 26 огранака у Граду и насељеним местима градског подручја. У централном објекту у Дунавској улици налазе се: највеће одељење за одрасле кориснике „Ђура Даничић“, издвојено Дечје одељење и Информационо-реферални центар са Читаоницом. У непосредној близини је Огранак „Аница Савић Ребац“, са библиотечком грађом на 12 светских језика.
КУТАК ЗА ДЕЦУ
Дечје одељење је најатрактивније и најживље одељење Библиотеке, са богатим фондом књига и часописа намењених деци и младима до 14 година. Специфично је по разноврсним програмским активностима, интерактивном раду са децом и успешној сарадњи са бројним институцијама културе и образовања.
ИЗДАВАЧКА ДЕЛАТНОСТ
Градска библиотека објављује дела која афирмишу културне вредности завичаја и културну историју Новог Сада. Најзначајније едиције су БЛАГО ЗАВИЧАЈА, БАШТИНИК, ЗАВИЧАЈ, ПРЕВОДИ и НОВОСАДСКИ МАНУСКРИПТ. Библиотека је издавач легата – необјављене грађе Стевана Пешића. Такође, објављује часопис за децу и младе БИБЛИОТЕЧКИ ПУТОКАЗ, информативно гласило МОЗАИК и, као саиздавач са Новосадским клубом, СВЕСКЕ ЗА ИСТОРИЈУ НОВОГ САДА.
ПРОГРАМСКЕ АКТИВНОСТИ
Градска библиотека се по квалитету и квантитету програмских садржаја издваја и препознаје у библиотечко-информативном систему Србије. Заступљени су традиционални програми – књижевни сусрети и промоције, али и бројне друге активности, манифестације, пројекти. Издвајамо: МЕМОРИЈАЛ „СТЕВАН ПЕШИЋ“, БИБЛИОТЕКА НА ШТРАНДУ, ЛЕТЊИ МАСКЕНБАЛ ЗА ДЕЦУ, ДИГИТАЛИЗАЦИЈА ЗАВИЧАЈНЕ ЗБИРКЕ, стручни скуп „ДАНИ БИБЛИОТЕКА И БИБЛИОТЕКАРА“, ЗАВИЧАЈНИ КУТАК СТЕПАНОВИЋЕВА, достава књига на кућну адресу …
НАШИ КОРИСНИЦИ
Преко 26.000 различитих корисника доприносе да Градска библиотека има запажено место у култури Новог Сада. У узајамној, доброј комуникацији, Библиотека настоји да одговори на потребе и захтеве својих читалаца и буде на услузи свим суграђанима.
пон уто сре чет пет суб нед
2
4
10
11
13
17
18
19
20
24
25
28
30
31

lab unilib rs 150x125

Одељење за попуњавање фондова и инвентарисање

ПОНЕДЕЉАК - ПЕТАК 07.30 -15.00 часова  green circle 16  Дунавска 1  green circle 16  021/451-166  green circle 16  nabavkaОва адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.  green circle 16  РУКОВОДИЛАЦ Данијела Добретић

 shadow line

Набавка библиотечко-информационе грађе је континуирана активност, планирана тако да одговори основним функцијама јавне библиотеке. Набавка актуелне и квалитетне библиотечко-информационе грађе, из различитих информационих извора и у различитим форматима, треба да задовољи најшире и најразноврсније структуре корисника. Набавна политика одређена је постојећом мрежом библиотечких огранака, бројем и структуром корисника у њима, величином и изгледом фондова, издавачком продукцијом, одобреним средствима, као и другим параметрима.
При набавци библиотечко-информационе грађе води се рачуна о основним принципима набавке, као што су: координираност, доследност, рационалност, актуелност, континуитет и друго. Координирана набавка обезбеђује планирани развој свих фондова, како према законским стандардима, тако и према потребама корисника. По истим принципима се набављене књиге дистрибуирају у библиотечке огранке.
nabavkaУ набавци се као основни инструменти за прибављање информација о фондовима, тј. о укупним, посебним или конкретним потребама појединих огранака Библиотеке у целини, за одређеним насловом или бројем примерака, користи централна база података као и база дезидерата. Поред тога, значајне информације пружају и статистички подаци о позајмљивању и коришћењу библиотечко-информационе грађе и коришћењу специфичних услуга Библиотеке и повратне информације од корисника о степену њиховог задовољства обимом и квалитетом услуга.
Поред набавке библиотечко-информационе грађе, Одељење обавља и све друге библиотечке послове у вези са укупним фондом Библиотеке. То су послови физичке обраде књига, инвентарисање, дезидерати, депозит и расход књига.

shadow line

    "Књиге, као и пријатељи, требају бити малобројни и добро одабрани. Попут пријатеља, требамо им се увек изнова враћати, а оне нас, попут верних пријатеља, никада неће изневерити, никада престати водити."   

shadow line

РЕЈ БРЕДБЕРИ

Joomla 3.0 Templates - by Joomlage.com