О ГРАДСКОЈ БИБЛИОТЕЦИ
Градска библиотека у Новом Саду је најстарија установа културе основана у Граду. Матична је библиотека за Јужнобачки округ и друга по величини јавна библиотека у Републици Србији. Располаже богатим фондом библиотечке грађе који чине преко 500.000 књига, око 100 наслова периодике и значајна количина некњижне грађе.
МРЕЖА ОГРАНАКА
Библиотека ради у мрежи 26 огранака у Граду и насељеним местима градског подручја. У централном објекту у Дунавској улици налазе се: највеће одељење за одрасле кориснике „Ђура Даничић“, издвојено Дечје одељење и Информационо-реферални центар са Читаоницом. У непосредној близини је Огранак „Аница Савић Ребац“, са библиотечком грађом на 12 светских језика.
КУТАК ЗА ДЕЦУ
Дечје одељење је најатрактивније и најживље одељење Библиотеке, са богатим фондом књига и часописа намењених деци и младима до 14 година. Специфично је по разноврсним програмским активностима, интерактивном раду са децом и успешној сарадњи са бројним институцијама културе и образовања.
ИЗДАВАЧКА ДЕЛАТНОСТ
Градска библиотека објављује дела која афирмишу културне вредности завичаја и културну историју Новог Сада. Најзначајније едиције су БЛАГО ЗАВИЧАЈА, БАШТИНИК, ЗАВИЧАЈ, ПРЕВОДИ и НОВОСАДСКИ МАНУСКРИПТ. Библиотека је издавач легата – необјављене грађе Стевана Пешића. Такође, објављује часопис за децу и младе БИБЛИОТЕЧКИ ПУТОКАЗ, информативно гласило МОЗАИК и, као саиздавач са Новосадским клубом, СВЕСКЕ ЗА ИСТОРИЈУ НОВОГ САДА.
ПРОГРАМСКЕ АКТИВНОСТИ
Градска библиотека се по квалитету и квантитету програмских садржаја издваја и препознаје у библиотечко-информативном систему Србије. Заступљени су традиционални програми – књижевни сусрети и промоције, али и бројне друге активности, манифестације, пројекти. Издвајамо: МЕМОРИЈАЛ „СТЕВАН ПЕШИЋ“, БИБЛИОТЕКА НА ШТРАНДУ, ЛЕТЊИ МАСКЕНБАЛ ЗА ДЕЦУ, ДИГИТАЛИЗАЦИЈА ЗАВИЧАЈНЕ ЗБИРКЕ, стручни скуп „ДАНИ БИБЛИОТЕКА И БИБЛИОТЕКАРА“, ЗАВИЧАЈНИ КУТАК СТЕПАНОВИЋЕВА, достава књига на кућну адресу …
НАШИ КОРИСНИЦИ
Преко 26.000 различитих корисника доприносе да Градска библиотека има запажено место у култури Новог Сада. У узајамној, доброј комуникацији, Библиотека настоји да одговори на потребе и захтеве својих читалаца и буде на услузи свим суграђанима.
пон уто сре чет пет суб нед
2
4
10
11
13
17
18
19
20
24
25
28
30
31

lab unilib rs 150x125

 СТРУЧНА БИБЛИОТЕКАРСКА УДРУЖЕЊАshadow line„Библиотеке се могу повезивати у библиотечка стручна удружења, заједнице или савезе у којима остварују своје интересе, програме развоја и унапређење рада и сарадње, размену библиотечке грађе, техничких, информационих и кадровских ресурса, обезбеђују складан развој библиотечко-информационе делатности у Републици Србији и остварују сарадњу с другим сличним удружењу у земи и иностранству.“

Закон о библиотечко-информационој делатности, Члан 21

shadow line

СРБИЈА

green circle 16 БИБЛИОТЕКАРСКО ДРУШТВО СРБИЈЕ
Библиотекарско друштво Србије је стручна, професионална и друштвена организација стручњака који обављају библиотечко-информациону делатност. Друштво издаје стручни часопис "Библиотекар".

green circle 16 ЗАЈЕДНИЦА МАТИЧНИХ БИБЛИОТЕКА СРБИЈЕ
Заједница матичних библиотека Србије је асоцијација основана у циљу изграђивања јединственог библиотечког информационог-система и унапређивања библиотечко-информационе делатности у библиотекарству у Републици Србији.

green circle 16 ДРУШТВО ШКОЛСКИХ БИБЛИОТЕКАРА СРБИЈЕ
Друштво школских библиотекара основано је са циљем унапређења и промовисања школског библиотекарства у Србији. Друштво издаје онлајн часопис "Школски библиотекар".

green circle 16 ЈАВНЕ БИБЛИОТЕКЕ У СРБИЈИ   Библиотеке нашег окружењаСВЕТ

 green circle 16 IFLA

green circle 16 ALA

green circle 16 Public Library Association (PLA)

green circle 16 EBLIDA

green circle 16 CILIP

green circle 16 BAILER

 

 

    "Књиге, као и пријатељи, требају бити малобројни и добро одабрани. Попут пријатеља, требамо им се увек изнова враћати, а оне нас, попут верних пријатеља, никада неће изневерити, никада престати водити."   

shadow line

РЕЈ БРЕДБЕРИ

Joomla 3.0 Templates - by Joomlage.com