О ГРАДСКОЈ БИБЛИОТЕЦИ
Градска библиотека у Новом Саду је најстарија установа културе основана у Граду. Матична је библиотека за Јужнобачки округ и друга по величини јавна библиотека у Републици Србији. Располаже богатим фондом библиотечке грађе који чине преко 500.000 књига, око 100 наслова периодике и значајна количина некњижне грађе.
МРЕЖА ОГРАНАКА
Библиотека ради у мрежи 26 огранака у Граду и насељеним местима градског подручја. У централном објекту у Дунавској улици налазе се: највеће одељење за одрасле кориснике „Ђура Даничић“, издвојено Дечје одељење и Информационо-реферални центар са Читаоницом. У непосредној близини је Огранак „Аница Савић Ребац“, са библиотечком грађом на 12 светских језика.
КУТАК ЗА ДЕЦУ
Дечје одељење је најатрактивније и најживље одељење Библиотеке, са богатим фондом књига и часописа намењених деци и младима до 14 година. Специфично је по разноврсним програмским активностима, интерактивном раду са децом и успешној сарадњи са бројним институцијама културе и образовања.
ИЗДАВАЧКА ДЕЛАТНОСТ
Градска библиотека објављује дела која афирмишу културне вредности завичаја и културну историју Новог Сада. Најзначајније едиције су БЛАГО ЗАВИЧАЈА, БАШТИНИК, ЗАВИЧАЈ, ПРЕВОДИ и НОВОСАДСКИ МАНУСКРИПТ. Библиотека је издавач легата – необјављене грађе Стевана Пешића. Такође, објављује часопис за децу и младе БИБЛИОТЕЧКИ ПУТОКАЗ, информативно гласило МОЗАИК и, као саиздавач са Новосадским клубом, СВЕСКЕ ЗА ИСТОРИЈУ НОВОГ САДА.
ПРОГРАМСКЕ АКТИВНОСТИ
Градска библиотека се по квалитету и квантитету програмских садржаја издваја и препознаје у библиотечко-информативном систему Србије. Заступљени су традиционални програми – књижевни сусрети и промоције, али и бројне друге активности, манифестације, пројекти. Издвајамо: МЕМОРИЈАЛ „СТЕВАН ПЕШИЋ“, БИБЛИОТЕКА НА ШТРАНДУ, ЛЕТЊИ МАСКЕНБАЛ ЗА ДЕЦУ, ДИГИТАЛИЗАЦИЈА ЗАВИЧАЈНЕ ЗБИРКЕ, стручни скуп „ДАНИ БИБЛИОТЕКА И БИБЛИОТЕКАРА“, ЗАВИЧАЈНИ КУТАК СТЕПАНОВИЋЕВА, достава књига на кућну адресу …
НАШИ КОРИСНИЦИ
Преко 26.000 различитих корисника доприносе да Градска библиотека има запажено место у култури Новог Сада. У узајамној, доброј комуникацији, Библиотека настоји да одговори на потребе и захтеве својих читалаца и буде на услузи свим суграђанима.
пон уто сре чет пет суб нед
2
4
10
11
13
17
18
19
20
24
25
28
30
31

lab unilib rs 150x125

Одељење за унапређење, развој и надзор библиотечке делатности

ПОНЕДЕЉАК - ПЕТАК 07.30 -15.00 часова  green circle 16  Дунавска 1  green circle 16  021/529-415  green circle 16  Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.  green circle 16  РУКОВОДИЛАЦ Александар Јокановић

 shadow line

Послови Матичне службе дефинисани су Законом о библиотечко-информационој делатности Републике Србије и односе се на:

1. учешће у свеукупном развоју библиотечко-информационе делатности у Републици Србији;
2. учешће у изградњи јединствене националне мреже библиотека;
3. вођење регистра библиотека за подручје матичних библиотека и других евалуционих евиденција;
4. пружање стручне помоћи и инструкторски рад са запосленима у библиотекама;
5. надзор над стручним радом;
6. старање о сталном стручном усавршавању библиотечко-информационих стручњака;
7. праћење стања и проучавања потреба и услова рада у библиотекама;
8. предлагање мера за унапређење рада и развој библиотека;
9. учешће у изради предлога дугорочне стратегије развоја библиотека, краткорочних програма и пројеката.
maticnoУнапређење библиотечко-информационе делатности предвиђа примену нових технологија и аутоматизације пословања, као и едукацију кадрова с циљем усвајања нових знања.
Рад на популаризацији подразумева изналажење облика повезивања Библиотеке са друштвеном средином и промовисања књиге, читања и фондова Библиотеке. У том циљу се организују се бројни програми (књижевне вечери, промоције књига, портрети писаца, креативне радионице, групне посете ученика и сл.). Библиотека је укључена у традиционалне манифестације у Новом Саду (Змајеве дечије игре , Бранково коло , књижевни сусрети Милици у походе, Доситејеви дани, Међународни сусрети писаца... ). Сарадња са издавачима из целе земље, установама културе и сарадња са медијима такође су значајан сегмент делатности популаризације.
Градска библиотека је заинтересована да изнађе могућности и интерес у сарадњи са привредним и другим субјектима у циљу масовнијег коришћења свих услуга Библиотеке. Колективно учлањење је један вид такве сарадње.

 

shadow line

    "Књиге, као и пријатељи, требају бити малобројни и добро одабрани. Попут пријатеља, требамо им се увек изнова враћати, а оне нас, попут верних пријатеља, никада неће изневерити, никада престати водити."   

shadow line

РЕЈ БРЕДБЕРИ

Joomla 3.0 Templates - by Joomlage.com