О ГРАДСКОЈ БИБЛИОТЕЦИ
Градска библиотека у Новом Саду је најстарија установа културе основана у Граду. Матична је библиотека за Јужнобачки округ и друга по величини јавна библиотека у Републици Србији. Располаже богатим фондом библиотечке грађе који чине преко 500.000 књига, око 100 наслова периодике и значајна количина некњижне грађе.
МРЕЖА ОГРАНАКА
Библиотека ради у мрежи 26 огранака у Граду и насељеним местима градског подручја. У централном објекту у Дунавској улици налазе се: највеће одељење за одрасле кориснике „Ђура Даничић“, издвојено Дечје одељење и Информационо-реферални центар са Читаоницом. У непосредној близини је Огранак „Аница Савић Ребац“, са библиотечком грађом на 12 светских језика.
КУТАК ЗА ДЕЦУ
Дечје одељење је најатрактивније и најживље одељење Библиотеке, са богатим фондом књига и часописа намењених деци и младима до 14 година. Специфично је по разноврсним програмским активностима, интерактивном раду са децом и успешној сарадњи са бројним институцијама културе и образовања.
ИЗДАВАЧКА ДЕЛАТНОСТ
Градска библиотека објављује дела која афирмишу културне вредности завичаја и културну историју Новог Сада. Најзначајније едиције су БЛАГО ЗАВИЧАЈА, БАШТИНИК, ЗАВИЧАЈ, ПРЕВОДИ и НОВОСАДСКИ МАНУСКРИПТ. Библиотека је издавач легата – необјављене грађе Стевана Пешића. Такође, објављује часопис за децу и младе БИБЛИОТЕЧКИ ПУТОКАЗ, информативно гласило МОЗАИК и, као саиздавач са Новосадским клубом, СВЕСКЕ ЗА ИСТОРИЈУ НОВОГ САДА.
ПРОГРАМСКЕ АКТИВНОСТИ
Градска библиотека се по квалитету и квантитету програмских садржаја издваја и препознаје у библиотечко-информативном систему Србије. Заступљени су традиционални програми – књижевни сусрети и промоције, али и бројне друге активности, манифестације, пројекти. Издвајамо: МЕМОРИЈАЛ „СТЕВАН ПЕШИЋ“, БИБЛИОТЕКА НА ШТРАНДУ, ЛЕТЊИ МАСКЕНБАЛ ЗА ДЕЦУ, ДИГИТАЛИЗАЦИЈА ЗАВИЧАЈНЕ ЗБИРКЕ, стручни скуп „ДАНИ БИБЛИОТЕКА И БИБЛИОТЕКАРА“, ЗАВИЧАЈНИ КУТАК СТЕПАНОВИЋЕВА, достава књига на кућну адресу …
НАШИ КОРИСНИЦИ
Преко 26.000 различитих корисника доприносе да Градска библиотека има запажено место у култури Новог Сада. У узајамној, доброј комуникацији, Библиотека настоји да одговори на потребе и захтеве својих читалаца и буде на услузи свим суграђанима.
пон уто сре чет пет суб нед
2
4
10
11
13
17
18
19
20
24
25
26
27
28
29
30
31

lab unilib rs 150x125

shadow lineЗА КОРИШЋЕЊЕ ФОНДОВА ГРАДСКЕ БИБЛИОТЕКЕ У НОВОМ САДУ
ОБАВЕЗАН ЈЕ УПИС УЗ НАПЛАТУ ЧЛАНАРИНЕ
shadow line

green circle 16 Упис у било који огранак или одељење Библиотеке омогућава коришћење свих фондова Градске библиотеке.

green circle 16 Чланарина важи годину дана од дана уписа. Сваки корисник учлањује се лично на основу личне карте.

green circle 16 Сви фондови Градске библиотеке су доступни корисницима и могу се користити ван Библиотеке, сем периодичних публикација и приручних фондова. Библиотечки материјал затворених фондова - Завичајне збирке и Читаонице, користи се искључиво у њима.

green circle 16 Корисник Библиотеке може позајмити највише три књиге одједном, од тога само једну лектиру. Књиге се издају најдуже на 20 дана.

green circle 16 На располагању корисницима су сва информативна средства Градске библиотеке, као и помоћ и инструкције библиотекара у проналажењу података у Електронском централном каталогу.

green circle 16 На терминалу у огранку "Ђура Даничић" корисницима је омогућено да сами претражују базу података Градске библиотеке.

green circle 16 Резервација књиге врши се уз посебну надокнаду. Обавештавање корисника о приспећу резервисане књиге врши се телефоном.

green circle 16 Тематска претраживања електронских извора у Информационо-рефералном центру

green circle 16 Фотокопирање до 10 % публикације, скенирање и штампање на ласерском штампачу врше се у просторијама Читаонице.

 

   

  white circle 32  ИЗВОД ИЗ ПРАВИЛНИКА О КОРИШЋЕЊУ БИБЛИОТЕЧКОГ МАТЕРИЈАЛА     

  

    "Књиге, као и пријатељи, требају бити малобројни и добро одабрани. Попут пријатеља, требамо им се увек изнова враћати, а оне нас, попут верних пријатеља, никада неће изневерити, никада престати водити."   

shadow line

РЕЈ БРЕДБЕРИ

Joomla 3.0 Templates - by Joomlage.com