О ГРАДСКОЈ БИБЛИОТЕЦИ
Градска библиотека у Новом Саду је најстарија установа културе основана у Граду. Матична је библиотека за Јужнобачки округ и друга по величини јавна библиотека у Републици Србији. Располаже богатим фондом библиотечке грађе који чине преко 500.000 књига, око 100 наслова периодике и значајна количина некњижне грађе.
МРЕЖА ОГРАНАКА
Библиотека ради у мрежи 26 огранака у Граду и насељеним местима градског подручја. У централном објекту у Дунавској улици налазе се: највеће одељење за одрасле кориснике „Ђура Даничић“, издвојено Дечје одељење и Информационо-реферални центар са Читаоницом. У непосредној близини је Огранак „Аница Савић Ребац“, са библиотечком грађом на 12 светских језика.
КУТАК ЗА ДЕЦУ
Дечје одељење је најатрактивније и најживље одељење Библиотеке, са богатим фондом књига и часописа намењених деци и младима до 14 година. Специфично је по разноврсним програмским активностима, интерактивном раду са децом и успешној сарадњи са бројним институцијама културе и образовања.
ИЗДАВАЧКА ДЕЛАТНОСТ
Градска библиотека објављује дела која афирмишу културне вредности завичаја и културну историју Новог Сада. Најзначајније едиције су БЛАГО ЗАВИЧАЈА, БАШТИНИК, ЗАВИЧАЈ, ПРЕВОДИ и НОВОСАДСКИ МАНУСКРИПТ. Библиотека је издавач легата – необјављене грађе Стевана Пешића. Такође, објављује часопис за децу и младе БИБЛИОТЕЧКИ ПУТОКАЗ, информативно гласило МОЗАИК и, као саиздавач са Новосадским клубом, СВЕСКЕ ЗА ИСТОРИЈУ НОВОГ САДА.
ПРОГРАМСКЕ АКТИВНОСТИ
Градска библиотека се по квалитету и квантитету програмских садржаја издваја и препознаје у библиотечко-информативном систему Србије. Заступљени су традиционални програми – књижевни сусрети и промоције, али и бројне друге активности, манифестације, пројекти. Издвајамо: МЕМОРИЈАЛ „СТЕВАН ПЕШИЋ“, БИБЛИОТЕКА НА ШТРАНДУ, ЛЕТЊИ МАСКЕНБАЛ ЗА ДЕЦУ, ДИГИТАЛИЗАЦИЈА ЗАВИЧАЈНЕ ЗБИРКЕ, стручни скуп „ДАНИ БИБЛИОТЕКА И БИБЛИОТЕКАРА“, ЗАВИЧАЈНИ КУТАК СТЕПАНОВИЋЕВА, достава књига на кућну адресу …
НАШИ КОРИСНИЦИ
Преко 26.000 различитих корисника доприносе да Градска библиотека има запажено место у култури Новог Сада. У узајамној, доброј комуникацији, Библиотека настоји да одговори на потребе и захтеве својих читалаца и буде на услузи свим суграђанима.
пон уто сре чет пет суб нед
2
4
10
11
13
17
18
19
20
24
25
26
27
28
29
30
31

lab unilib rs 150x125

НОВОСАДСКИ СТАРИ ХРАМОВИ
- радионица-shadow line

sto te bolje poznajem

shadow line

Како бисмо проширили знање и подстакли интересовање средњошколаца за теме из историје Новог Сада, Градска библиотека у Новом Саду и Музеј Војводине организују едукативну радионицу :

НОВОСАДСКИ СТАРИ ХРАМОВИ

 


Ток радионице:
1. Посета сталној поставци Музеја Војводине, делу у коме је представљена мултиконфесионалност Војводине, разговор о различитим конфесијама и разгледање изложбених предмета. Кратка електронска презентација новосадских храмова: Саборне цркве светог Ђорђа, Жупне цркве Имена Маријиног, Словачке евангеличке цркве, Грко-католичке цркве и Синагоге. Полазници радионице ће добити задатак да прикупе литературу у вези са новосадским храмовима у тимовима од 3 до 5 ученика. Трајање овог сегмента радионице је 30-45 минута.
2. Посета Градској библиотеци, где ће бити приказана употреба електронских каталога ради ефикасног проналажења литературе о различитим темама. На рачунарима за кориснике у Библиотеци ученици ће пробати да пронађу информације о верским објектима, уз упутства библиотекара. Трајање овог сегмента радионице је 25-30 минута.
3. Истраживање у библиотеци у трајању од неколико дана.
4. Радионица се завршава туристичком шетњом, током које ће ученици испричати инересантне детаље о новосадским храмовима. Шетња се организује за креаторе радионице и професоре, а касније може бити организована и за читава одељења школа.

 

Трајање једног циклуса : до 7 дана
Учесници: ученици средњих школа
Учешће: заинтересовани професори (професори књижевности, историје ,верске наставе и други) бирају полазнике радионице из једне школе, а затим контактирају Библиотеку како бисмо договорили датум радионице позивом на број телефона: 021/422-290 (Информационо-реферални центар са читаоницом Градске библиотеке у Новом Саду или поруком на имејл адресу: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

 

Термини одржавања радионица:

од 20.3. до 30.3. 2018. године (пријава до 19. марта)
од 16.4. до 27.4. 2018. године (пријава до 13. априла)

 

ОЧЕКУЈЕМО ВАС!

shadow line

    "Књиге, као и пријатељи, требају бити малобројни и добро одабрани. Попут пријатеља, требамо им се увек изнова враћати, а оне нас, попут верних пријатеља, никада неће изневерити, никада престати водити."   

shadow line

РЕЈ БРЕДБЕРИ

Joomla 3.0 Templates - by Joomlage.com