stepanovicevoАДРЕСА
Војводе Путника 9

ТЕЛЕФОН
021/717-687

РАДНО ВРЕМЕ
понедељак/среда/петак 13.00-18.00 часова
уторак/четвртак 09.00-14.00 часова

shadow line

Насеље Степановићево настало је 1920. године под називом Маријин мајур, а основали су га добровољци из Првог светског рата који су издејствовали да оно 1927. године понесе име Степе Степановића. Према исказима старијих људи, у месту је већ 1929. године основана књижница и читаоница. Први документи о постојању књижнице потичу из 1933. године, када је извршен први попис књига. По њему, она је тада имала 1.980 књига и 105 чланова.
У књижници су радили чланови Соколског друштва, а касније, све до почетка Другог светског рата, Милан (Ђуре) Совиљ. За време рата није радила и све књиге које је поседовала уништили су мађарски окупатори. Одмах после рата она се обнавља и ради у склопу Земљорадничке задруге.
Године 1949. изграђен је Задружни дом, у оквиру којег књижница добија своју просторију и у њој почиње да ради Стеван Чанковић. Године 1960. припаја се Народној библиотеци у Новом Саду и добија назив библиотечки огранак „Никола Тесла”. У периоду од 1949. до 1992. године библиотека се налазила у Земљорадничком дому, у тадашњој улици Маршала Тита (данас Степе Степановића) број 115. Од 1992. године библиотека се налази у реновираној кући, у Улици Војводе Путника број 9.
Одласком у пензију Стевана Чанковића 1986. године, у библиотеци почиње да ради Милена Вучковић и на том радном месту је и данас.
Библиотечки огранак „Никола Тесла” у Степановићеву располаже простором од 47 кваратних метара. Фонд од 11.009 књига користи 316 чланова. Село има 2.021 становника, што значи да је сваки шести становник уписан у библиотеку. Огранак поседује један компјутер (од 2009. године) и прикључен је на интернет.
У сарадњи са основном школом и предшколском установом организују се дечје секције и радионице, читалачке трибине, изложбе и предавања.
Завичајна збирка Степановићева има карактер музејске збирке – скупља и чува све што је у вези са настанком села (породична стабла оснивача места, фотографије свих важних догађаја у месту, предмети и некњижна библиотечка грађа).
Сваког 28. јуна библиотека организује традиционалну Видовданску изложбу, која jе од 2009. централни део прославе Дана села. Сваке године тема је другачија, а у вези је са историјом насеља и важним датумима. С обзиром на то да је чувена жена–борац из Првог светског рата Милунка Савић родом из овог места, 2014. године се, поред откривања информативне табле на кући у којој је живела и спомен-собе посвећене солунским добровољцима, у библиотеци одржала трибина о њеном животу, у којој су учествовали писац Јасмина Лазаревић и Милункин унук Дејан Станков.

shadow line

pisite nam

    "Можда нема дана нашег детињства које смо тако испуњено живели од оних које смо провели са омиљеном књигом."   

shadow line

МАРСЕЛ ПРУСТ

Joomla 3.0 Templates - by Joomlage.com