О ГРАДСКОЈ БИБЛИОТЕЦИ
Градска библиотека у Новом Саду је најстарија установа културе основана у Граду. Матична је библиотека за Јужнобачки округ и друга по величини јавна библиотека у Републици Србији. Располаже богатим фондом библиотечке грађе који чине преко 500.000 књига, око 100 наслова периодике и значајна количина некњижне грађе.
МРЕЖА ОГРАНАКА
Библиотека ради у мрежи 26 огранака у Граду и насељеним местима градског подручја. У централном објекту у Дунавској улици налазе се: највеће одељење за одрасле кориснике „Ђура Даничић“, издвојено Дечје одељење и Информационо-реферални центар са Читаоницом. У непосредној близини је Огранак „Аница Савић Ребац“, са библиотечком грађом на 12 светских језика.
КУТАК ЗА ДЕЦУ
Дечје одељење је најатрактивније и најживље одељење Библиотеке, са богатим фондом књига и часописа намењених деци и младима до 14 година. Специфично је по разноврсним програмским активностима, интерактивном раду са децом и успешној сарадњи са бројним институцијама културе и образовања.
ИЗДАВАЧКА ДЕЛАТНОСТ
Градска библиотека објављује дела која афирмишу културне вредности завичаја и културну историју Новог Сада. Најзначајније едиције су БЛАГО ЗАВИЧАЈА, БАШТИНИК, ЗАВИЧАЈ, ПРЕВОДИ и НОВОСАДСКИ МАНУСКРИПТ. Библиотека је издавач легата – необјављене грађе Стевана Пешића. Такође, објављује часопис за децу и младе БИБЛИОТЕЧКИ ПУТОКАЗ, информативно гласило МОЗАИК и, као саиздавач са Новосадским клубом, СВЕСКЕ ЗА ИСТОРИЈУ НОВОГ САДА.
ПРОГРАМСКЕ АКТИВНОСТИ
Градска библиотека се по квалитету и квантитету програмских садржаја издваја и препознаје у библиотечко-информативном систему Србије. Заступљени су традиционални програми – књижевни сусрети и промоције, али и бројне друге активности, манифестације, пројекти. Издвајамо: МЕМОРИЈАЛ „СТЕВАН ПЕШИЋ“, БИБЛИОТЕКА НА ШТРАНДУ, ЛЕТЊИ МАСКЕНБАЛ ЗА ДЕЦУ, ДИГИТАЛИЗАЦИЈА ЗАВИЧАЈНЕ ЗБИРКЕ, стручни скуп „ДАНИ БИБЛИОТЕКА И БИБЛИОТЕКАРА“, ЗАВИЧАЈНИ КУТАК СТЕПАНОВИЋЕВА, достава књига на кућну адресу …
НАШИ КОРИСНИЦИ
Преко 26.000 различитих корисника доприносе да Градска библиотека има запажено место у култури Новог Сада. У узајамној, доброј комуникацији, Библиотека настоји да одговори на потребе и захтеве својих читалаца и буде на услузи свим суграђанима.
пон уто сре чет пет суб нед
2
4
10
11
13
17
18
19
20
24
25
28
30
31

lab unilib rs 150x125

СЕКЦИЈА „ДРУЖЕЊЕ У БИБЛИОТЕЦИ” 

„ЗНАМ, БИРАМ, ОДЛУЧУЈЕМ”
shadow line

„Знам, бирам, одлучујем” је нови приступ Дружењу. Полазнице секције имаће прилику да сазнају и информишу се о одлукама које доноси одрастање. О овим темама причаће девојчице и девојке које су се одважиле да знају, бирају и одлучују за себе и на тај начин инспиришу будућност садашњих чланица секције.У понедељак, 8. јануара, у 11.00 часова на Дечјем одељењу чућемо искуства Анђеле, Саре, Хане и Елене.
Дођите да се дружимо!

shadow linedruzenje 08012018
Анђела Зрнић, 11 година:
Дружење је: Када се дружиш са правим друштвом. Када се забављаш са неким. Када поделиш своја осећања са неким.”

Сара Кецман, 19 година:
Дружење је за мене нешто што даје посебан значај било ком догађају. Понекад и најобичнији дан може постати незабораван ако га проведемо у друштву правих особа.”

Хана Гилањи, 11 година:
„За мене дружење значи: 1. уживање 2. квалитетно проведено време са пријатељима”

Елена Тадић, 19 година:
Дружење је за мене прозор у свет. Путем дружења учим много о другима, а и о себи. Да не помињем ширење позитивне енергије и онај осећај испуњености који свако од нас осети. Познавајући много предивних и талентованих људи научила сам како да своје мане претворим у врлине, како да користим своје време и како је свако од нас јединствен, а опет тако исти као и други.”

shadow line

ПОНЕДЕЉАК, 08. јануар 2018. године, 11 часова,

Дечје одељење Градске библиотеке у Новом Саду (Дунавска 1)


shadow line

 

 

    "Књиге, као и пријатељи, требају бити малобројни и добро одабрани. Попут пријатеља, требамо им се увек изнова враћати, а оне нас, попут верних пријатеља, никада неће изневерити, никада престати водити."   

shadow line

РЕЈ БРЕДБЕРИ

Joomla 3.0 Templates - by Joomlage.com