О ГРАДСКОЈ БИБЛИОТЕЦИ
Градска библиотека у Новом Саду је најстарија установа културе основана у Граду. Матична је библиотека за Јужнобачки округ и друга по величини јавна библиотека у Републици Србији. Располаже богатим фондом библиотечке грађе који чине преко 500.000 књига, око 100 наслова периодике и значајна количина некњижне грађе.
МРЕЖА ОГРАНАКА
Библиотека ради у мрежи 26 огранака у Граду и насељеним местима градског подручја. У централном објекту у Дунавској улици налазе се: највеће одељење за одрасле кориснике „Ђура Даничић“, издвојено Дечје одељење и Информационо-реферални центар са Читаоницом. У непосредној близини је Огранак „Аница Савић Ребац“, са библиотечком грађом на 12 светских језика.
КУТАК ЗА ДЕЦУ
Дечје одељење је најатрактивније и најживље одељење Библиотеке, са богатим фондом књига и часописа намењених деци и младима до 14 година. Специфично је по разноврсним програмским активностима, интерактивном раду са децом и успешној сарадњи са бројним институцијама културе и образовања.
ИЗДАВАЧКА ДЕЛАТНОСТ
Градска библиотека објављује дела која афирмишу културне вредности завичаја и културну историју Новог Сада. Најзначајније едиције су БЛАГО ЗАВИЧАЈА, БАШТИНИК, ЗАВИЧАЈ, ПРЕВОДИ и НОВОСАДСКИ МАНУСКРИПТ. Библиотека је издавач легата – необјављене грађе Стевана Пешића. Такође, објављује часопис за децу и младе БИБЛИОТЕЧКИ ПУТОКАЗ, информативно гласило МОЗАИК и, као саиздавач са Новосадским клубом, СВЕСКЕ ЗА ИСТОРИЈУ НОВОГ САДА.
ПРОГРАМСКЕ АКТИВНОСТИ
Градска библиотека се по квалитету и квантитету програмских садржаја издваја и препознаје у библиотечко-информативном систему Србије. Заступљени су традиционални програми – књижевни сусрети и промоције, али и бројне друге активности, манифестације, пројекти. Издвајамо: МЕМОРИЈАЛ „СТЕВАН ПЕШИЋ“, БИБЛИОТЕКА НА ШТРАНДУ, ЛЕТЊИ МАСКЕНБАЛ ЗА ДЕЦУ, ДИГИТАЛИЗАЦИЈА ЗАВИЧАЈНЕ ЗБИРКЕ, стручни скуп „ДАНИ БИБЛИОТЕКА И БИБЛИОТЕКАРА“, ЗАВИЧАЈНИ КУТАК СТЕПАНОВИЋЕВА, достава књига на кућну адресу …
НАШИ КОРИСНИЦИ
Преко 26.000 различитих корисника доприносе да Градска библиотека има запажено место у култури Новог Сада. У узајамној, доброј комуникацији, Библиотека настоји да одговори на потребе и захтеве својих читалаца и буде на услузи свим суграђанима.
пон уто сре чет пет суб нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

lab unilib rs 150x125

ПОЧИЊЕ СЕКЦИЈА ДРУЖЕЊЕ У БИБЛИОТЕЦИ!

shadow line

druzenje u bibl sargarepa1
 

Као и претходних година, током овог зимског распуста Дружићемо се у библиотеци,а програм ће се наставити за време пролећног и летњег распуста. Најважнији сегмент секције је да учесници, уз дружење, стекну нова сазнања која се тичу одрастања и сазревања. 


Пријављивање за први циклус је завршено, а за наредне се можете информисати позивом на број: 021/661-00- 81 (контакт особе Драгана Божић и Ивана Медић), или путем имејла: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели..


Програм чине радионице: „Мислим о себи, а не на себе”, инспирисане романима за децу и младе, и сусрети: „Знам, бирам, одлучујем”, где ће са учесницима секције њихови вршњаци поделити своја искуства, стечена на основу сопствених сазнања, избора и одлука. Најмлађи учесници секције учиће о библиотекарству, уз подршку библиотекарки, дружећи се на Дечјем одељењу.
Водитељке сурета су библиотекарке Ивана Медић и Драгана Божић.

 „Дружење у библиотеци” је секција настала пре готово две деценије, спонтаним окупљањем деце на Дечјем одељењу Градске библиотеке у Новом Саду. Пројектом „Поведи друга у библиотеку” (2011) први пут добија формални карактер. Захваљујући духовитој машти Ане Бабић, креаторке бренда „Шкрабац”, лако ћете нас препознати, јер смо јединствено „Лепе к’о шаргарепе”... :)

shadow line
ДЕЧЈЕ ОДЕЉЕЊЕ ГРАДСКЕ БИБЛИОТЕКЕ У НОВОМ САДУ (Дунавска 1)


 

shadow line    "Књиге, као и пријатељи, требају бити малобројни и добро одабрани. Попут пријатеља, требамо им се увек изнова враћати, а оне нас, попут верних пријатеља, никада неће изневерити, никада престати водити."   

shadow line

РЕЈ БРЕДБЕРИ

Joomla 3.0 Templates - by Joomlage.com