О ГРАДСКОЈ БИБЛИОТЕЦИ
Градска библиотека у Новом Саду је најстарија установа културе основана у Граду. Матична је библиотека за Јужнобачки округ и друга по величини јавна библиотека у Републици Србији. Располаже богатим фондом библиотечке грађе који чине преко 500.000 књига, око 100 наслова периодике и значајна количина некњижне грађе.
МРЕЖА ОГРАНАКА
Библиотека ради у мрежи 26 огранака у Граду и насељеним местима градског подручја. У централном објекту у Дунавској улици налазе се: највеће одељење за одрасле кориснике „Ђура Даничић“, издвојено Дечје одељење и Информационо-реферални центар са Читаоницом. У непосредној близини је Огранак „Аница Савић Ребац“, са библиотечком грађом на 12 светских језика.
КУТАК ЗА ДЕЦУ
Дечје одељење је најатрактивније и најживље одељење Библиотеке, са богатим фондом књига и часописа намењених деци и младима до 14 година. Специфично је по разноврсним програмским активностима, интерактивном раду са децом и успешној сарадњи са бројним институцијама културе и образовања.
ИЗДАВАЧКА ДЕЛАТНОСТ
Градска библиотека објављује дела која афирмишу културне вредности завичаја и културну историју Новог Сада. Најзначајније едиције су БЛАГО ЗАВИЧАЈА, БАШТИНИК, ЗАВИЧАЈ, ПРЕВОДИ и НОВОСАДСКИ МАНУСКРИПТ. Библиотека је издавач легата – необјављене грађе Стевана Пешића. Такође, објављује часопис за децу и младе БИБЛИОТЕЧКИ ПУТОКАЗ, информативно гласило МОЗАИК и, као саиздавач са Новосадским клубом, СВЕСКЕ ЗА ИСТОРИЈУ НОВОГ САДА.
ПРОГРАМСКЕ АКТИВНОСТИ
Градска библиотека се по квалитету и квантитету програмских садржаја издваја и препознаје у библиотечко-информативном систему Србије. Заступљени су традиционални програми – књижевни сусрети и промоције, али и бројне друге активности, манифестације, пројекти. Издвајамо: МЕМОРИЈАЛ „СТЕВАН ПЕШИЋ“, БИБЛИОТЕКА НА ШТРАНДУ, ЛЕТЊИ МАСКЕНБАЛ ЗА ДЕЦУ, ДИГИТАЛИЗАЦИЈА ЗАВИЧАЈНЕ ЗБИРКЕ, стручни скуп „ДАНИ БИБЛИОТЕКА И БИБЛИОТЕКАРА“, ЗАВИЧАЈНИ КУТАК СТЕПАНОВИЋЕВА, достава књига на кућну адресу …
НАШИ КОРИСНИЦИ
Преко 26.000 различитих корисника доприносе да Градска библиотека има запажено место у култури Новог Сада. У узајамној, доброј комуникацији, Библиотека настоји да одговори на потребе и захтеве својих читалаца и буде на услузи свим суграђанима.
пон уто сре чет пет суб нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

lab unilib rs 150x125

САОПШТЕЊЕ ЖИРИЈА О ДОБИТНИКУ НАГРАДЕ СТЕВАН ПЕШИЋ ЗА 2017. годину
shadow line

Награда припала Николи Вујчићу за књигу песама Скривености

 

Двадесет и трећи пут се додељује награда у част Стевана Пешића (1939 - 1994) за најбољу књигу на српском језику, која евоцира теме и поступке нашега писца и чува пажњу и памћење на његово богато дело остварено у великом броју жанрова (поезија, есеј, путопис, проза, драма).
Награду додељује Градска библиотека из Новог Сада и Савет Месне заједнице Ковиљ, родно места писца, у оквиру манифестације Меморијал Стевана Пешића.

Награда се додељује почев од 1995, и има за циљ да ода признање савременој домаћој књижевности и делу Стевана Пешића. Досадашњи добитници награде су значајни аутори савремене српске књижевности од Данила Николића, Јовице Аћина, Драгана Прола, до Раше Попова, Душка Новаковића, Марије Шимоковић и Мирослава Цере Михајловића.
На седници, одржаној 20. децембра 2017. године, жири у саставу Јован Зивлак, председник, Владимир Гвозден и Драган Јовановић Данилов је разматрајући дела кандидата из ужег избора (Владимир Пиштало: Сунце овог дана, Писмо Андрићу, Агора, Нови Сад; Владика Григорије: Преко прага, Лагуна, Београд; Милан Тодоров: Лек против смрти, Чаробна књига, Београд и Никола Вујчић, Скривености, Културни центар Новог Сада), донео једногласну одлуку да се награда додели

 

Николи Вујчићу,
За књигу песама
Скривености,
Културни центар Новог Сада

Никола Вујчић је присутан српској књижевности од друге половине седамдесетих у највећој мери као песник. Рођен је у Великој Градуси код Сиска, 1956. Дипломирао је на Филолошком факултету у Београду. Био је уредник часописа „Знак“, главни и одговорни уредник „Књижевне речи“, уредник у Књижевној омладини Србије, главни и одговорни уредник листа Вукове задужбине „Задужбина“ и уредник у издавачкој кући "Филип Вишњић". Сада је уредник у издавачкој кући Службени гласник у Београду. Члан је српског ПЕН центра. Живи у Београду.
Објавио је следеће књиге песама: „Тајанствени стрелац“ (1980), „Нови прилози за аутобиографију“ (1983),„Дисање“ (1988), „Чистилиште“ (1994),„Кад сам био мали“ (песме за децу, 1995),„Препознавање“ (2002),„Звук тишине“ (2008),„Нови прилози за аутобиографију ( 2008),„Расути звук“ (2009),„Докле поглед допире“ (2010),"Докле поглед допире и друге песме" (2012),"Сведочење" (2014).
Објављене су му књиге на пољском, румунском, бугарском и македонском.
Приредио је роман Меше Селимовића Круг, Антологију српске народне књижевности за децу, Изабрана дела Григора Витеза.
Добио је више награда за поезију, између осталих и Змајеву, Дисову и награду Ђура Јакшић.

Жири је закључио да Никола Вујчић заузима посебно и карактеристично место у контексту савремене српске поезије. Његова свет је наслоњен на поредак елементарних ствари и њихову песничку реконструкцију, као испитивање и суочавање са битним питањима кроз призму језика и речи, кроз вешто обликовану рефлексивност и конструкцију животних сижеа кроз које се стварају и евоцирају особена песничка филозофија и чуђења опстанка и психолошка сведочења о видовима искуства. Вујичић полази од поретка непосредних ствари које нас окружују и одређују, удаљавајући се од њихове пуке појавности, песник смешта своје слике и исказе у мрежу песничке аргуменатције, у пробљеске изнеадних конкулзија које осветљавају наше пребивање у свету.
Вујчићева поезија није драматична, она је смирена, скоро наративна, али и лирски продубљена и одговорна према стварима живота. То се изражава у видовима сажетости и издвајању битних тренутака наших истинских откровења о нашем месту у поретцима постојања, одношења према природним и друштвеним силама. Реч је о поезији као свести о снази уметности речи да изрази нашу људску судбину и истовременој помирености са крхкошћу сваког тренутка у којем човек пребива као парадоксално непоновљива честица постојања као таквог.

Свечано уручење одржаће се 26. 12. у уторак у 18,00 часова на свечаности у библиотеци „Лаза Костић“ у Ковиљу (Трг ослобођења 1).

Жири награде „Стеван Пешић“
Јован Зивлак, председник,
Владимир Гвозден и
Драган Јовановић Данилов

 

    "Књиге, као и пријатељи, требају бити малобројни и добро одабрани. Попут пријатеља, требамо им се увек изнова враћати, а оне нас, попут верних пријатеља, никада неће изневерити, никада престати водити."   

shadow line

РЕЈ БРЕДБЕРИ

Joomla 3.0 Templates - by Joomlage.com