О ГРАДСКОЈ БИБЛИОТЕЦИ
Градска библиотека у Новом Саду је најстарија установа културе основана у Граду. Матична је библиотека за Јужнобачки округ и друга по величини јавна библиотека у Републици Србији. Располаже богатим фондом библиотечке грађе који чине преко 500.000 књига, око 100 наслова периодике и значајна количина некњижне грађе.
МРЕЖА ОГРАНАКА
Библиотека ради у мрежи 26 огранака у Граду и насељеним местима градског подручја. У централном објекту у Дунавској улици налазе се: највеће одељење за одрасле кориснике „Ђура Даничић“, издвојено Дечје одељење и Информационо-реферални центар са Читаоницом. У непосредној близини је Огранак „Аница Савић Ребац“, са библиотечком грађом на 12 светских језика.
КУТАК ЗА ДЕЦУ
Дечје одељење је најатрактивније и најживље одељење Библиотеке, са богатим фондом књига и часописа намењених деци и младима до 14 година. Специфично је по разноврсним програмским активностима, интерактивном раду са децом и успешној сарадњи са бројним институцијама културе и образовања.
ИЗДАВАЧКА ДЕЛАТНОСТ
Градска библиотека објављује дела која афирмишу културне вредности завичаја и културну историју Новог Сада. Најзначајније едиције су БЛАГО ЗАВИЧАЈА, БАШТИНИК, ЗАВИЧАЈ, ПРЕВОДИ и НОВОСАДСКИ МАНУСКРИПТ. Библиотека је издавач легата – необјављене грађе Стевана Пешића. Такође, објављује часопис за децу и младе БИБЛИОТЕЧКИ ПУТОКАЗ, информативно гласило МОЗАИК и, као саиздавач са Новосадским клубом, СВЕСКЕ ЗА ИСТОРИЈУ НОВОГ САДА.
ПРОГРАМСКЕ АКТИВНОСТИ
Градска библиотека се по квалитету и квантитету програмских садржаја издваја и препознаје у библиотечко-информативном систему Србије. Заступљени су традиционални програми – књижевни сусрети и промоције, али и бројне друге активности, манифестације, пројекти. Издвајамо: МЕМОРИЈАЛ „СТЕВАН ПЕШИЋ“, БИБЛИОТЕКА НА ШТРАНДУ, ЛЕТЊИ МАСКЕНБАЛ ЗА ДЕЦУ, ДИГИТАЛИЗАЦИЈА ЗАВИЧАЈНЕ ЗБИРКЕ, стручни скуп „ДАНИ БИБЛИОТЕКА И БИБЛИОТЕКАРА“, ЗАВИЧАЈНИ КУТАК СТЕПАНОВИЋЕВА, достава књига на кућну адресу …
НАШИ КОРИСНИЦИ
Преко 26.000 различитих корисника доприносе да Градска библиотека има запажено место у култури Новог Сада. У узајамној, доброј комуникацији, Библиотека настоји да одговори на потребе и захтеве својих читалаца и буде на услузи свим суграђанима.
пон уто сре чет пет суб нед

lab unilib rs 150x125

САОПШТЕЊЕ ЖИРИЈА О УЖЕМ ИЗБОРУ НАГРАДЕ СТЕВАН ПЕШИЋ

shadow line

stevan pesic komkurs 2017
 

Двадесет и трећи пут се додељује награда у част Стевана Пешића (1939 - 1994) за најбољу књигу на српском језику, која евоцира теме и поступке нашега писца и чува пажњу и памћење на његово богато дело остварено у великом броју жанрова (поезија, есеј, путопис, проза, драма). Награду додељује Градска библиотека из Новог Сада и Савет Месне заједнице Ковиљ, родно места писца, у оквиру манифестације Меморијал Стевана Пешића. Награда се додељује почев од 1995, и има за циљ да ода признање савременој домаћој књижевности, и делу Стевана Пешића. Досадашњи добитници награде су значајни аутори савремене српске књижевности од Данила Николића, Јовице Аћина, Драгана Прола, до Раше Попова, Душка Новаковића, Марије Шимоковић и Мирослава Цере Михајловића.

На седници, одржаној 14. децембра 2017. године, жири у саставу Јован Зивлак, председник, Владимир Гвозден и Драган Јовановић Данилов је сачинио ужи избор кандидата за награду:
Владимир Пиштало: Сунце овог дана, Писмо Андрићу, Агора, Нови Сад;
Владика Григорије: Преко прага, Лагуна, Београд;
Милан Тодоров: Лек против смрти, Чаробна књига, Београд и
Никола Вујичић, Скривености, Културни центар Новог Сада.

Жири је закључио да је прошлогодишња продукција била разноврсна да су у различитим књижевним врстама остварени вредни домети. Најзаступљенијa књижевна врста био је роман у коме се огледало стотине аутора. Неспорно је да се у последњој деценији конфигурација наше књижевности мења, посебно у домену поступака и идеологија које заступа. Приметно је повлачење поезије са средишње сцене и њена културна и друштвена маргинализација. И поред тога поезија је у српској књижевности посебно динамичан и уметнички снажан вид рефлексије о нашој реалности и нашим креативним потенцијалима.

Жири је разматрао прва издања књига текуће године, у складу са Правилником о награди, посвећујући пажњу писцима модерне језичке осетљивости, сложене перцепције стварности и језичких гестова.
Жири ће саопштење о добитнику награде предочити јавности најкасније до 25. децембра текуће године. Свечано уручење одржаће се 26. 12. у уторак у 18,00 часова на свечаности у библиотеци у Ковиљу.


Жири награде „Стеван Пешић“
Јован Зивлак, председник,
Владимир Гвозден и
Драган Јовановић Данилов

 

shadow line

 

 

    "Твоја нас речима књига учи много чему новом и истинитом, само кад би истинито било ново и кад би ново било истинито."   

shadow line

ХАЈНРИХ ВОС

Joomla 3.0 Templates - by Joomlage.com