О ГРАДСКОЈ БИБЛИОТЕЦИ
Градска библиотека у Новом Саду је најстарија установа културе основана у Граду. Матична је библиотека за Јужнобачки округ и друга по величини јавна библиотека у Републици Србији. Располаже богатим фондом библиотечке грађе који чине преко 500.000 књига, око 100 наслова периодике и значајна количина некњижне грађе.
МРЕЖА ОГРАНАКА
Библиотека ради у мрежи 26 огранака у Граду и насељеним местима градског подручја. У централном објекту у Дунавској улици налазе се: највеће одељење за одрасле кориснике „Ђура Даничић“, издвојено Дечје одељење и Информационо-реферални центар са Читаоницом. У непосредној близини је Огранак „Аница Савић Ребац“, са библиотечком грађом на 12 светских језика.
КУТАК ЗА ДЕЦУ
Дечје одељење је најатрактивније и најживље одељење Библиотеке, са богатим фондом књига и часописа намењених деци и младима до 14 година. Специфично је по разноврсним програмским активностима, интерактивном раду са децом и успешној сарадњи са бројним институцијама културе и образовања.
ИЗДАВАЧКА ДЕЛАТНОСТ
Градска библиотека објављује дела која афирмишу културне вредности завичаја и културну историју Новог Сада. Најзначајније едиције су БЛАГО ЗАВИЧАЈА, БАШТИНИК, ЗАВИЧАЈ, ПРЕВОДИ и НОВОСАДСКИ МАНУСКРИПТ. Библиотека је издавач легата – необјављене грађе Стевана Пешића. Такође, објављује часопис за децу и младе БИБЛИОТЕЧКИ ПУТОКАЗ, информативно гласило МОЗАИК и, као саиздавач са Новосадским клубом, СВЕСКЕ ЗА ИСТОРИЈУ НОВОГ САДА.
ПРОГРАМСКЕ АКТИВНОСТИ
Градска библиотека се по квалитету и квантитету програмских садржаја издваја и препознаје у библиотечко-информативном систему Србије. Заступљени су традиционални програми – књижевни сусрети и промоције, али и бројне друге активности, манифестације, пројекти. Издвајамо: МЕМОРИЈАЛ „СТЕВАН ПЕШИЋ“, БИБЛИОТЕКА НА ШТРАНДУ, ЛЕТЊИ МАСКЕНБАЛ ЗА ДЕЦУ, ДИГИТАЛИЗАЦИЈА ЗАВИЧАЈНЕ ЗБИРКЕ, стручни скуп „ДАНИ БИБЛИОТЕКА И БИБЛИОТЕКАРА“, ЗАВИЧАЈНИ КУТАК СТЕПАНОВИЋЕВА, достава књига на кућну адресу …
НАШИ КОРИСНИЦИ
Преко 26.000 различитих корисника доприносе да Градска библиотека има запажено место у култури Новог Сада. У узајамној, доброј комуникацији, Библиотека настоји да одговори на потребе и захтеве својих читалаца и буде на услузи свим суграђанима.
пон уто сре чет пет суб нед
2
4
10
11
13
17
18
19
20
24
25
26
27
28
29
30
31

lab unilib rs 150x125

НОЋ ПОЗОРИШТА У ГРАДСКОЈ БИБЛИОТЕЦИ У НОВОМ САДУ

shadow line

x96 GBNS clean green
 
        У суботу, 25. новембра, Градска библиотека ће се придружити обележавању „Ноћи позоришта”, чији је овогодишњи слоган: „Деца за децу”.

        Од 18 до 20 часова, на Дечјем одељењу и у холу Одељења „Ђура Даничић”, посетиоци ће бити у прилици да погледају изложбу радова са ликовних радионица „Свет маште” и „Даротека”, чији су аутори корисници Дома Ветерник.
 
        У фоајеу Библиотеке, под заједничким називом „Сва су деца надарена”, из фонда Библиотеке биће изложене књиге, сликовнице и приручници који говоре о деци, раду са децом са сметњама у развоју и доносе примере добре праксе. Изложба ће посетиоцима приближити живот и проблеме са којима се наши најмлађи суграђани с инвалидитетом свакодневно боре. За све оне којима је у животу и раду потребна оваква помоћ, издвојићемо књиге које им могу пружити подршку.

        Од 18 до 18.30 часова, ученици IV/7 ОШ „Жарко Зрењанин” из Новог Сада извешће позоришну представу по мотивима драмског текста „Краљевски фестивал” Тодета Николетића. Представу је адаптирала учитељица Марија Рамић.
 
        Од 18.30 до 20 часова, одржаће се креативна радионица и дружење са децом из Дома Ветерник, након чега ће готови радови бити изложени. Радионицу воде васпитач и психолог из Дома Ветерник Даница Јовановић, руководилац Дечјег одељења Катарина Новаковић и библиотекарка Маја Бугарски.
 
        У 20 часова, на Одељењу „Ђура Даничић”, васпитач и психолог из Дома Ветерник Даница Јовановић одржаће предавање под називом „Наш рад са корисницима Дома”.
 
Овогодишњим програмом желели смо да се укључимо у деловање шире заједнице и помогнемо подизањем свести о проблемима који неретко бивају запостављени.
Добро дошли!

shadow line

СУБОТА, 25. новембар, 18 часова
Градска библиотека у Новом Саду (Дунавска 1)

shadow line    "Књиге, као и пријатељи, требају бити малобројни и добро одабрани. Попут пријатеља, требамо им се увек изнова враћати, а оне нас, попут верних пријатеља, никада неће изневерити, никада престати водити."   

shadow line

РЕЈ БРЕДБЕРИ

Joomla 3.0 Templates - by Joomlage.com