пон уто сре чет пет суб нед
1
3
4
5
10
11
15
16
17
18
19
24
25

lab unilib rs 150x125

sangajАДРЕСА
Улица Прва 15

ТЕЛЕФОН
021/6616-951

РАДНО ВРЕМЕ
понедељак - петак 09.00-16.00 часова

 shadow line

Поштујући основно начело рада јавних библиотека – приступ намењен свима – којим оне све своје ресурсе стављају на располагање свим припадницима друштвене заједнице у чијим оквирима послују, и то тако да они одговарају потребама те заједнице, Градска библиотека у Новом Саду је 2010. године отворила „прву ромску библиотеку на Балкану” – Библиотечки огранак „Трифун Димић”.
Огранак је умногоме специфичан јер се бави инклузивним радом, где се акценат ставља на активности и пројекте: функционално описмењавање деце и одраслих; асистенција у процесу усвајања хигијенских навика; израда домаћих задатака; помоћ при учењу; радно оспособљавање одраслих – попут пројекта Преплетаји који је омогућио Ромкињама да, овладавањем вештине ткања, приђу корак ближе осамостаљивању и самозапошљавању. Такође су отпочеле и интензивне активности у смеру едукације деце, у блиској вези са наставним градивом, осмишљене у сарадњи са наставним особљем шангајске основне школе. Деца учествују у радионицама и индивидуалним разговорима на следеће теме: књижевност, улога формалног и неформалног образовања, лепо понашање, насиље у школи и породици, професионална оријентација, хигијена тела и животног простора, очување животне средине, понашање деце у саобраћају, однос деце према одраслима, правилна исхрана и друго. Актуелан је и курс рачунара, који је намењен деци основношколског узраста. Посебна пажња се поклања ромској популацији, борби против дискриминације и насиља над женама и у породици.
Огранак се налази у Улици првој број 15 у Шангају и простире се на 150 m2. Састоји се из две просторије – библиотеке и читаонице, са седам столова и 40 столица. Укупан број корисника учлањених у библиотеку је 347. Библиотечки фонд броји 6.550 публикација. Међу књигама на српском, налази се и незнатан број публикација на мађарском и енглеском језику. Књига објављених на ромском језику има 349 примерака. Библиотечки огранак „Трифун Димић” у Шангају има обезбеђен компјутер и интернет.

shadow line

pisite nam

    "Књиге, као и пријатељи, требају бити малобројни и добро одабрани. Попут пријатеља, требамо им се увек изнова враћати, а оне нас, попут верних пријатеља, никада неће изневерити, никада престати водити."   

shadow line

РЕЈ БРЕДБЕРИ

Joomla 3.0 Templates - by Joomlage.com