О ГРАДСКОЈ БИБЛИОТЕЦИ
Градска библиотека у Новом Саду је најстарија установа културе основана у Граду. Матична је библиотека за Јужнобачки округ и друга по величини јавна библиотека у Републици Србији. Располаже богатим фондом библиотечке грађе који чине преко 500.000 књига, око 100 наслова периодике и значајна количина некњижне грађе.
МРЕЖА ОГРАНАКА
Библиотека ради у мрежи 26 огранака у Граду и насељеним местима градског подручја. У централном објекту у Дунавској улици налазе се: највеће одељење за одрасле кориснике „Ђура Даничић“, издвојено Дечје одељење и Информационо-реферални центар са Читаоницом. У непосредној близини је Огранак „Аница Савић Ребац“, са библиотечком грађом на 12 светских језика.
КУТАК ЗА ДЕЦУ
Дечје одељење је најатрактивније и најживље одељење Библиотеке, са богатим фондом књига и часописа намењених деци и младима до 14 година. Специфично је по разноврсним програмским активностима, интерактивном раду са децом и успешној сарадњи са бројним институцијама културе и образовања.
ИЗДАВАЧКА ДЕЛАТНОСТ
Градска библиотека објављује дела која афирмишу културне вредности завичаја и културну историју Новог Сада. Најзначајније едиције су БЛАГО ЗАВИЧАЈА, БАШТИНИК, ЗАВИЧАЈ, ПРЕВОДИ и НОВОСАДСКИ МАНУСКРИПТ. Библиотека је издавач легата – необјављене грађе Стевана Пешића. Такође, објављује часопис за децу и младе БИБЛИОТЕЧКИ ПУТОКАЗ, информативно гласило МОЗАИК и, као саиздавач са Новосадским клубом, СВЕСКЕ ЗА ИСТОРИЈУ НОВОГ САДА.
ПРОГРАМСКЕ АКТИВНОСТИ
Градска библиотека се по квалитету и квантитету програмских садржаја издваја и препознаје у библиотечко-информативном систему Србије. Заступљени су традиционални програми – књижевни сусрети и промоције, али и бројне друге активности, манифестације, пројекти. Издвајамо: МЕМОРИЈАЛ „СТЕВАН ПЕШИЋ“, БИБЛИОТЕКА НА ШТРАНДУ, ЛЕТЊИ МАСКЕНБАЛ ЗА ДЕЦУ, ДИГИТАЛИЗАЦИЈА ЗАВИЧАЈНЕ ЗБИРКЕ, стручни скуп „ДАНИ БИБЛИОТЕКА И БИБЛИОТЕКАРА“, ЗАВИЧАЈНИ КУТАК СТЕПАНОВИЋЕВА, достава књига на кућну адресу …
НАШИ КОРИСНИЦИ
Преко 26.000 различитих корисника доприносе да Градска библиотека има запажено место у култури Новог Сада. У узајамној, доброј комуникацији, Библиотека настоји да одговори на потребе и захтеве својих читалаца и буде на услузи свим суграђанима.
пон уто сре чет пет суб нед
2
4
10
11
13
17
18
19
20
24
25
28
30
31

lab unilib rs 150x125

22092017

shadow line

ДАН ГРАДСКЕ БИБЛИОТЕКЕ У НОВОМ САДУ

172 године постојања и рада

 

У петак, 22. септембра 2017. године, са почетком у 12.00 часова, у Читаоници Градске библиотеке у Новом Саду (Ул. Дунавска 1), свечаним програмом биће обележена 172 година постојања и рада ове установе.
Програм је посвећен 200 - годишњици рођења др Јована Суботића. Уводну реч имаће Драган Којић, директор. О др Јовану Суботићу говориће Миодраг Милановић, заслужни уметник опере СНП. У музичком делу програма учествоваће Памела Киш Игњатов (сопран) и Александра Ракић (клавир).

 

ИЗЛОЖБЕ


Поводом Дана Библиотеке, у излозима Одељења „Ђура Даничић“ (Ул. Дунавска 1), постављене су изложбе: Вук Стефановић Караџић (1787-1864) - 230 година од рођења и изложба о Јовану Суботићу (1817-1866). У централном холу Библиотеке у витринама је постављена изложба о Илариону Руварцу (1832-1905).

 

ЧИТАЛАЧКИ КЛУБ


На Одељењу ''Ђура Даничић'', у петак, 22. септембра, у 18.00 часова биће одржан састанак Читалачког клуба, на тему: О бајкама, боговима и библиотекама-разговор о Нил Гејмену (Зашто писмени људи читају фикцију?).
Модератор Читалачког клуба је мр Милош Јоцић, асистент на Одсеку за српску књижевност и језик Филозофског факултета у Новом Саду.

 

ПОПУСТ


Истога дана, Библиотека у централном објекту и мрежи огранака у Граду и насељеним местима омогућава упис нових чланова који се први пут учлањују у Библиотеку (деци и одраслима) са попустом од 50%. Попуст важи један дан.

 

shadow line

 ПЕТАК, 22. септембар 2017. године
 Градска библиотека у Новом Саду (Дунавска 1)

 

    "Књиге, као и пријатељи, требају бити малобројни и добро одабрани. Попут пријатеља, требамо им се увек изнова враћати, а оне нас, попут верних пријатеља, никада неће изневерити, никада престати водити."   

shadow line

РЕЈ БРЕДБЕРИ

Joomla 3.0 Templates - by Joomlage.com