О ГРАДСКОЈ БИБЛИОТЕЦИ
Градска библиотека у Новом Саду је најстарија установа културе основана у Граду. Матична је библиотека за Јужнобачки округ и друга по величини јавна библиотека у Републици Србији. Располаже богатим фондом библиотечке грађе који чине преко 500.000 књига, око 100 наслова периодике и значајна количина некњижне грађе.
МРЕЖА ОГРАНАКА
Библиотека ради у мрежи 26 огранака у Граду и насељеним местима градског подручја. У централном објекту у Дунавској улици налазе се: највеће одељење за одрасле кориснике „Ђура Даничић“, издвојено Дечје одељење и Информационо-реферални центар са Читаоницом. У непосредној близини је Огранак „Аница Савић Ребац“, са библиотечком грађом на 12 светских језика.
КУТАК ЗА ДЕЦУ
Дечје одељење је најатрактивније и најживље одељење Библиотеке, са богатим фондом књига и часописа намењених деци и младима до 14 година. Специфично је по разноврсним програмским активностима, интерактивном раду са децом и успешној сарадњи са бројним институцијама културе и образовања.
ИЗДАВАЧКА ДЕЛАТНОСТ
Градска библиотека објављује дела која афирмишу културне вредности завичаја и културну историју Новог Сада. Најзначајније едиције су БЛАГО ЗАВИЧАЈА, БАШТИНИК, ЗАВИЧАЈ, ПРЕВОДИ и НОВОСАДСКИ МАНУСКРИПТ. Библиотека је издавач легата – необјављене грађе Стевана Пешића. Такође, објављује часопис за децу и младе БИБЛИОТЕЧКИ ПУТОКАЗ, информативно гласило МОЗАИК и, као саиздавач са Новосадским клубом, СВЕСКЕ ЗА ИСТОРИЈУ НОВОГ САДА.
ПРОГРАМСКЕ АКТИВНОСТИ
Градска библиотека се по квалитету и квантитету програмских садржаја издваја и препознаје у библиотечко-информативном систему Србије. Заступљени су традиционални програми – књижевни сусрети и промоције, али и бројне друге активности, манифестације, пројекти. Издвајамо: МЕМОРИЈАЛ „СТЕВАН ПЕШИЋ“, БИБЛИОТЕКА НА ШТРАНДУ, ЛЕТЊИ МАСКЕНБАЛ ЗА ДЕЦУ, ДИГИТАЛИЗАЦИЈА ЗАВИЧАЈНЕ ЗБИРКЕ, стручни скуп „ДАНИ БИБЛИОТЕКА И БИБЛИОТЕКАРА“, ЗАВИЧАЈНИ КУТАК СТЕПАНОВИЋЕВА, достава књига на кућну адресу …
НАШИ КОРИСНИЦИ
Преко 26.000 различитих корисника доприносе да Градска библиотека има запажено место у култури Новог Сада. У узајамној, доброј комуникацији, Библиотека настоји да одговори на потребе и захтеве својих читалаца и буде на услузи свим суграђанима.
пон уто сре чет пет суб нед
2
4
10
11
13
17
18
19
20
24
25
26
27
28
29
30
31

lab unilib rs 150x125

prvaci upis

ПОШТОВАНИ РОДИТЕЉИ БУДУЋИХ ПРВАКА!

Обавештавамо  Вас да Ваше дете од Градске библиотеке у Новом Саду,  као будући првак, добија на поклон чланарину у трајању од 12 месеци.
Позивамо Вас да са својим дететом посетите Дечје одељење или неки од наших огранака близу вашег места становања.


Нудимо Вам, пре свега, изузетан избор сликовница за најмлађе, књиге за прва самостална читања, енциклопедије, атласе, изборе прича, бајки, песама, али и одличан избор белетристике за децу свих узраста, као и одвојен део фонда за тинејџере.
Књиге су у слободном приступу, а деци су на располагању и два рачунара са интернет везама и избор штампе (Политикин забавник, Невен, Мали Невен, Заградка, Лили...).

Чланови наше библиотеке имају могућност да бесплатно присуствују књижевним сусретима са писцима,  предавањима, трибинама, посебним мулти-медијалним програмима уприличеним поводом Дана града и других значајних датума, погледају разне изложбе, учествују у раду литерарних и ликовних радионица прилагођених различитим узрастима, похађају едукативне курсеве, користе Читаоницу библиотеке и Информационо-реферални центар - за учење, лакше добијање поузданих информација и претраживање интернета, позајмљују књиге и сликовнице на дванаест светских језика које се налазе у огранку “Аница Савић Ребац”, близу централне зграде., али  и још много тога.

Кроз свет књига и читања водиће Вас својим препорукама стручно библиотечко особље.


ДОЂИТЕ, ОЧЕКУЈЕМО ВАС!

 

 

Дечје одељење Градске библиотеке у Новом Саду, Дунавска 1
021/661-00-81
Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
Руководилац: Катарина Новаковић

    "Књиге, као и пријатељи, требају бити малобројни и добро одабрани. Попут пријатеља, требамо им се увек изнова враћати, а оне нас, попут верних пријатеља, никада неће изневерити, никада престати водити."   

shadow line

РЕЈ БРЕДБЕРИ

Joomla 3.0 Templates - by Joomlage.com