АДРЕСА
Цара Душана 27

 

ТЕЛЕФОН
021/6364-838

 

РАДНО ВРЕМЕ
понедељак - петак 08.00-15.00 часова

 

РУКОВОДИЛАЦ
Блаженка Марковић


АДРЕСА
Гимназијска 2

 

ТЕЛЕФОН
021/6616-055

 

РАДНО ВРЕМЕ
понедељак - петак 08.00-15.00 часова

 shadow line

Фонд Завичајне збирке има карактер музејске збирке – сакупља и чува стару и ретку књигу и периодику у вези са Новим Садом. Свакодневно пружа информације свим заинтересованим грађанима, научним, јавним и култуним радницима, првенствено корисницима који се баве истраживачким радом. Библиотечки материјал се често користи и за потребе средстава јавног информисања.
ZZИако постоји од 1970, на прецизнијем дефинисању и концепцији Завичајне збирке почело се радити 1975. године, када је ангажован први библиотекар за овај фонд. Завичајна збирка 1991. године добија своје просторије у Улици Цара Душана број 27, где је библиотечки фонд смештен на 104 квадратна метра. Читаоница Завичајне збирке налази се на Тргу Републике број 2 на простору од 36 m2.
Са својих 23.440 монографских публикација и преко хиљаду наслова периодике Завичајна збирка представља врло значајан део књижног фонда Градске библиотеке у Новом Саду. Од 2013. године, део грађе из фонда Завичајне збирке сврстан је у колекције дигиталне библиотеке и доступан путем интернета.
Појам завичајности је основни критеријум да библиотечки материјал уђе у збирку. Завичај чини геофизичка, политичка и административна целина која обухвата општине Нови Сад и Сремски Карловци са местима: Нови Сад, Сремски Карловци, Сремска Каменица, Петроварадин, Лединци, Буковац, Ветеник, Футог, Бегеч, Руменка, Кисач, Степановићево, Каћ, Будисава, Ковиљ, Ченеј и Шангај. Овај оквир завичаја треба посматрати и у историјском развоју.
Основни критеријум за физичко уређење Збирке је према врсти материјала, те имамо: монографске публикације, серијске публикације и нетипичан библиотечки материјал, у оквиру којих постоје и посебне целине: збирка старе и ретке књиге, легати, поклони, монографске публикације које имају посебан знак или белешку: посвету, потпис власника или аутора, еx libris.
Књижни фонд Завичајне збирке је затвореног типа и може се користити уз чланску карту само у просторијама намењеним за рад. Сви чланови библиотеке, из било ког библиотечког огранка, могу да користе овај фонд. 

shadow line

pisite nam

 

    "Можда нема дана нашег детињства које смо тако испуњено живели од оних које смо провели са омиљеном књигом."   

shadow line

МАРСЕЛ ПРУСТ

Joomla 3.0 Templates - by Joomlage.com