пон уто сре чет пет суб нед
1
3
4
5
10
11
15
16
17
18
19
24
25

lab unilib rs 150x125

АДРЕСА
Цара Душана 27

 

ТЕЛЕФОН
021/6364-838

 

РАДНО ВРЕМЕ
понедељак - петак 07.30-15.00 часова

 

РУКОВОДИЛАЦ
Блаженка Марковић


АДРЕСА
Гимназијска 2

 

ТЕЛЕФОН
021/6616-055

 

РАДНО ВРЕМЕ
понедељак - петак 07.30-15.00 часова

 shadow line

Фонд Завичајне збирке има карактер музејске збирке – сакупља и чува стару и ретку књигу и периодику у вези са Новим Садом. Свакодневно пружа информације свим заинтересованим грађанима, научним, јавним и култуним радницима, првенствено корисницима који се баве истраживачким радом. Библиотечки материјал се често користи и за потребе средстава јавног информисања.
ZZИако постоји од 1970, на прецизнијем дефинисању и концепцији Завичајне збирке почело се радити 1975. године, када је ангажован први библиотекар за овај фонд. Завичајна збирка 1991. године добија своје просторије у Улици Цара Душана број 27, где је библиотечки фонд смештен на 104 квадратна метра. Читаоница Завичајне збирке налази се на Тргу Републике број 2 на простору од 36 m2.
Са својих 23.440 монографских публикација и преко хиљаду наслова периодике Завичајна збирка представља врло значајан део књижног фонда Градске библиотеке у Новом Саду. Од 2013. године, део грађе из фонда Завичајне збирке сврстан је у колекције дигиталне библиотеке и доступан путем интернета.
Појам завичајности је основни критеријум да библиотечки материјал уђе у збирку. Завичај чини геофизичка, политичка и административна целина која обухвата општине Нови Сад и Сремски Карловци са местима: Нови Сад, Сремски Карловци, Сремска Каменица, Петроварадин, Лединци, Буковац, Ветеник, Футог, Бегеч, Руменка, Кисач, Степановићево, Каћ, Будисава, Ковиљ, Ченеј и Шангај. Овај оквир завичаја треба посматрати и у историјском развоју.
Основни критеријум за физичко уређење Збирке је према врсти материјала, те имамо: монографске публикације, серијске публикације и нетипичан библиотечки материјал, у оквиру којих постоје и посебне целине: збирка старе и ретке књиге, легати, поклони, монографске публикације које имају посебан знак или белешку: посвету, потпис власника или аутора, еx libris.
Књижни фонд Завичајне збирке је затвореног типа и може се користити уз чланску карту само у просторијама намењеним за рад. Сви чланови библиотеке, из било ког библиотечког огранка, могу да користе овај фонд. 

shadow line

pisite nam

 

    "Књиге, као и пријатељи, требају бити малобројни и добро одабрани. Попут пријатеља, требамо им се увек изнова враћати, а оне нас, попут верних пријатеља, никада неће изневерити, никада престати водити."   

shadow line

РЕЈ БРЕДБЕРИ

Joomla 3.0 Templates - by Joomlage.com