О ГРАДСКОЈ БИБЛИОТЕЦИ
Градска библиотека у Новом Саду је најстарија установа културе основана у Граду. Матична је библиотека за Јужнобачки округ и друга по величини јавна библиотека у Републици Србији. Располаже богатим фондом библиотечке грађе који чине преко 500.000 књига, око 100 наслова периодике и значајна количина некњижне грађе.
МРЕЖА ОГРАНАКА
Библиотека ради у мрежи 26 огранака у Граду и насељеним местима градског подручја. У централном објекту у Дунавској улици налазе се: највеће одељење за одрасле кориснике „Ђура Даничић“, издвојено Дечје одељење и Информационо-реферални центар са Читаоницом. У непосредној близини је Огранак „Аница Савић Ребац“, са библиотечком грађом на 12 светских језика.
КУТАК ЗА ДЕЦУ
Дечје одељење је најатрактивније и најживље одељење Библиотеке, са богатим фондом књига и часописа намењених деци и младима до 14 година. Специфично је по разноврсним програмским активностима, интерактивном раду са децом и успешној сарадњи са бројним институцијама културе и образовања.
ИЗДАВАЧКА ДЕЛАТНОСТ
Градска библиотека објављује дела која афирмишу културне вредности завичаја и културну историју Новог Сада. Најзначајније едиције су БЛАГО ЗАВИЧАЈА, БАШТИНИК, ЗАВИЧАЈ, ПРЕВОДИ и НОВОСАДСКИ МАНУСКРИПТ. Библиотека је издавач легата – необјављене грађе Стевана Пешића. Такође, објављује часопис за децу и младе БИБЛИОТЕЧКИ ПУТОКАЗ, информативно гласило МОЗАИК и, као саиздавач са Новосадским клубом, СВЕСКЕ ЗА ИСТОРИЈУ НОВОГ САДА.
ПРОГРАМСКЕ АКТИВНОСТИ
Градска библиотека се по квалитету и квантитету програмских садржаја издваја и препознаје у библиотечко-информативном систему Србије. Заступљени су традиционални програми – књижевни сусрети и промоције, али и бројне друге активности, манифестације, пројекти. Издвајамо: МЕМОРИЈАЛ „СТЕВАН ПЕШИЋ“, БИБЛИОТЕКА НА ШТРАНДУ, ЛЕТЊИ МАСКЕНБАЛ ЗА ДЕЦУ, ДИГИТАЛИЗАЦИЈА ЗАВИЧАЈНЕ ЗБИРКЕ, стручни скуп „ДАНИ БИБЛИОТЕКА И БИБЛИОТЕКАРА“, ЗАВИЧАЈНИ КУТАК СТЕПАНОВИЋЕВА, достава књига на кућну адресу …
НАШИ КОРИСНИЦИ
Преко 26.000 различитих корисника доприносе да Градска библиотека има запажено место у култури Новог Сада. У узајамној, доброј комуникацији, Библиотека настоји да одговори на потребе и захтеве својих читалаца и буде на услузи свим суграђанима.
пон уто сре чет пет суб нед
2
4
10
11
13
17
18
19
20
24
25
26
27
28
29
30
31

lab unilib rs 150x125

НОЋ МУЗЕЈА
у Градској библиотеци у Новом Саду

shadow line

20052017

У суботу, 20. маја, Градска библиотека ће се придружити обележавању Ноћи музеја 2017. године.

У холу Библиотеке биће постављена изложба под називом „ИЗГУБЉЕНО-НАЂЕНО”, где ће бити изложени разни предмети пронађени у враћеним књигама.

На Дечјем одељењу биће приређена изложба сувенира у облику кибицфенстера, које израђује породица Несторовић.

На Одељењу „Ђура Даничић”, од 18 до 19.30 часова, одржаће се јавни час, са темом: „Дизајн текстила инспирисан пиротским ћилимом”. Ученици Средње техничке школе „Милева Марић Ајнштајн”, смер техничар дизајна одеће и техничар дизајна производа од коже, предвођени проф. Јованом Деспић, приредиће изложбу под називом „Ћилим”, на којој ће приказати своје радове, настале рециклажом џемпера.

Од 20 до 21 час, одржаће се музички део програма, у којем ће учествовати Сања Богдановић (хармоника) и Исидора Стојић (саксофон), ученице 3. и 4. године Средње музичке школе „Исидор Бајић”.

Колико спористи читају, пишу и воле књиге, показаће нам атлетичари, ученици Медицинске школе из Шапца, који су заузели прво место у Србији у штафетном полумаратону 2015, 2016. и 2017. године: Гојко Мушицки, Иван Ђукић, Матија Лазаревић, Иван Планко и Лука Арсеновић.

shadow line

СУБОТА,  20. мај 2017. године
Градска библиотека у Новом Саду (Дунавска 1, Нови Сад)

shadow line

 

 

    "Књиге, као и пријатељи, требају бити малобројни и добро одабрани. Попут пријатеља, требамо им се увек изнова враћати, а оне нас, попут верних пријатеља, никада неће изневерити, никада престати водити."   

shadow line

РЕЈ БРЕДБЕРИ

Joomla 3.0 Templates - by Joomlage.com