О ГРАДСКОЈ БИБЛИОТЕЦИ
Градска библиотека у Новом Саду је најстарија установа културе основана у Граду. Матична је библиотека за Јужнобачки округ и друга по величини јавна библиотека у Републици Србији. Располаже богатим фондом библиотечке грађе који чине преко 500.000 књига, око 100 наслова периодике и значајна количина некњижне грађе.
МРЕЖА ОГРАНАКА
Библиотека ради у мрежи 26 огранака у Граду и насељеним местима градског подручја. У централном објекту у Дунавској улици налазе се: највеће одељење за одрасле кориснике „Ђура Даничић“, издвојено Дечје одељење и Информационо-реферални центар са Читаоницом. У непосредној близини је Огранак „Аница Савић Ребац“, са библиотечком грађом на 12 светских језика.
КУТАК ЗА ДЕЦУ
Дечје одељење је најатрактивније и најживље одељење Библиотеке, са богатим фондом књига и часописа намењених деци и младима до 14 година. Специфично је по разноврсним програмским активностима, интерактивном раду са децом и успешној сарадњи са бројним институцијама културе и образовања.
ИЗДАВАЧКА ДЕЛАТНОСТ
Градска библиотека објављује дела која афирмишу културне вредности завичаја и културну историју Новог Сада. Најзначајније едиције су БЛАГО ЗАВИЧАЈА, БАШТИНИК, ЗАВИЧАЈ, ПРЕВОДИ и НОВОСАДСКИ МАНУСКРИПТ. Библиотека је издавач легата – необјављене грађе Стевана Пешића. Такође, објављује часопис за децу и младе БИБЛИОТЕЧКИ ПУТОКАЗ, информативно гласило МОЗАИК и, као саиздавач са Новосадским клубом, СВЕСКЕ ЗА ИСТОРИЈУ НОВОГ САДА.
ПРОГРАМСКЕ АКТИВНОСТИ
Градска библиотека се по квалитету и квантитету програмских садржаја издваја и препознаје у библиотечко-информативном систему Србије. Заступљени су традиционални програми – књижевни сусрети и промоције, али и бројне друге активности, манифестације, пројекти. Издвајамо: МЕМОРИЈАЛ „СТЕВАН ПЕШИЋ“, БИБЛИОТЕКА НА ШТРАНДУ, ЛЕТЊИ МАСКЕНБАЛ ЗА ДЕЦУ, ДИГИТАЛИЗАЦИЈА ЗАВИЧАЈНЕ ЗБИРКЕ, стручни скуп „ДАНИ БИБЛИОТЕКА И БИБЛИОТЕКАРА“, ЗАВИЧАЈНИ КУТАК СТЕПАНОВИЋЕВА, достава књига на кућну адресу …
НАШИ КОРИСНИЦИ
Преко 26.000 различитих корисника доприносе да Градска библиотека има запажено место у култури Новог Сада. У узајамној, доброј комуникацији, Библиотека настоји да одговори на потребе и захтеве својих читалаца и буде на услузи свим суграђанима.
пон уто сре чет пет суб нед

lab unilib rs 150x125

21. април - СВЕТСКИ ДАН КЊИГЕ И АУТОРСКИХ ПРАВА
- Гост-библиотекар, изложба, филм, попуст - 


shadow line

У петак, 21. априла, поводом Светског дан књиге и ауторских права, Библиотека омогућује ПОПУСТ ОД 50% при упису чланова (деце и одраслих). Попуст траје један дан.

21042017 WBD2017

 

На Одељењу „Ђура Даничић“, у централном холу Библиотеке (Ул. Дунавска 1) биће постављена ИЗЛОЖБА у част два великана светске књижевности Вилијема Шекспира (1564-1616) и Мигуела де Сервантеса (1517-1616).

Поводом Светског дана књиге, Градска библиотека у Новом Саду традиционално организује дружење са познатим личностима у циљу популарисања библиотечке делатности, књиге и читања. Од 13.00 до 14.00 часова ГОСТ-БИБЛИОТЕКАР биће Јована Балашевић (глумица СНП), која ће препоручивати књиге за читање.

Од 19.00 до 21.00 час у Читаоници Библиотеке биће емитован ФИЛМ Мигел и Вилијам, у сарадњи са Институтом Сервантес у Београду. На крају пројекције биће додељене пригодне награде.

 

 

shadow line

ПЕТАК,  21.април 2017. године, Градска библиотека у Новом Саду (Дунавска 1)

shadow line

 

 

    "Твоја нас речима књига учи много чему новом и истинитом, само кад би истинито било ново и кад би ново било истинито."   

shadow line

ХАЈНРИХ ВОС

Joomla 3.0 Templates - by Joomlage.com