decjeАДРЕСА
Дунавска 1

ТЕЛЕФОН
021/6610-081

РАДНО ВРЕМЕ
понедељак - петак 07.30-20.00 часова (летње); 07.30-19.30 часова (зимско)
суботом 08.00-14.00 часова

РУКОВОДИЛАЦ
Катарина Новаковић

 shadow line

Дечје одељење Градске библиотеке у Новом Саду у 2015. години обележава 60 година постојања и рада са децом и младима на промовисању културе, креативног изражавања, развоја и неговања читалачких навика, љубави према књизи и читању, лепој речи и библиотеци. Од марта 1955. године, када је отворено, па све до данашњих дана, Дечје одељење налази се на истом месту и у истом простору – у Дунавској број 1. Оно и даље, као пре шездесет година, представља једино издвојено одељење за децу и младе у граду који данас броји око 400.000 становника. Има фонд од 33.286 публикација и годишње учлани 2.882 корисника. И поред недостатка простора – јер се рад са корисницима, смештај фонда и реализација свих програма и активности одиграва на свега 68m2 – Дечје одељење је данас једно од најатрактивнијих одељења новосадске библиотеке, са богатим фондом намењеним деци до четрнаест година, али и свима који уживају или изучавају књижевност за децу и младе и интересантним, разноврсним програмима.
Одељење поседује два рачунара за рад библиотекара, а корисницима су на располагању два рачунара са интернет везама за претраживање и рад. Осим сликовница и бројних колекција, као значајну новину издвајамо фонд намењен тинејџерима. Поједине активности су током низа година прерасле у традиционалне манифестације по којима се препознаје новосадска библиотека: Маскенбал (од 2002), Књига у срцу (од 2003), али и друге активности попут креативних радионица, промоција, изложби, трибина, дружења са писцима, глумцима, уметницима и другим јавним личностима.

Посебна пажња посвећује се непрекидном очувању и развијању вишедеценијске сарадње и партнерских односа са бројним институцијама културе, посебно са Змајевим дечјим играма од њиховог оснивања 1958. до данас, али и са свим другим институцијама културе и образовања установама социјалне и здравствене заштите, бројним удружењима, организацијама... Посебно је драгоцена сарадња са свим локалним медијима. Реализацијом текућих пројеката и новим пројектима планирамо да још више будемо део образовног и културног живота града.
Одељење је добитник великог броја признања и награда, почевши од Првомајске (1993), до награде Змајевих дечјих игара (2015).

shadow line

pisite nam

 

ВИРТУЕЛНА ШЕТЊА КРОЗ ДЕЧЈЕ ОДЕЉЕЊЕ

 

    "Можда нема дана нашег детињства које смо тако испуњено живели од оних које смо провели са омиљеном књигом."   

shadow line

МАРСЕЛ ПРУСТ

Joomla 3.0 Templates - by Joomlage.com