пон уто сре чет пет суб нед
1
3
4
5
10
11
15
16
17
18
19
24
25

lab unilib rs 150x125

decjeАДРЕСА
Дунавска 1

ТЕЛЕФОН
021/6610-081

РАДНО ВРЕМЕ
понедељак - петак 07.30-20.00 часова
суботом 08.00-14.00 часова

РУКОВОДИЛАЦ
Катарина Новаковић

 shadow line

Дечје одељење Градске библиотеке у Новом Саду у 2015. години обележава 60 година постојања и рада са децом и младима на промовисању културе, креативног изражавања, развоја и неговања читалачких навика, љубави према књизи и читању, лепој речи и библиотеци. Од марта 1955. године, када је отворено, па све до данашњих дана, Дечје одељење налази се на истом месту и у истом простору – у Дунавској број 1. Оно и даље, као пре шездесет година, представља једино издвојено одељење за децу и младе у граду који данас броји око 400.000 становника. Има фонд од 33.286 публикација и годишње учлани 2.882 корисника. И поред недостатка простора – јер се рад са корисницима, смештај фонда и реализација свих програма и активности одиграва на свега 68m2 – Дечје одељење је данас једно од најатрактивнијих одељења новосадске библиотеке, са богатим фондом намењеним деци до четрнаест година, али и свима који уживају или изучавају књижевност за децу и младе и интересантним, разноврсним програмима.
Одељење поседује два рачунара за рад библиотекара, а корисницима су на располагању два рачунара са интернет везама за претраживање и рад. Осим сликовница и бројних колекција, као значајну новину издвајамо фонд намењен тинејџерима. Поједине активности су током низа година прерасле у традиционалне манифестације по којима се препознаје новосадска библиотека: Маскенбал (од 2002), Књига у срцу (од 2003), али и друге активности попут креативних радионица, промоција, изложби, трибина, дружења са писцима, глумцима, уметницима и другим јавним личностима.

Посебна пажња посвећује се непрекидном очувању и развијању вишедеценијске сарадње и партнерских односа са бројним институцијама културе, посебно са Змајевим дечјим играма од њиховог оснивања 1958. до данас, али и са свим другим институцијама културе и образовања установама социјалне и здравствене заштите, бројним удружењима, организацијама... Посебно је драгоцена сарадња са свим локалним медијима. Реализацијом текућих пројеката и новим пројектима планирамо да још више будемо део образовног и културног живота града.
Одељење је добитник великог броја признања и награда, почевши од Првомајске (1993), до награде Змајевих дечјих игара (2015).

shadow line

pisite nam

 

ВИРТУЕЛНА ШЕТЊА КРОЗ ДЕЧЈЕ ОДЕЉЕЊЕ

 

    "Књиге, као и пријатељи, требају бити малобројни и добро одабрани. Попут пријатеља, требамо им се увек изнова враћати, а оне нас, попут верних пријатеља, никада неће изневерити, никада престати водити."   

shadow line

РЕЈ БРЕДБЕРИ

Joomla 3.0 Templates - by Joomlage.com