О ГРАДСКОЈ БИБЛИОТЕЦИ
Градска библиотека у Новом Саду је најстарија установа културе основана у Граду. Матична је библиотека за Јужнобачки округ и друга по величини јавна библиотека у Републици Србији. Располаже богатим фондом библиотечке грађе који чине преко 500.000 књига, око 100 наслова периодике и значајна количина некњижне грађе.
МРЕЖА ОГРАНАКА
Библиотека ради у мрежи 26 огранака у Граду и насељеним местима градског подручја. У централном објекту у Дунавској улици налазе се: највеће одељење за одрасле кориснике „Ђура Даничић“, издвојено Дечје одељење и Информационо-реферални центар са Читаоницом. У непосредној близини је Огранак „Аница Савић Ребац“, са библиотечком грађом на 12 светских језика.
КУТАК ЗА ДЕЦУ
Дечје одељење је најатрактивније и најживље одељење Библиотеке, са богатим фондом књига и часописа намењених деци и младима до 14 година. Специфично је по разноврсним програмским активностима, интерактивном раду са децом и успешној сарадњи са бројним институцијама културе и образовања.
ИЗДАВАЧКА ДЕЛАТНОСТ
Градска библиотека објављује дела која афирмишу културне вредности завичаја и културну историју Новог Сада. Најзначајније едиције су БЛАГО ЗАВИЧАЈА, БАШТИНИК, ЗАВИЧАЈ, ПРЕВОДИ и НОВОСАДСКИ МАНУСКРИПТ. Библиотека је издавач легата – необјављене грађе Стевана Пешића. Такође, објављује часопис за децу и младе БИБЛИОТЕЧКИ ПУТОКАЗ, информативно гласило МОЗАИК и, као саиздавач са Новосадским клубом, СВЕСКЕ ЗА ИСТОРИЈУ НОВОГ САДА.
ПРОГРАМСКЕ АКТИВНОСТИ
Градска библиотека се по квалитету и квантитету програмских садржаја издваја и препознаје у библиотечко-информативном систему Србије. Заступљени су традиционални програми – књижевни сусрети и промоције, али и бројне друге активности, манифестације, пројекти. Издвајамо: МЕМОРИЈАЛ „СТЕВАН ПЕШИЋ“, БИБЛИОТЕКА НА ШТРАНДУ, ЛЕТЊИ МАСКЕНБАЛ ЗА ДЕЦУ, ДИГИТАЛИЗАЦИЈА ЗАВИЧАЈНЕ ЗБИРКЕ, стручни скуп „ДАНИ БИБЛИОТЕКА И БИБЛИОТЕКАРА“, ЗАВИЧАЈНИ КУТАК СТЕПАНОВИЋЕВА, достава књига на кућну адресу …
НАШИ КОРИСНИЦИ
Преко 26.000 различитих корисника доприносе да Градска библиотека има запажено место у култури Новог Сада. У узајамној, доброј комуникацији, Библиотека настоји да одговори на потребе и захтеве својих читалаца и буде на услузи свим суграђанима.
пон уто сре чет пет суб нед

lab unilib rs 150x125

ПРОМОЦИЈА И ПАНЕЛ-ПРЕДАВАЊЕ НА ДЕЧЈЕМ ОДЕЉЕЊУ
shadow line 30032017 knjiga

У четвртак, 30. марта, од 18 часова, на Дечјем одељењу Градске библиотеке у Новом Саду (Дунавска 1), одржаће се промоција књиге за децу „Путујте са Пијем” ауторке Драгане Вукајловић Крстовић, а као пратећи део програма предвиђено је да се одржи панел-предавање на тему „Путовање кроз рани развој”.

30032017 krstovicПрисутнима ће добродошлицу пожелети ауторка и руководилац Дечјег одељења Градске библиотеке Катарина Новаковић. Модераторка панел-предавања биће ауторка Драгана Вукајловић Крстовић, дугогодишња ИТ предузетница, НЛП мастер и инструктор „Развоја покрета”. Поред промоције књиге, ауторка је овом панел дискусијом желела да укаже на важне теме које интересују родитеље и покрене дискусију о значају читања са децом, као и о значају емоционалног и физичког развоја и њихове правилне исхране – тема које су у фокусу приче главног јунака књиге, Пија.

„Водим се начелом да је квалитет нашег живота одређен квалитетом наше комуникације. Жеља ми је да деца од најмлађих дана уче о препознавању емоција, и сопствених и туђих, о квалитетној комуникацији, правилној исхрани и важности физичке активности. Деца јесу визуелни типови, али чују много више него што мислимо. И зато – читајмо им”, изјавила је Драгана Вукајловић Крстовић.

shadow line

ЧЕТВРТАК, 30. март 2017. године, 18 часова
Дечје одељење Градске библиотеке у Новом Саду (Дунавска 1)shadow line

    "Твоја нас речима књига учи много чему новом и истинитом, само кад би истинито било ново и кад би ново било истинито."   

shadow line

ХАЈНРИХ ВОС

Joomla 3.0 Templates - by Joomlage.com