пон уто сре чет пет суб нед
1
3
4
5
10
11
15
16
17
18
19
24
25

lab unilib rs 150x125

danicicАДРЕСА
Дунавска 1

ТЕЛЕФОН
021/451-233

РАДНО ВРЕМЕ
понедељак - петак 07.30 - 20.00 часова 
суботом 08.00 - 14.00 часова

РУКОВОДИЛАЦ
Биљана Кичема

 

 

 shadow line

Одељење за одрасле кориснике „Ђура Даничић” основано је као Библиотека Другог рејона 1948. године, у згради Српске читаонице (Дунавска 1). Назив ове библиотеке, „Ђура Даничић”, помиње се у изворима из 1954. године. Врло брзо она постаје једна од најистакнутијих библиотека у граду.
Данас Позајмно одељење за одрасле кориснике „Ђура Даничић” поседује фонд од преко 64.000 књижних јединица и опслужује 8400 корисника. И даље се налази у централном објекту Библиотеке, у Дунавској улици број 1, на 120 m2. Има четири читаоничка места. Свакодневни рад усмерен је на задовољавање различитих културних, образовних и информативних потреба корисника. У фонду су највише заступљена дела из области књижевности, али је значајан и број публикација научно-популарног карактера. Корисници могу позајмити три књиге на три недеље. Могу резервисати одређени наслов ако тренутно није у Библиотеци. Информације о свим фондовима Библиотеке пружају се на основу претраживања електронског централног каталога, а претраживање многих других база података и интернета знатно проширује обим и квалитет услуга. Корисници могу самостално и уз помоћ библиотекара да претражују базу података.
Информативни билтен, који приређују библиотекари Одељења, пружа увид у садржај нових књига, али нуди и друге актуелности из света културе. Одељење својим корисницима периодично нуди листу препоручених књига за читање, припрема тематске изложбе и листе најчитанијих књига, даје информације о актуелностима из света књиге, а најинтересантнија активност је Гост библиотекар, која омогућава непосредну комуникацију између читалаца и реномираних личности из света уметности, књижевности и културе.
Највернијим читаоцима се додељују годишња признања на свечаности Читалачка значка, којој присуствују популарни писци. Избор Најчитаније књиге на Одељењу, на основу гласова читалаца и библиотечких радника, са завршном свечаношћу, има континуитет током целе године. На Одељењу се традиционално обележавају Ноћ музеја, Ноћ позоришта, Ноћ књиге и значајни датуми, као што су Дан матерњег језика, Међународни дан књиге и ауторских права, итд.

shadow line

 pisite nam

    "Књиге, као и пријатељи, требају бити малобројни и добро одабрани. Попут пријатеља, требамо им се увек изнова враћати, а оне нас, попут верних пријатеља, никада неће изневерити, никада престати водити."   

shadow line

РЕЈ БРЕДБЕРИ

Joomla 3.0 Templates - by Joomlage.com