danicicАДРЕСА
Дунавска 1

ТЕЛЕФОН
021/451-233

РАДНО ВРЕМЕ
понедељак - петак 07.30 - 20.00 часова (летње); 07.30 - 19.30 часова (зимско)
суботом 08.00 - 14.00 часова

РУКОВОДИЛАЦ
Биљана Кичема

 

 

 shadow line

Одељење за одрасле кориснике „Ђура Даничић” основано је као Библиотека Другог рејона 1948. године, у згради Српске читаонице (Дунавска 1). Назив ове библиотеке, „Ђура Даничић”, помиње се у изворима из 1954. године. Врло брзо она постаје једна од најистакнутијих библиотека у граду.
Данас Позајмно одељење за одрасле кориснике „Ђура Даничић” поседује фонд од преко 64.000 књижних јединица и опслужује 8400 корисника. И даље се налази у централном објекту Библиотеке, у Дунавској улици број 1, на 120 m2. Има четири читаоничка места. Свакодневни рад усмерен је на задовољавање различитих културних, образовних и информативних потреба корисника. У фонду су највише заступљена дела из области књижевности, али је значајан и број публикација научно-популарног карактера. Корисници могу позајмити три књиге на три недеље. Могу резервисати одређени наслов ако тренутно није у Библиотеци. Информације о свим фондовима Библиотеке пружају се на основу претраживања електронског централног каталога, а претраживање многих других база података и интернета знатно проширује обим и квалитет услуга. Корисници могу самостално и уз помоћ библиотекара да претражују базу података.
Информативни билтен, који приређују библиотекари Одељења, пружа увид у садржај нових књига, али нуди и друге актуелности из света културе. Одељење својим корисницима периодично нуди листу препоручених књига за читање, припрема тематске изложбе и листе најчитанијих књига, даје информације о актуелностима из света књиге, а најинтересантнија активност је Гост библиотекар, која омогућава непосредну комуникацију између читалаца и реномираних личности из света уметности, књижевности и културе.
Највернијим читаоцима се додељују годишња признања на свечаности Читалачка значка, којој присуствују популарни писци. Избор Најчитаније књиге на Одељењу, на основу гласова читалаца и библиотечких радника, са завршном свечаношћу, има континуитет током целе године. На Одељењу се традиционално обележавају Ноћ музеја, Ноћ позоришта, Ноћ књиге и значајни датуми, као што су Дан матерњег језика, Међународни дан књиге и ауторских права, итд.

shadow line

 pisite nam

    "Можда нема дана нашег детињства које смо тако испуњено живели од оних које смо провели са омиљеном књигом."   

shadow line

МАРСЕЛ ПРУСТ

Joomla 3.0 Templates - by Joomlage.com