ЗМАЈЕВЕ ДЕЧЈЕ ИГРЕ

colored line fade

Дечје одељење Градске библиотеке сарађује са Змајевим дечјим играма од њиховог оснивања, дакле дуже од пола века. Змајеве дечје игре су један од највећих фестивала за децу у Новом Саду, као и у Србији. Назван је по Јовану Јовановићу Змају, једном од најпознатијих српских песника и писаца дечје књижевности, који је 1861. године, као афирмисан и признат песник, био именован за секретара Српске читаонице у Новом Саду.

ZDI1Фестивал се одржава сваке године у јуну и децембру у Новом Саду. Први фестивал је одржан у јуну 1958. године под именом „Фестивал дечје поезије, драме и луткарског позоришта“. Његов организатор је Матица српска у Новом Саду, а 1969. године, назив је промењен у „Змајеве дечје игре“. Основна идеја фестивала је да окупи писце, илустраторе, критичаре, издаваче, уреднике и читаоце књижевности за децу из Србије и шире. Змајеве дечје игре имају свој магазин „Детињство“, а поштоваоци и аутори дечје литературе окупљају се у Змај Јовиној улици 26.

 

Дечје одељење Градске библиотеке ангажовано је на заједничким пројектима везаним за литературу за децу и младе од 2000. године, а од 24. марта 2011. године Катарина Новаковић је члан Скупштине асоцијације Змајевих дечјих игара. Велик део програма Игара реализује се управо у простору Дечјег одељења, као и дворишту Библиотеке, а од 2012. године и у другим огранцима Градске библиотеке у насељеним местима.

colored line fade

 

 ZDI257. ЗМАЈЕВЕ ДЕЧЈЕ ИГРЕ

У петак. 8. jуна 2014., у дворишту Градске библиотеке, пред многобројном публиком представљена је ИК „Пчелица“ из Чачка која дуже од деценије изузетно успешно прати новине на подручју књижевности за децу и објављује одличне публикације. Од стваралаца чија су дела објављена под окриљем ове издавачке куће, деци и присутниим медијима (екипама РТВ и РТС-а,) обратили су се директор Змајевих дечјих игара, Поп Д. Ђурђев, књижевнци Раша Попов, Гордана Тимотијевић и Миомир Милинковић.

 ПОВРАТАК НА ПОЧЕТНУ СТРАНИЦУ
arrow orange leftГРАДСКЕ БИБЛИОТЕКЕ У НОВОМ САДУ