lab unilib rs 150x125

ПРОГРАМИ
colored line fade

Током целе године Дечје одељење активно учествује у различитим културним програмима намењеним деци и младима. Оне су прилика за представљање Дечјег одељења, библиотеке која је једна од најзначајних институција културе у нашем граду, промоцију читања и књига, као и за успостављање, развијање и неговање дугогодишње сарадње са другим установама културе и образовања, удружењима грађана и невладиним организацијама.

colored line fade

 
НОВОСАДСКЕ ДЕЧЈЕ ЗИМЗАРИЈЕ И НОВОСАДСКО ДЕЧЈЕ ЛЕТО

dkcnslogoДечје одељење Градске библиотеке у Новом Саду је успоставило сарадњу с фондацијом ДЕЦИ НА ДАР - Дечјим културним центром од његовог оснивања, 2010. године. Од тада учествујемо у реализацији програма Новосадског дечјег лета, Новосадских зимзарија и од 2015. године на манифестацији Ускршње чаролије.

На тај начин дајемо значајан допринос раду Фондације, чије су активности усмерене на континуално и стручно ванинституционално бављење децом и заједничкој мисији - подршке и подстицаја развоју креативности, самосталности и откривању личних афинитета и талената код деце и младих.


zimzarije1

Отварање ЗИМЗАРИЈА у тржном центру БИГ, 2013. године

 

colored line fade

РАСПУСТИЛИШТЕ

 Распустилиште је манифестација мултикултуралног карактера.која има дугу традицију. Године 1982. на Радничком универзитету “Радивој Ћирпанов” (касније Новосадски отворени универзитет), проф. књижевности Љиљана Гантар, проф. књижевности Вера Бијелић и књижевник Павле Јанковић Шоле осмислили су програм за децу, као потребу да се организује слободно време током распуста. Невена Радаковић, редитељ позоришта “Весела корњача” именована је за редитеља Програма, Позориште је позвано да буде судомаћин, а књижевник Слободан Станишић му је дао име и тиме постао кум манифестације. Манифестација културе и образовања деце 2006. године прераста у Друштво Распустилиште које поред Манифестације, током целе године организује креативне, уметничке (ликовне, филмске, драмске…), едукативне, спортске радионице за децу узраста од 4 до 18 година, семинаре, трибине, сусрете са књижевницима, научницима, уметницима, изложбе….

raspustilisteПоред тога, реализује и многобројне пројекте из области културе, уметности, спорта, здравства, образовања… намењених првенствено деци и младима, са циљем да деца и млади своје слободно време, кроз дружење са вршњацима и професионалцима из различитих области, искористе за стицање нових знања и вештина из области културе у најширем смислу, учешћем у неформалним и ванинституционалним програмима који се реализују у адекватном простору и пружају им могућност да свој креативни потенцијал развију на прави начин. Сарадња и учешће у програмима Дечјег одељења Градске библиотеке у Новом Саду у програмима распустилишта траје деценијама. 

colored line fade

МУЗЕЈИ СРБИЈЕ

pavle beljanski2 majce zmajceГрадска библиотека у Новом Саду прикључила се 2015. године, по први пут, манифестацији „Музеји Србије, десет дана од 10 до 10” којом музејска заједница слави Међународни дан и Европску ноћ музеја. Успешна сарадња Дечјег одељења Градске библиотеке у Новом Саду са Спомен-збирком Павла Бељанског, настављена је и 2016. и 2017. године програмом „Читаоница у врту” који обухвата креативну литерарно-ликовну радионицу под називом „У потрази за скривеним благом” у току које деца „откривају” благо скривено у музеју – вредна уметничка дела из сталне поставке Спомен-збирке (слике и скулптуре истакнутих аутора Стијовића, Шумановића, Табаковића, Аралице...) и Читалачки клуб „Чаробно путовање кроз свет књига”.

colored line fade
ЗМАЈЕВЕ ДЕЧЈЕ ИГРЕ

 

Дечје одељење Градске библиотеке сарађује са Змајевим дечјим играма од њиховог оснивања, дакле дуже од пола века. Змајеве дечје игре су један од највећих фестивала за децу у Новом Саду, као и у Србији. Назван је по Јовану Јовановићу Змају, једном од најпознатијих српских песника и писаца дечје књижевности, који је 1861. године, као афирмисан и признат песник, био именован за секретара Српске читаонице у Новом Саду.

ZDI1Фестивал се одржава сваке године у јуну и децембру у Новом Саду. Први фестивал је одржан у јуну 1958. године под именом „Фестивал дечје поезије, драме и луткарског позоришта“. Његов организатор је Матица српска у Новом Саду, а 1969. године, назив је промењен у „Змајеве дечје игре“. Основна идеја фестивала је да окупи писце, илустраторе, критичаре, издаваче, уреднике и читаоце књижевности за децу из Србије и шире. Змајеве дечје игре имају свој магазин „Детињство“, а поштоваоци и аутори дечје литературе окупљају се у Змај Јовиној улици 26.

Дечје одељење Градске библиотеке ангажовано је на заједничким пројектима везаним за литературу за децу и младе од 2000. године, а од 24. марта 2011. године Катарина Новаковић је члан Скупштине асоцијације Змајевих дечјих игара. Велик део програма Игара реализује се управо у простору Дечјег одељења, као и дворишту Библиотеке, а од 2012. године и у другим огранцима Градске библиотеке у насељеним местима.

colored line fade

ДАНИ НИКОЛЕ ТЕСЛЕ

Успешна сарадња Удружења војвођанских учитеља и Градске библиотеке у Новом Саду настављена је и 2016. године организацијом манифестације „Дани Николе Тесле“. У склопу обележавања великог јубилеја, 160 година од рођења Николе Тесле, на Дечјем одељењу су одржане два програма: 4. јула едукативна радионица „Детињство Николе Тесле“ и 7. јула ликовна радионица „Ја бих измислио“. 
dnt1
Ауторка и координаторка програма је Вера Стојшић-Гашпаровски, председница Удружења војвођанских учитеља. Манифестацију су подржали Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије, Покрајинског завода за заштиту природе Управа за културу Града Новог Сада.

colored line fade

ДЕЧЈА НЕДЕЉА

 

decja nedeljaТрадиција обележавања Дечје недеље у свету и код нас мери се деценијама. Дечја недеља је први пут обележена 1934. године на предлог организације Пријатељи деце Србије, а 1987. године дефинисана је Законом о друштвеној бризи о деци. Манифестација Дечја недеља се сваке године одржава у месецу октобру, са циљем скретања пажње јавности на децу и младе, на дете као носиоца права, на потребе деце у породици, друштву и локалној заједници, на њихово право да одрастају у што бољим условима, на једнаке шансе за развој и остварење потенцијала. Поводом обележавања Дечје недеље, на Дечјем одељењу се, већ традиционално, организују различити програми. Почетком октобра 2016. године успостављена је одлична сарадња са Дечјим савезом Друштва учитеља Новог Сада, који су се библиотеци обратили са жељом да се ученицима приближе књиге и подстакну на читање. Тако се сваке године за почетак октобра договарају термини доласка ученика из новосадских основних школа Дечјем одељењу и другим огранцима Библиотеке. У оквиру Дечје недеље, Градску библиотеку у Новом Саду посети велики број ученика из новосадских основних школа, са циљем да се упознају са библиотеком, књигама и подстакну на читање.

 

colored line fade

НОЋ ПОЗОРИШТА

Манифестација „Ноћ позоришта“ одржава се у више европских земаља, а Србија учествује од 2011. године, у оквиру међународне мреже "European theatre night" (основане 2008. године), уз подршку локалних самоуправа и установа културе. У „Ноћи позоришта“ – позоришта, културни центри, музеји, библиотеке у својим просторима приређују представе, перфомансе, музичке догађаје, изложбе, радионице и слично. Покренут је и портал културе www.noc-pozorista.rs са циљем да унапреди сарадњу и повеже појединце и институције у овој области.noc pozorista

Програм у Градској библиотеци почиње већ у 18 часова и има увек два сегмента – један намењен деци и други одраслима, уз пратеће програме као што су изложбе (нпр. изложба радова ученика Средње школе „Милева Марић Ајнштајн“, изложба историја српске новосадске читаонице, рецитали. перформанси, предавања и друго... ).

colored line fade

ЗНАЧАЈНИ ДАТУМИ

 

ДАН ДЕЧЈЕ КЊИГЕshadow line

 

Међународни дан књиге у целом свету се обележава 2. априла од 1967. године у спомен на рођење писца Ханса Кристијана Андерсена. Дански књижевник, рођен 2. априла 1805. године, данас је познат као “краљ бајки“. Сва деца света знају за његове приче: “Ружно паче“, “Снежна краљица“, “Принцеза на зрну грашка“, Девојчица са шибицама“… Андерсенова дела су преведена на више од 80 језика и била су надахнуће за стварање многих позоришних и балетских представа, филмова, скулптура и слика. Више од 150 прича за децу чине га једним од највећих фигура светске књижевности. 
ddk1
Међународни одбор за дечију књигу (IBBY), обележава овај дан широм света да би се деца подстакла на читање. Међународни одбор за дечију књигу је међународна непрофитна организација институција и појединаца из целог света који спајају децу и књиге. Ова организација је основана у Цириху, 1953. године, а њена мисија је:
- промоција међународног разумевања кроз дечије књиге,
- пружање прилике свој деци света да имају приступ књигама високих литерарних и уметничких стандарда, 
- објављивање и дистрибуција квалитетних дечијих књига, нарочито у земљама у развоју, 
- подстицање истраживачког и научног рада у области дечије књижевности.
IBBY има више од 70 земаља чланица, а сваке друге године додељује награду “Ханс Кристијан Андерсен“ за посебан допринос промоцији дечије књиге на подручју писања и илустрације. Ова награда се често назива “Мали Нобел“.
Постоји и Српска секција IBBY-ја и њени циљеви су популарисање читања, подстицање стваралаштва за младе, проучавања и издавања књижевности за децу, обележавање значајних јубилеја и Међународног дана књиге за децу у Србији.

 

 

СВЕТСКИ ДАН БАЈКИ
shadow line

sdb1Фестивал бајки и приповедака „Бајкодани“ одржан је 12. и 13. новембра 2013. године у Новом Саду, поводом Светског дана бајки, који се обележава 12. новембра. Манифестација "Бајкодани" била је пројекат Удружења грађана "Породични водич" и замишљена као догађај који ће промовисати бајке и приповетке са циљем очувања културе приповедања. Малишани су у току фестивалских дана могли да уживају у читању бајки и приповедака, позоришним представама, али и едукативним радионицама на тему бајки.
Дечје одељење Градске библиотеке у Новом Саду посетила су деца из бројних вртића, а бајке им је читала библиотекарка и руководилац Дечјег одељења Катарина Новаковић.

 

 

shadow line

    "Књиге, као и пријатељи, требају бити малобројни и добро одабрани. Попут пријатеља, требамо им се увек изнова враћати, а оне нас, попут верних пријатеља, никада неће изневерити, никада престати водити."   

shadow line

РЕЈ БРЕДБЕРИ

Joomla 3.0 Templates - by Joomlage.com