САРАДЊА
shadow line

Дечје одељење Градске библиотеке у Новом Саду посебну пажњу у свом раду посвећује непрекидном развијању дугогогодишње, континуиране и веома успешне сарадње са представницима културе, образовања и других области друштвеног деловања. За рад и развој наше делатности од огромног заначаја је сарадња са предшколским установама и школама, бројним институцијама културе у нашем граду, али и у региону, као и установама социјалне и здравствене заштите, бројним удружењима, организацијама...


colored line fade

  ЦЕНТАР ЗА ЛИКОВНО ВАСПИТАЊЕ

centar za likovno vaspitanje
Сарадња са Центром за ликовно васпитање деце и омладине Војводине је богата великим бројем заједнички организованих програма, запажених изложби… Маштовитост, креативност, професионалност - само су неке од одлика које карактеришу мр Еву Феди, директорку Центра. У години обележавања јубилеја, 60 година од оснивања Дечјег одељења Градске библиотеке у Новом Саду 2015. године, као “круна” сарадње и њено озваничење, потписан је и споразум о сарадњи између Центра за ликовно васпитање деце и омладине Војводине и Градске библиотеке у Новом Саду, 03. марта 2015. године. Потписници споразума били су директорка Центра за ликовно васпитање деце и омладине Војводине мр Ева Феди и директор Градске библиотеке у Новом Саду, Драган Којић.

colored line fade

 ДОМ ВЕТЕРНИК

dom veternikСваки долазак корисника Дома Ветерник на Дечје одељење Градске библиотеке у Новом Саду права је радост за библиотекаре и све оне који имају прилику да им се придруже у креативним радионицама које се реализују једном месечно, али и приликом обележавања значајних датума, догађаја, празника... Радионице води професор разредне наставе и васпитач у Дому Ветерник Даница Јовановић и њена сарадница Ђурђевка Јосимов. Модератор сусрета је била Катарина Новаковић, библиотекарка и руководилац Дечјег одељења

 

colored line fade

 Културни центар ФУТОГ
kc futog


КЦ „Младост“ у Футогу и Градска библиотека у Новом Саду успешно сарађују деценијама, али као посебно успешну издвајамо сарадњу КЦ „Младост“ у Футогу и Дечјег одељења на реализацији Фестивала „Љубав (ни)је само реч“.
Од 2011. године, једном годишње, одржава се поетско дружење на коме се представљају песме награђене на Конкурсу за најлепшу дечју љубавну песму ЉУБАВ (ни)ЈЕ само РЕЧ и уручују награде и похвалнице најуспешнијим младим песницима. На Конкурсу сваке године учествује све већи број младих песника из Србије и региона узраста до 15 година. Чланови жирија су, од првог Фестивала, Душан Поп Ђурђев, директор Змајевих дечјих игара и књижевник, Александра Рајак, директор КЦ „Младост“ Футог и Катарина Новаковић, руководилац Дечјег одељења и библиотекарка.

 

colored line fade

НЕВЕН

neven

Лист за децу „Невен“, који је давне 1880. године основао Јован Јовановић Змај, спада међу најстарије и најбоље часописе за децу. Чланови редакције овог листа, на челу са уредницом Јеленом Допуђ и Дечје одељење Градске библиотеке у Новом Саду су верни и дугогодишњи сарадници, организатори бројних промоција листа „Невен“ читалачкој публици.

„Мала школа поезије и реторике“– дружење деце и сарадника листа Невен
Ликовна радионица на тему „Како замишљам Чика Јову Змаја“
colored line fade

НОВОСАДСКО ПОЗОРИШТЕ

novosadsko pozoriste1Новосадско позориште је установа културе са којом Дечје одељење Градске библиотеке има одличну сарадњу, базирану на међусобном поштовању и пријатељству. Заједнички развијамо и подстичемо културне навике код деце и младих и настојимо да их усмеримо ка читању, промишљању и креативном доживљају књижевних дела кроз изузетна уметничка извођења глумаца овог театра.novosadsko pozoriste2
Тако су ученици новосадских основних школа посетили Новосадско позориште и погледали представу „Опера ултима“ 2015. године у организацији Дечјег одељења Градске библиотеке у Новом Саду. Ученике су примили ПР позоришта Снежана Милетић, позоришни редитељ Роберт Ленард, а о позоришту и глуми са ученицима старијих разреда основних школа разговарали су глумица Емина Елор и глумац Понго Габор.

colored line fade

РАДИО НОВИ САД

radio nsДечје одељење Градске библиотеке у Новом Саду је 02. фебруара 2015. године, поводом прославе рођендана нашег града Новог Сада, организовало посету чланова библиотеке, ученика старијих разреда основних школа редакцији Радиo Новог Сада. Жеља нам је била да тинејџери, који су заинтересовани за новинарство и медије, упознају ову медијску кућу, посебно радио и његове специфичности.
Млади посетиоци су дошли припремљени у пратњи професорице Снежане Ускоковић из ОШ „Никола Тесла“, библиотекарке Велинке Стакић из ОШ „Петефи Шандор“ и библиотекарки из Градске библиотеке Драгане Божић и Катарине Новаковић. Водитељ посете је био господин Радослав Шегуљев, уредник Програма на српском језику Радио Новог Сада.

colored line fade

СПОМЕН ЗБИРКА ПАВЛЕ БЕЉАНСКИ

pavle beljanski1
Градска библиотека у Новом Саду прикључила се 2015. године, по први пут, манифестацији „Музеји Србије, десет дана од 10 до 10” којом музејска заједница слави Међународни дан и Европску ноћ музеја.

Успешна сарадња Дечјег одељења Градске библиотеке у Новом Саду са Спомен-збирком Павла Бељанског, настављена је и 2016. и 2017. године програмом „Читаоница у врту” који обухвата креативну литерарно-ликовну радионицу под називом „У потрази за скривеним благом” у току које деца „откривају” благо скривено у музеју – вредна уметничка дела из сталне поставке Спомен-збирке (слике и скулптуре истакнутих аутора Стијовића, Шумановића, Табаковића, Аралице...) и Читалачки клуб „Чаробно путовање кроз свет књига”.pavle beljanski2 majce zmajce

colored line fade

СРПСКО НАРОДНО ПОЗОРИШТЕ

Сарадња две најстарије и изузетно значајне установе културе за Нови Сад – Градске библиотеке у Новом Саду и Српског народног позоришта је традиционална и природна, нарочито ако нам је позната чињеница да је управо у простору данашње Читаонице Градске библиотеке у Новом Саду, 16. јула 1861. године, на иницијативу члана Читаонице и уредника Српског дневника, Јована Ђорђевића, основано Српско народно позориште, најстарији професионални театар код Срба.

snpКао пример ове успешне, вишевековне сарадње на успостављању културних навика код данашње деце и младих можемо издвојити  трибину која је одржана на Дечјем одељењу под називом „Иза кулиса Српског народног позоришта - у сусрет великом јубилеју“, поводом Дана Града 1. фебруара 2011. године.

Пар година касније, заједничком сарадњом Службе Промо центра Српског народног позоришта у Новом Саду, коју је представљала мр Ивана Илић Киш, и Дечјег одељења Градске библиотеке у Новом Саду, у програмској књижици објављен је ауторски текст Катарине Новаковић, руководиоца Дечјег одељења, о најпознатијим мишевима у књижевним, популарним и деци омиљеним делима (цртаним филмовима, стриповима...). На тај начин, деца – садашњи и будући корисници Библиотеке и садашња и будућа позоришна публика – добила су прилику да се у позоришном промотивном материјалу упознају са занимљивим ликовима из маште и уведу у свет позоришне уметности и лепе књижевности.

colored line fade

САРАДЊА СА ШКОЛАМА И ВРТИЋИМА

poseta skolamaТоком школске године, у договору са вртићима и/ли школама, на иницијативу библиотекара из Градске библиотеке или појединачну иницијативу неког од просветних радника или библиотекара из школских библиотека, Дечје одељење организује посебну активност – пријем предшколаца, првака, као и за све остале узрасте.skole u biblioteci
Посета деце у групама из вртића и новосадских основних школа је прилика да се деца упознају са одељењем које је намењено управо њима и неговању њихових културних и читалачких навика. Овај вид активности изузетно је заступљен, а цео пријем се прилагођава узрасту групе која долази у посету. Сусрет се најчешће реализује у библиотеци, али су честа и гостовања библиотекарки Дечјег одељења, као и представница других огранака библиотеке у школама.


Уз читање занимљивих текстова, песама, организовање наградних квизова и презентације, ови сусрети представљају занимљива, опуштена и радосна дружења деце и библиотекарки, која се дуго памте и са нестрпљењем ишчекују следећа...

  

shadow line

 ПОВРАТАК НА ПОЧЕТНУ СТРАНИЦУ
arrow orange leftГРАДСКЕ БИБЛИОТЕКЕ У НОВОМ САДУ