КАКО СМО ПОЧЕЛИ...colored line fade

(историјат Дечјег одељења Градске библиотеке у Новом Саду)

Новосадско библиотекарство је увек тежило омасовљавању читалаца и њиховом везивању за књигу, кроз мрежу градских и приградских огранака и различите форме педагошко-културног рада. Литература и активности за децу биле су врло разноврсне још педесетих година прошлог века. Као посебно значајан издвајамо clanak1текст објављен у рубрици „Новосадска хроника”, од четвртка, 24. марта 1955. године (Год. 14; бр. 3219), под насловом: „Најмлађи у библиотекама: у библиотеци ’Ђура Даничић’ отвара се Дечје одељење”, уз наднаслов: „Новост која ће обрадовати децу”.

Овај датум се сматра званичним датумом оснивања Дечјег одељења, као јединог издвојеног одељења за децу у нашем граду. Следе године развоја, унапређења сарадње са вртићима и школама, увођења нових облика рада... Јача сарадња са локалном заједницом, а 1965. године почиње сарадња са Змајевим дечјим играма, која траје до данашњих дана.
Седамдесетих година, на Дечјем одељењу Градске библиотеке постојао је ТВ пријемник, око којег су се окупљала и деца и одрасли. Обележавао се Месец књиге, одлазило се на Сајам књига у Београд. До 1985. године рад на Одељењу био је организован на традиционални начин.

decje 1995
Од те године, обновом кадра, почињу да се примењују нови облици рада са децом, појачава се сарадња са предшколским установама и школским библиотекама, што се одражава и на број чланова, број прочитаних књига и укупан број услужених корисника. Увођењем иновативних садржаја, Дечје одељење постаје привлачније за кориснике, јер им се нуде различите могућности: од читања, преко допунског образовања, до игара и креативног изражавања у разним креативним радионицама и другим програмима који неосетно уводе децу у свет књига.
Поред књига, сликовница и стручне литературе, Дечје одељење данас има два рачунара за кориснике, повезана на интернет. Поседује богат фонд од преко 30.000 публикација и има више од 3.000 активних корисника.
У 2015. години Дечје одељење је обележило 60 година постојања и рада са децом и младима на промовисању културе, креативног изражавања, успостављања, неговања и развоја читалачких навика, љубави према књизи и читању, лепој речи и библиотеци.

decje Од марта 1955. године, када је отворено, па све до данашњег дана, Одељење није проширило простор, те и даље представља једино издвојено одељење за децу и младе у Граду који је у међувремену вишеструко нарастао, и по броју становника и по броју и квалитету њихових потреба. И данас, као пре шест деценија, Дечје одељење налази се на истом месту, у Дунавској број 1. 

 

 

 

himna decjeg1

 

 

ХИМНА
Дечјег одељења Градске библиотеке у Новом Саду

colored line fade

 

У оквиру пројекта "Поведи друга у библиотеку", намењеног члановима Дечјег одељења, који је трајао током лета и јесени 2011. године, омогућено је да се одштампају први новинарски радови учесница Новинарске секције у часопису "Библиотечки/ка репортер/ка" и сними први ТВ спот за Дечје одељење Библиотеке, са слоганом "Памет у главу".
povedi druga u biblioteku
Спот је за промоцију читања и знања урадио Милош Јовановић, креативни директор "Хамер продукције" (Hammer production--online media agency & studio).
Пројекат "Поведи друга у библиотеку" одобрило је Министарство за културу, информисање и информационо друштво.

 

 

 

 ПОВРАТАК НА ПОЧЕТНУ СТРАНИЦУ
arrow orange leftГРАДСКЕ БИБЛИОТЕКЕ У НОВОМ САДУ