О ГРАДСКОЈ БИБЛИОТЕЦИ
Градска библиотека у Новом Саду је најстарија установа културе основана у Граду. Матична је библиотека за Јужнобачки округ и друга по величини јавна библиотека у Републици Србији. Располаже богатим фондом библиотечке грађе који чине преко 500.000 књига, око 100 наслова периодике и значајна количина некњижне грађе.
МРЕЖА ОГРАНАКА
Библиотека ради у мрежи 26 огранака у Граду и насељеним местима градског подручја. У централном објекту у Дунавској улици налазе се: највеће одељење за одрасле кориснике „Ђура Даничић“, издвојено Дечје одељење и Информационо-реферални центар са Читаоницом. У непосредној близини је Огранак „Аница Савић Ребац“, са библиотечком грађом на 12 светских језика.
КУТАК ЗА ДЕЦУ
Дечје одељење је најатрактивније и најживље одељење Библиотеке, са богатим фондом књига и часописа намењених деци и младима до 14 година. Специфично је по разноврсним програмским активностима, интерактивном раду са децом и успешној сарадњи са бројним институцијама културе и образовања.
ИЗДАВАЧКА ДЕЛАТНОСТ
Градска библиотека објављује дела која афирмишу културне вредности завичаја и културну историју Новог Сада. Најзначајније едиције су БЛАГО ЗАВИЧАЈА, БАШТИНИК, ЗАВИЧАЈ, ПРЕВОДИ и НОВОСАДСКИ МАНУСКРИПТ. Библиотека је издавач легата – необјављене грађе Стевана Пешића. Такође, објављује часопис за децу и младе БИБЛИОТЕЧКИ ПУТОКАЗ, информативно гласило МОЗАИК и, као саиздавач са Новосадским клубом, СВЕСКЕ ЗА ИСТОРИЈУ НОВОГ САДА.
ПРОГРАМСКЕ АКТИВНОСТИ
Градска библиотека се по квалитету и квантитету програмских садржаја издваја и препознаје у библиотечко-информативном систему Србије. Заступљени су традиционални програми – књижевни сусрети и промоције, али и бројне друге активности, манифестације, пројекти. Издвајамо: МЕМОРИЈАЛ „СТЕВАН ПЕШИЋ“, БИБЛИОТЕКА НА ШТРАНДУ, ЛЕТЊИ МАСКЕНБАЛ ЗА ДЕЦУ, ДИГИТАЛИЗАЦИЈА ЗАВИЧАЈНЕ ЗБИРКЕ, стручни скуп „ДАНИ БИБЛИОТЕКА И БИБЛИОТЕКАРА“, ЗАВИЧАЈНИ КУТАК СТЕПАНОВИЋЕВА, достава књига на кућну адресу …
НАШИ КОРИСНИЦИ
Преко 26.000 различитих корисника доприносе да Градска библиотека има запажено место у култури Новог Сада. У узајамној, доброј комуникацији, Библиотека настоји да одговори на потребе и захтеве својих читалаца и буде на услузи свим суграђанима.
пон уто сре чет пет суб нед
1
2
3
9
10
16
17
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

lab unilib rs 150x125

СТРУЧНИ ИСПИТ У БИБЛИОТЕЧКО-ИНФОРМАЦИОНОЈ ДЕЛАТНОСТИ

 

 Полагање стручног испита је законска обавеза за запослене у библиотечко -информационој делатности. Стручни испит се полаже након годину дана стручног оспособљавања у библиотеци за запослене са високим и вишим образовањем, односно девет месеци за запослене са средњим образовањем. Запосленом који у року од три године рада у библиотеци не положи стручни испит престаје радни однос у библиотеци даном истека тог рока.

Стручни испит се у Републици Србији полаже у Народној библиотеци Србије (Београд) и Библиотеци Матице српске (Нови Сад). Стручни испит се по правилу полаже у два редовна испитна рока, мајском и новембарском.

Према важећем Закону о библиотечко-информационој делатности, Министар надлежан за културу доноси Правилник о Програму стручних испита у библиотечко-информационој делатности, начину њиховог полагања и висини накнаде за рад чланова Комисије за полагање стручних испита.

 

shadow line

 ПОЛАГАЊЕ СТРУЧНОГ ИСПИТА У БИБЛИОТЕЦИ МАТИЦЕ СРПСКЕ
НОВЕМБАР 2017. ГОДИНЕ


Пријава за полагање стручног испита подноси се најкасније до 29. септембра 2017. године Комисији за полагање стручног испита Библиотеке Матице српске.

green circle 16 Инструктивни семинар ће се одржати од 9. до 13. октобра.

green circle 16 Консултативни семинар ће се одржати од 13. до 17. новембра.

green circle 16 Стручни испит почиње 27. новембра, полагањем предмета Каталогизација и предметна и стручна класификација.

green circle 16 Кандидати са вишом и високом стручном спремом имају обавезу израде писменог рада из једног од предмета који се полаже на стручном испиту. Рад се доставља најкасније до 20. новембра.

За детаљније информације и литературу можете се обратити Александру Јокановићу, руководиоцу Одељења за унапређење, развој и надзор библиотечке делатности Градске библиотеке у Новом Саду и Бојани Грујић (021/529-415).

shadow line

    "Ствари које желим да знам су у књигама. Мој најбољи пријатељ је онај ко ми донесе књигу коју још нисам прочитао."   

shadow line

МАРК ТВЕН

Joomla 3.0 Templates - by Joomlage.com