МАЈ 2017. године

 

ФИЛОЗОФИЈА

oshoРАЏНИШ, Ошо
Емоције : како да се ослободите беса, љубоморе и страха / Осхо ; [превод Ивана Томић].
- Београд : Leo commerc, 2016 (Нови Сад : Сајнос) . - 134 стр.

Ова књига је једноставан водич за боље разумевање емоција. Одабир је одломака из ауторових најпопуларнијих обраћања, везаних за страх, бес и љубомору, емоције које често не знамо како да изразимо или потиснемо. Аутор нам нуди трећу могућност - предлаже да се загледамо дубоко, схватимо одакле нам потичу емоције, развијемо способност да посматрамо и будемо отворени за лекције које емоције покушавају да нас науче.

 

 

 

 

 

 

sin
ШИН, Флоренс Сковел
Сада је право време : сабрана дела / Флоренс Сковел Шин ; [превод Нада Матасић, Ивана
Томић]. - Београд : Leo commerce, 2016 (Нови Сад : Сајнос) . – 297 стр.

Ауторка је поучавала генерације читалаца како да реше проблеме, постигну добро здравље и просперитет живећи богатији и испуњенији живот. Њени класици: Игра живота и како је играти, Ваша реч је ваш чаробни штапић, Тајна врата успеха, Моћ изговорене речи и Чаробни пут интуиције први пут су обједињени у овој јединственој књизи Сада је
право време, која кроз чудотворно духовно учење нуди обиље афирмација и примера успешних манифестација из стварног живота.

РЕЛИГИЈА

manasijevic
МАНАСИЈЕВИЋ, Зоран
Пост као начин живота / Зоран Манасијевић. - Нови Сад : “Прометеј”, 2017 (Нови Сад :
Мета) . - 117 стр.
Тема ове књиге је најелементарнији пост, онај који се односи на физичку храну. Најчешће се каже да је он најмање битан и да се пре свега треба позабавити постом, уздржавањем од лоших дела, лоших мисли, да се уздржавамо од телесних уживања и пожуда, да се миримо и праштамо својим дужницима, да се одвојимо од лоших навика, да се пре свега духовно хранимо. Не потцењујући почетни пост, пост у храни који је директно везан за сузбијање и елиминацију неколико греховних навика и страсти које нису безазлене: прождрљивост, стомакоугађање, често и алкохолизам.

 

РОМАН

enar
ЕНАР, Матијас
Бусола : роман / Матијас Енар ; превела с француског Тамара Валчић Булић. - Нови Сад :
Академска књига, 2016 (Бачки Петровац : ХL Принт) . - 397 стр.

У глувој ноћи, познати музиколог Франц Ритер у свом стану у Бечу, обузет тескобом и преплављен сећањима растрзаним између стварног живота и опсена, призива Истанбул, Алеп, Палмиру, Дамаск и Техеран – места која су оставила траг у његовом животу. Пред
читаоцем се кроз Францову несаницу, из странице у страницу разоткрива његова интелектуална и емотивна биографија, саткана од дугих боравака на Оријенту, једне од његових највећих љубави – музике као његовог сталног „уточишта од несавршености света и пропадања тела“, а затим и изнад свега од дугогодишњег дружења с прелепом и препаметном Саром посвећеницом оријенталним цивилизацијама. Женом за којом Франц чезне и нада јој се, а која му, стално измиче.

 

 

 

hejkalova

ХЕЈКАЛОВА, Маркета
Рујни зраци северног сунца / Маркета Хејкалова ; превео с чешког Владан Матић. – Београд : Clio, 2016 (Нови Сад : Артпринт) . - 253 стр.

Брачни пар Моника и Михал из удобне чешке провинције, у уверењу да је наступио “крај Историје”, одлазе у Сеул како би у далеком свету откривали његову разноликост. Убрзо схватају да једном бачени на пучину великог света више не могу да се врате у провинцијалну удобност.

 

 

 

 

  

davidovicДАВИДОВИЋ, Виктор
Зашто сам живео само један сат : роман / Виктор Давидовић. - Обреновац : Цепелин, 2017
(Ваљево : Топаловић). - 205 стр.


Стари психијатар у санаторијуму надомак града исписује последњу исповест свог живота, присећа се ране младости коју је провео на селу у близини Мостара, дедине необичне смрти и изненадног губитка сестре, описујући догађаје који су заувек оставили траг у његовом постојању, а његово постојање је под великим знаком питања. Читалац тако неприметно бива увучен у радњу трилера који га чека.

ПРИПОВЕТКЕ

savremena arapska prica

САВРЕМЕНА арапска прича
САВРЕМЕНА арапска прича / превео са арапског и приредио Јован Кузминац. - 2. изд. -
Београд : Clio, 2016 (Суботица : Ротографика) . - 354 стр.

Оријент приказан у својој лепоти, прекривен “свиленом марамом” мистике, своју пуноћу добија у књизи под насловом “Савременa арапска прича”, приређивача и преводиоца Кузминац Јована, познат као добар познавалац арапске књижевности по свом читалачком укусу направио је одабир писаца који су уврштени у ову књигу. Ова књига нуди више погледа, запажања, емоција и доживљаја једног нама, често недовољно познатог света.

МЕШОВИТА ДЕЛА

vukmanovic
ВУКМАНОВИЋ, Љуба
Заноси и заборави / Љуба Вукмановић. - [1. изд.]. – Нови Сад : Градска библиотека, 2016
(Петроварадин : Алфаграф) . - 316 стр.

Писац нашег краја Љуба Вукмановић под подкровитељством наше куће књига објединио је, допунио је и издао књигу „Заноси и заборави“ , која садржи две ниске записа „Вински трк“ и „Чувари Јефимијиног веза“. Својим списатељским заносом , врсног публицисте отргнуо је од заборава своје чланке који су били објављивани у Дневнику, другим часописима и књигама.

ЗОНЕ.ЛОКАЛИТЕТИ

veljkovic

ВЕЉКОВИЋ, Боривоје
Упознајте Свету Фрушку гору пешице : [осетите живот] / аутор Боривоје Вељковић ; графички дизајн Бојан Станковић. – Нови Сад : Самарија, 2013 (Нови Сад : Будућност) . - 94 стр.


23 стазе Фрушке горе до скора су за многе биле непознате и нејасне. Овај приручник нуди Вам могућност да шетњу по Фрушкој гори претворите у незаборавну авантуру следећи записане и детаљно описане стазе планинара Боривоја Вељковића.

 

 

 

 

 

diklic

ДИКЛИЋ, Александар
Београд вечити град :сентиментално путовање кроз историју / Александар Диклић.
- [3. ћирилично изд.]. – Београд : Радио-телевизија Србије : ТВ продукција Скордиск, 2015(Београд : Књига комерц) . – 559 стр.

Београд вечити град, једно сентиментално путовање кроз историју. Београд је универзални Град, Град његових сталних и привремених становника, Град његових грађана, Град оних који су га доживљавали као свој, Град оних који су заједно са њим страдали на овој историјској раскрсници. Аутор нам изврсно пружа дугу шетњу кроз бурне београдске векове, кроз позната историјска дешавања и сазнања доступна само посвећенима.


 


komnenovic

КОМНЕНОВИЋ, Илија
Нови Сад : бисер Дунава : илустровани водич кроз Нови Сад / [аутор Илија Комненовић; аутор фотографија Илија Рамић ; графички дизајн Бојан Станковић]. - Нови Сад : Самарија, 2015 . - 98 стр.


О нашем граду су писане многе књиге, врсни историчари су писали о његовој прошлости. Ово је књига за посетиоце овог војвођанског града који ће се уз помоћ фотографија и кратког текста упознати са улицама и објектима у ужем центру града, а које је могуће обићи у једној угодној шетњи.

 

БИОГРАФИЈА
proz

ПРОЗ, Франсин

Пеги Гугенхајм : саблазан савремене уметности / Франсин Проз ; превео с енглеског Константин Цицимелис. – Београд : Clio, 2016 (Нови Сад : Артпринт) . - 258 стр.

 

Јединствен приказ живота Пеги Гугенхајм који ће очарати, како заљубљенике у уметност двадесетог века, тако и све оне који су заинтересовани за америчку и европску културу и њихов међусобни однос. Живописан наратив приказује Пеги Гугенхајм кроз готово сваки аспект њеног необичног живота, од јединствених колекционарских навика и открића која су променила поглед на уметност до пријатељства са познатима, пропалих бракова и скандалозних афера. Франсин Проуз доноси нам пунокрвни портрет бескомпромисне жене која је успела да се наметне као фигура моћи у свету којим владају мушкарци. Франсин Проз такође истражује и начине на које је антисемитизам искривљавао имиџ Пеги Гугенхајм.

КУЛТУРНА ИСТОРИЈА

sremski karlovci

СРЕМСКИ Карловци
Сремски Карловци : кораком кроз историју : [водич кроз Сремске Карловце] / текст Зорица Милосављевић ; фотографија Душан Којичин, Илија Рамић. - Нови Сад : Самарија, 2014 (Нови Сад : Алфа-граф НС)

Туристичка публикација која нас води кроз овај мали војвођански град препун историје и традиције, од чувене чесме “Четири лава”, Богословије, Горње и Доње цркве, Патријаршијског двора, Магистрата, Карловачке гимназије до Стражилова и Карловачких
винограда.

НАЦИОНАЛНА ИСТОРИЈА

knezev

КНЕЖЕВ, Зоран
Нови Сад : приче из прошлости / Зоран Кнежев. - Нови Сад : З. Кнежев, 2016 (Нови Сад : Панонија прес) . - 484 стр.

“Рећи да си Новосађанин или да станујеш у Новом Саду је ствар престижа, али и велика обавеза и одговорност. Треба урадити нешто за њега, подарити му нешто. Макар љубав, то не кошта ништа, не учи се, то је негде урођено у нама и само треба пронаћи начин и исказати то. Нови Сад ће вам то вратити.”

    "Књиге, као и пријатељи, требају бити малобројни и добро одабрани. Попут пријатеља, требамо им се увек изнова враћати, а оне нас, попут верних пријатеља, никада неће изневерити, никада престати водити."   

shadow line

РЕЈ БРЕДБЕРИ

Joomla 3.0 Templates - by Joomlage.com