О ГРАДСКОЈ БИБЛИОТЕЦИ
Градска библиотека у Новом Саду је најстарија установа културе основана у Граду. Матична је библиотека за Јужнобачки округ и друга по величини јавна библиотека у Републици Србији. Располаже богатим фондом библиотечке грађе који чине преко 500.000 књига, око 100 наслова периодике и значајна количина некњижне грађе.
МРЕЖА ОГРАНАКА
Библиотека ради у мрежи 26 огранака у Граду и насељеним местима градског подручја. У централном објекту у Дунавској улици налазе се: највеће одељење за одрасле кориснике „Ђура Даничић“, издвојено Дечје одељење и Информационо-реферални центар са Читаоницом. У непосредној близини је Огранак „Аница Савић Ребац“, са библиотечком грађом на 12 светских језика.
КУТАК ЗА ДЕЦУ
Дечје одељење је најатрактивније и најживље одељење Библиотеке, са богатим фондом књига и часописа намењених деци и младима до 14 година. Специфично је по разноврсним програмским активностима, интерактивном раду са децом и успешној сарадњи са бројним институцијама културе и образовања.
ИЗДАВАЧКА ДЕЛАТНОСТ
Градска библиотека објављује дела која афирмишу културне вредности завичаја и културну историју Новог Сада. Најзначајније едиције су БЛАГО ЗАВИЧАЈА, БАШТИНИК, ЗАВИЧАЈ, ПРЕВОДИ и НОВОСАДСКИ МАНУСКРИПТ. Библиотека је издавач легата – необјављене грађе Стевана Пешића. Такође, објављује часопис за децу и младе БИБЛИОТЕЧКИ ПУТОКАЗ, информативно гласило МОЗАИК и, као саиздавач са Новосадским клубом, СВЕСКЕ ЗА ИСТОРИЈУ НОВОГ САДА.
ПРОГРАМСКЕ АКТИВНОСТИ
Градска библиотека се по квалитету и квантитету програмских садржаја издваја и препознаје у библиотечко-информативном систему Србије. Заступљени су традиционални програми – књижевни сусрети и промоције, али и бројне друге активности, манифестације, пројекти. Издвајамо: МЕМОРИЈАЛ „СТЕВАН ПЕШИЋ“, БИБЛИОТЕКА НА ШТРАНДУ, ЛЕТЊИ МАСКЕНБАЛ ЗА ДЕЦУ, ДИГИТАЛИЗАЦИЈА ЗАВИЧАЈНЕ ЗБИРКЕ, стручни скуп „ДАНИ БИБЛИОТЕКА И БИБЛИОТЕКАРА“, ЗАВИЧАЈНИ КУТАК СТЕПАНОВИЋЕВА, достава књига на кућну адресу …
НАШИ КОРИСНИЦИ
Преко 26.000 различитих корисника доприносе да Градска библиотека има запажено место у култури Новог Сада. У узајамној, доброј комуникацији, Библиотека настоји да одговори на потребе и захтеве својих читалаца и буде на услузи свим суграђанима.
пон уто сре чет пет суб нед
1
2
3
9
10
16
17
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

lab unilib rs 150x125

Библиотека на Штрандуshadow line

biblioteka na strandu2Од 2009, године, под слоганом „Библиотека је тамо где сте ви”, у сарадњи са ЈКП „Градско зеленило”, Библиотека током летњих месеци има одељење на новосадској плажи Штранд, где посетиоци популарног купалишта могу бесплатно да позајмљују књиге, читају периодику, учествују у креативним радионицама, и у вечерњим часовима присуствују културним манифестацијама. Ова активност Библиотеке је изузетно добро примљена међу суграђанима. Дневно Библиотеку на Штранду посети преко стотину Новосађана свих узраста. За децу се организују пригодне креативне радионице, а за одрасле суграђане књижевни програми у вечерњим часовима. Библиотека на Штранду је ради у јулу и августу месецу, сваког радног дана и викендом.

 

 

Традиционално, сваког лета, у периоду јул–август, реализује се пројекат БИБЛИОТЕКА НА ШТРАНДУ, под слоганом: „Библиотека је тамо где сте ви”. Пројекат се остварује у сарадњи са ЈКП „Градско зеленило”. Посетиоцима су на располагању одабрани наслови књига за одрасле и децу, дневна и недељна штампа и часописи. Позајмица књига је дневна, а врши се уз чланску карту Библиотеке или лични документ. Посетиоци Штранда могу да присуствују радионицама за децу и бројним културним програмима. Пројекат је започет 2009, а реализује се сваке наредне, као и 2013. године. Руководилац пројекта је мр Милица Кирћански.

shadow line

    "Ствари које желим да знам су у књигама. Мој најбољи пријатељ је онај ко ми донесе књигу коју још нисам прочитао."   

shadow line

МАРК ТВЕН

Joomla 3.0 Templates - by Joomlage.com