О ГРАДСКОЈ БИБЛИОТЕЦИ
Градска библиотека у Новом Саду је најстарија установа културе основана у Граду. Матична је библиотека за Јужнобачки округ и друга по величини јавна библиотека у Републици Србији. Располаже богатим фондом библиотечке грађе који чине преко 500.000 књига, око 100 наслова периодике и значајна количина некњижне грађе.
МРЕЖА ОГРАНАКА
Библиотека ради у мрежи 26 огранака у Граду и насељеним местима градског подручја. У централном објекту у Дунавској улици налазе се: највеће одељење за одрасле кориснике „Ђура Даничић“, издвојено Дечје одељење и Информационо-реферални центар са Читаоницом. У непосредној близини је Огранак „Аница Савић Ребац“, са библиотечком грађом на 12 светских језика.
КУТАК ЗА ДЕЦУ
Дечје одељење је најатрактивније и најживље одељење Библиотеке, са богатим фондом књига и часописа намењених деци и младима до 14 година. Специфично је по разноврсним програмским активностима, интерактивном раду са децом и успешној сарадњи са бројним институцијама културе и образовања.
ИЗДАВАЧКА ДЕЛАТНОСТ
Градска библиотека објављује дела која афирмишу културне вредности завичаја и културну историју Новог Сада. Најзначајније едиције су БЛАГО ЗАВИЧАЈА, БАШТИНИК, ЗАВИЧАЈ, ПРЕВОДИ и НОВОСАДСКИ МАНУСКРИПТ. Библиотека је издавач легата – необјављене грађе Стевана Пешића. Такође, објављује часопис за децу и младе БИБЛИОТЕЧКИ ПУТОКАЗ, информативно гласило МОЗАИК и, као саиздавач са Новосадским клубом, СВЕСКЕ ЗА ИСТОРИЈУ НОВОГ САДА.
ПРОГРАМСКЕ АКТИВНОСТИ
Градска библиотека се по квалитету и квантитету програмских садржаја издваја и препознаје у библиотечко-информативном систему Србије. Заступљени су традиционални програми – књижевни сусрети и промоције, али и бројне друге активности, манифестације, пројекти. Издвајамо: МЕМОРИЈАЛ „СТЕВАН ПЕШИЋ“, БИБЛИОТЕКА НА ШТРАНДУ, ЛЕТЊИ МАСКЕНБАЛ ЗА ДЕЦУ, ДИГИТАЛИЗАЦИЈА ЗАВИЧАЈНЕ ЗБИРКЕ, стручни скуп „ДАНИ БИБЛИОТЕКА И БИБЛИОТЕКАРА“, ЗАВИЧАЈНИ КУТАК СТЕПАНОВИЋЕВА, достава књига на кућну адресу …
НАШИ КОРИСНИЦИ
Преко 26.000 различитих корисника доприносе да Градска библиотека има запажено место у култури Новог Сада. У узајамној, доброј комуникацији, Библиотека настоји да одговори на потребе и захтеве својих читалаца и буде на услузи свим суграђанима.
пон уто сре чет пет суб нед
2
4
10
11
13
17
18
19
20
24
25
26
27
28
29
30
31

lab unilib rs 150x125

ОМЛАДИНСКИ ПРОЈЕКТИ
shadow line

green circle 16 2012. БУДИ ДРУГ, ПОКРЕНИ СА КЊИГОМ ЈЕДАН КРУГ је пројекат чије су активности намењене младима од 15 до 30 година, а обухватао је кампању по школама са циљем подизања еколошке свести и читалачких навика, сакупљање старе хартије и лименки, концерт и радионице у „Зеленој библиотеци” на Штранду, а реализован је у сарадњи са Покретом горана Новог Сада и уз подршку Градске управе за спорт и омладину. Руководилац пројекта била је библиотекарка Љиљана Маширевић.

green circle 16 Пројекат ШКОЛА ГИТАРЕ – Градска библиотека у Новом Саду и Удружење Музички и едукативни центар „Cаrpe Diem” су три године заредом (2011, 2012, 2013) остваривале успешну сарадњу у оквиру Локалног акционог плана политике за младе Новог Сада. Курсеви акустичне гитаре били су бесплатни, а били су намењени почетницима или особама са најосновнијим знањем свирања гитаре. Руководилац пројекта била је библиотекарка Љиљана Маширевић.

green circle 16 Пројекат ШКОЛА СТРИПА – од септембра до децембра 2012, у библиотечком огранку Данило Киш, на Лиману, одржаване су радионице школе стрипа, које је водио едукатор и еминентни стрип цртач Владимир Весовић. Пројекат је подржао Покрајински секретаријат за спорт и омладину АП Војводине, у оквиру реализације Акционог плана политике за младе. Пилот верзију овај пројекат је имао током претходне, 2011. године, када је у току два месеца Владимир Весовић држао радионице са младима у Читаоници Библиотеке.
Циљ Библиотеке био је да се стрип актуализује и приближи новим генерацијама. Ова активност је значајна за промовисање Библиотеке као културног центра. Младима је понуђен специфичан садржај у локалној библиотеци, окружењу које их додатно сензибилише за књигу, читање, развијање читалачких навика и квалитетно провођење слободног времена. Најбољим учесницима одато је признање организованом изложбом радова у Музеју савремене уметности у Новом Саду и штампања каталога најбољих радова. Координаторка пројекта била је Катарина Новаковић, руководилац Дечјег одељења Градске библиотеке у Новом Саду.

green circle 16 БИБЛИОТЕКА – МЕСТО ЗА МЕНЕ је пројекат чија су основна активност радионице са младима у циљу промовисања Библиотеке и читања. Радионице су укључиле тимски рад, анализу књижевног дела, креативно писање, снимање и монтажу филма, јавни наступ, организовање догађаја, глуму, режију и писање сценарија. Пројекат је реализован 2012, а подржало га је Министарство културе и информисања Републике Србије. Руководилац пројекта била је библиотекарка Драгана Божић.

shadow line

    "Књиге, као и пријатељи, требају бити малобројни и добро одабрани. Попут пријатеља, требамо им се увек изнова враћати, а оне нас, попут верних пријатеља, никада неће изневерити, никада престати водити."   

shadow line

РЕЈ БРЕДБЕРИ

Joomla 3.0 Templates - by Joomlage.com