О ГРАДСКОЈ БИБЛИОТЕЦИ
Градска библиотека у Новом Саду је најстарија установа културе основана у Граду. Матична је библиотека за Јужнобачки округ и друга по величини јавна библиотека у Републици Србији. Располаже богатим фондом библиотечке грађе који чине преко 500.000 књига, око 100 наслова периодике и значајна количина некњижне грађе.
МРЕЖА ОГРАНАКА
Библиотека ради у мрежи 26 огранака у Граду и насељеним местима градског подручја. У централном објекту у Дунавској улици налазе се: највеће одељење за одрасле кориснике „Ђура Даничић“, издвојено Дечје одељење и Информационо-реферални центар са Читаоницом. У непосредној близини је Огранак „Аница Савић Ребац“, са библиотечком грађом на 12 светских језика.
КУТАК ЗА ДЕЦУ
Дечје одељење је најатрактивније и најживље одељење Библиотеке, са богатим фондом књига и часописа намењених деци и младима до 14 година. Специфично је по разноврсним програмским активностима, интерактивном раду са децом и успешној сарадњи са бројним институцијама културе и образовања.
ИЗДАВАЧКА ДЕЛАТНОСТ
Градска библиотека објављује дела која афирмишу културне вредности завичаја и културну историју Новог Сада. Најзначајније едиције су БЛАГО ЗАВИЧАЈА, БАШТИНИК, ЗАВИЧАЈ, ПРЕВОДИ и НОВОСАДСКИ МАНУСКРИПТ. Библиотека је издавач легата – необјављене грађе Стевана Пешића. Такође, објављује часопис за децу и младе БИБЛИОТЕЧКИ ПУТОКАЗ, информативно гласило МОЗАИК и, као саиздавач са Новосадским клубом, СВЕСКЕ ЗА ИСТОРИЈУ НОВОГ САДА.
ПРОГРАМСКЕ АКТИВНОСТИ
Градска библиотека се по квалитету и квантитету програмских садржаја издваја и препознаје у библиотечко-информативном систему Србије. Заступљени су традиционални програми – књижевни сусрети и промоције, али и бројне друге активности, манифестације, пројекти. Издвајамо: МЕМОРИЈАЛ „СТЕВАН ПЕШИЋ“, БИБЛИОТЕКА НА ШТРАНДУ, ЛЕТЊИ МАСКЕНБАЛ ЗА ДЕЦУ, ДИГИТАЛИЗАЦИЈА ЗАВИЧАЈНЕ ЗБИРКЕ, стручни скуп „ДАНИ БИБЛИОТЕКА И БИБЛИОТЕКАРА“, ЗАВИЧАЈНИ КУТАК СТЕПАНОВИЋЕВА, достава књига на кућну адресу …
НАШИ КОРИСНИЦИ
Преко 26.000 различитих корисника доприносе да Градска библиотека има запажено место у култури Новог Сада. У узајамној, доброј комуникацији, Библиотека настоји да одговори на потребе и захтеве својих читалаца и буде на услузи свим суграђанима.
пон уто сре чет пет суб нед
1
8
11
13
14
15
17
20
21
22
24
25
26
27
28
29
30
31

ОМЛАДИНСКИ ПРОЈЕКТИ
shadow line

green circle 16 2012. БУДИ ДРУГ, ПОКРЕНИ СА КЊИГОМ ЈЕДАН КРУГ је пројекат чије су активности намењене младима од 15 до 30 година, а обухватао је кампању по школама са циљем подизања еколошке свести и читалачких навика, сакупљање старе хартије и лименки, концерт и радионице у „Зеленој библиотеци” на Штранду, а реализован је у сарадњи са Покретом горана Новог Сада и уз подршку Градске управе за спорт и омладину. Руководилац пројекта била је библиотекарка Љиљана Маширевић.

green circle 16 Пројекат ШКОЛА ГИТАРЕ – Градска библиотека у Новом Саду и Удружење Музички и едукативни центар „Cаrpe Diem” су три године заредом (2011, 2012, 2013) остваривале успешну сарадњу у оквиру Локалног акционог плана политике за младе Новог Сада. Курсеви акустичне гитаре били су бесплатни, а били су намењени почетницима или особама са најосновнијим знањем свирања гитаре. Руководилац пројекта била је библиотекарка Љиљана Маширевић.

green circle 16 Пројекат ШКОЛА СТРИПА – од септембра до децембра 2012, у библиотечком огранку Данило Киш, на Лиману, одржаване су радионице школе стрипа, које је водио едукатор и еминентни стрип цртач Владимир Весовић. Пројекат је подржао Покрајински секретаријат за спорт и омладину АП Војводине, у оквиру реализације Акционог плана политике за младе. Пилот верзију овај пројекат је имао током претходне, 2011. године, када је у току два месеца Владимир Весовић држао радионице са младима у Читаоници Библиотеке.
Циљ Библиотеке био је да се стрип актуализује и приближи новим генерацијама. Ова активност је значајна за промовисање Библиотеке као културног центра. Младима је понуђен специфичан садржај у локалној библиотеци, окружењу које их додатно сензибилише за књигу, читање, развијање читалачких навика и квалитетно провођење слободног времена. Најбољим учесницима одато је признање организованом изложбом радова у Музеју савремене уметности у Новом Саду и штампања каталога најбољих радова. Координаторка пројекта била је Катарина Новаковић, руководилац Дечјег одељења Градске библиотеке у Новом Саду.

green circle 16 БИБЛИОТЕКА – МЕСТО ЗА МЕНЕ је пројекат чија су основна активност радионице са младима у циљу промовисања Библиотеке и читања. Радионице су укључиле тимски рад, анализу књижевног дела, креативно писање, снимање и монтажу филма, јавни наступ, организовање догађаја, глуму, режију и писање сценарија. Пројекат је реализован 2012, а подржало га је Министарство културе и информисања Републике Србије. Руководилац пројекта била је библиотекарка Драгана Божић.

shadow line

    "Књиге, као и пријатељи, требају бити малобројни и добро одабрани. Попут пријатеља, требамо им се увек изнова враћати, а оне нас, попут верних пријатеља, никада неће изневерити, никада престати водити."   

shadow line

РЕЈ БРЕДБЕРИ

Joomla 3.0 Templates - by Joomlage.com