О ГРАДСКОЈ БИБЛИОТЕЦИ
Градска библиотека у Новом Саду је најстарија установа културе основана у Граду. Матична је библиотека за Јужнобачки округ и друга по величини јавна библиотека у Републици Србији. Располаже богатим фондом библиотечке грађе који чине преко 500.000 књига, око 100 наслова периодике и значајна количина некњижне грађе.
МРЕЖА ОГРАНАКА
Библиотека ради у мрежи 26 огранака у Граду и насељеним местима градског подручја. У централном објекту у Дунавској улици налазе се: највеће одељење за одрасле кориснике „Ђура Даничић“, издвојено Дечје одељење и Информационо-реферални центар са Читаоницом. У непосредној близини је Огранак „Аница Савић Ребац“, са библиотечком грађом на 12 светских језика.
КУТАК ЗА ДЕЦУ
Дечје одељење је најатрактивније и најживље одељење Библиотеке, са богатим фондом књига и часописа намењених деци и младима до 14 година. Специфично је по разноврсним програмским активностима, интерактивном раду са децом и успешној сарадњи са бројним институцијама културе и образовања.
ИЗДАВАЧКА ДЕЛАТНОСТ
Градска библиотека објављује дела која афирмишу културне вредности завичаја и културну историју Новог Сада. Најзначајније едиције су БЛАГО ЗАВИЧАЈА, БАШТИНИК, ЗАВИЧАЈ, ПРЕВОДИ и НОВОСАДСКИ МАНУСКРИПТ. Библиотека је издавач легата – необјављене грађе Стевана Пешића. Такође, објављује часопис за децу и младе БИБЛИОТЕЧКИ ПУТОКАЗ, информативно гласило МОЗАИК и, као саиздавач са Новосадским клубом, СВЕСКЕ ЗА ИСТОРИЈУ НОВОГ САДА.
ПРОГРАМСКЕ АКТИВНОСТИ
Градска библиотека се по квалитету и квантитету програмских садржаја издваја и препознаје у библиотечко-информативном систему Србије. Заступљени су традиционални програми – књижевни сусрети и промоције, али и бројне друге активности, манифестације, пројекти. Издвајамо: МЕМОРИЈАЛ „СТЕВАН ПЕШИЋ“, БИБЛИОТЕКА НА ШТРАНДУ, ЛЕТЊИ МАСКЕНБАЛ ЗА ДЕЦУ, ДИГИТАЛИЗАЦИЈА ЗАВИЧАЈНЕ ЗБИРКЕ, стручни скуп „ДАНИ БИБЛИОТЕКА И БИБЛИОТЕКАРА“, ЗАВИЧАЈНИ КУТАК СТЕПАНОВИЋЕВА, достава књига на кућну адресу …
НАШИ КОРИСНИЦИ
Преко 26.000 различитих корисника доприносе да Градска библиотека има запажено место у култури Новог Сада. У узајамној, доброј комуникацији, Библиотека настоји да одговори на потребе и захтеве својих читалаца и буде на услузи свим суграђанима.
пон уто сре чет пет суб нед
2
4
10
11
13
17
18
19
20
24
25
26
27
28
29
30
31

lab unilib rs 150x125

ПРОЈЕКТИ ЗА ДЕЦУ
shadow line

green circle 16 2011. године реализован је пројекат ЛЕТО ЈЕ У ЈЕКУ, ПОВЕДИ ДРУГА У БИБЛИОТЕКУ. Одобрило га је Министарство културе и информисања Републике Србије. Идеја пројекта било је мотивисање деце да проводе што више слободног времена у Библиотеци, учествујући у разноврсним активностима, као што су: секција „Мали библиотекари”, Креативно писање, Новинарство и Шах. Завршна активност била је снимање сопственог ТВ спота, са циљем да се деца анимирају на упис у Градску библиотеку. Руководиоци пројекта биле су библиотекарке Ивана Медић и Драгана Божић.

green circle 16 2012. године реализован је пројекат ПАМЕТ У ГЛАВУ, финансијски подржан од Градске управе за социјалну и дечју заштиту, уз сарадњу Центра за истраживање и едукацију Едуко. У Градској библиотеци у Новом Саду одржано је 20 часова припреме за полагање завршног испита из српског језика за основце, у априлу и мају. На почетку је урађен иницијални тест, који је упоређен са завршним, рађеним на крају припрема. Руководилац пројекта била је библиотекарка Оливера Топалов.

green circle 16 2012. С КЊИГОМ НА ПУТ – ПУТУЈУЋА ШКОЛА ЧИТАЊА је пројекат чије су основне активности литерарно-креативне радионице које имају за циљ успостављање читалачких навика код деце у осам библиотечких огранака. Пројекат је реализован у партнерству са Змајевим дечјим играма и под покровитељством Градске управе за привреду. Пројекат је реализовала Ивана Мијић.

shadow line

    "Књиге, као и пријатељи, требају бити малобројни и добро одабрани. Попут пријатеља, требамо им се увек изнова враћати, а оне нас, попут верних пријатеља, никада неће изневерити, никада престати водити."   

shadow line

РЕЈ БРЕДБЕРИ

Joomla 3.0 Templates - by Joomlage.com