О ГРАДСКОЈ БИБЛИОТЕЦИ
Градска библиотека у Новом Саду је најстарија установа културе основана у Граду. Матична је библиотека за Јужнобачки округ и друга по величини јавна библиотека у Републици Србији. Располаже богатим фондом библиотечке грађе који чине преко 500.000 књига, око 100 наслова периодике и значајна количина некњижне грађе.
МРЕЖА ОГРАНАКА
Библиотека ради у мрежи 26 огранака у Граду и насељеним местима градског подручја. У централном објекту у Дунавској улици налазе се: највеће одељење за одрасле кориснике „Ђура Даничић“, издвојено Дечје одељење и Информационо-реферални центар са Читаоницом. У непосредној близини је Огранак „Аница Савић Ребац“, са библиотечком грађом на 12 светских језика.
КУТАК ЗА ДЕЦУ
Дечје одељење је најатрактивније и најживље одељење Библиотеке, са богатим фондом књига и часописа намењених деци и младима до 14 година. Специфично је по разноврсним програмским активностима, интерактивном раду са децом и успешној сарадњи са бројним институцијама културе и образовања.
ИЗДАВАЧКА ДЕЛАТНОСТ
Градска библиотека објављује дела која афирмишу културне вредности завичаја и културну историју Новог Сада. Најзначајније едиције су БЛАГО ЗАВИЧАЈА, БАШТИНИК, ЗАВИЧАЈ, ПРЕВОДИ и НОВОСАДСКИ МАНУСКРИПТ. Библиотека је издавач легата – необјављене грађе Стевана Пешића. Такође, објављује часопис за децу и младе БИБЛИОТЕЧКИ ПУТОКАЗ, информативно гласило МОЗАИК и, као саиздавач са Новосадским клубом, СВЕСКЕ ЗА ИСТОРИЈУ НОВОГ САДА.
ПРОГРАМСКЕ АКТИВНОСТИ
Градска библиотека се по квалитету и квантитету програмских садржаја издваја и препознаје у библиотечко-информативном систему Србије. Заступљени су традиционални програми – књижевни сусрети и промоције, али и бројне друге активности, манифестације, пројекти. Издвајамо: МЕМОРИЈАЛ „СТЕВАН ПЕШИЋ“, БИБЛИОТЕКА НА ШТРАНДУ, ЛЕТЊИ МАСКЕНБАЛ ЗА ДЕЦУ, ДИГИТАЛИЗАЦИЈА ЗАВИЧАЈНЕ ЗБИРКЕ, стручни скуп „ДАНИ БИБЛИОТЕКА И БИБЛИОТЕКАРА“, ЗАВИЧАЈНИ КУТАК СТЕПАНОВИЋЕВА, достава књига на кућну адресу …
НАШИ КОРИСНИЦИ
Преко 26.000 различитих корисника доприносе да Градска библиотека има запажено место у култури Новог Сада. У узајамној, доброј комуникацији, Библиотека настоји да одговори на потребе и захтеве својих читалаца и буде на услузи свим суграђанима.
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед

ПРОЈЕКТИ ЗА ДЕЦУ
shadow line

green circle 16 2011. године реализован је пројекат ЛЕТО ЈЕ У ЈЕКУ, ПОВЕДИ ДРУГА У БИБЛИОТЕКУ. Одобрило га је Министарство културе и информисања Републике Србије. Идеја пројекта било је мотивисање деце да проводе што више слободног времена у Библиотеци, учествујући у разноврсним активностима, као што су: секција „Мали библиотекари”, Креативно писање, Новинарство и Шах. Завршна активност била је снимање сопственог ТВ спота, са циљем да се деца анимирају на упис у Градску библиотеку. Руководиоци пројекта биле су библиотекарке Ивана Медић и Драгана Божић.

green circle 16 2012. године реализован је пројекат ПАМЕТ У ГЛАВУ, финансијски подржан од Градске управе за социјалну и дечју заштиту, уз сарадњу Центра за истраживање и едукацију Едуко. У Градској библиотеци у Новом Саду одржано је 20 часова припреме за полагање завршног испита из српског језика за основце, у априлу и мају. На почетку је урађен иницијални тест, који је упоређен са завршним, рађеним на крају припрема. Руководилац пројекта била је библиотекарка Оливера Топалов.

green circle 16 2012. С КЊИГОМ НА ПУТ – ПУТУЈУЋА ШКОЛА ЧИТАЊА је пројекат чије су основне активности литерарно-креативне радионице које имају за циљ успостављање читалачких навика код деце у осам библиотечких огранака. Пројекат је реализован у партнерству са Змајевим дечјим играма и под покровитељством Градске управе за привреду. Пројекат је реализовала Ивана Мијић.

shadow line

    "Можда нема дана нашег детињства које смо тако испуњено живели од оних које смо провели са омиљеном књигом."   

shadow line

МАРСЕЛ ПРУСТ

Joomla 3.0 Templates - by Joomlage.com